Am citit un reportaj foarte interesant publicat in Romania Libera despre intalnirile publice ale Hertei Müller la Bucuresti. Merita citit din foarte multe motive.
Ce am remarcat in special, si in mod negativ, a fost felul in carea fost tratata Herta Müller de catre cei care erau chiar gazdele ei. Oameni de la care poate m-as fi asteptat la alta atitudine: Gabriel Liiceanu (amfitrion si editor) si Andrei Plesu. Cei doi au demonstrat verbal o lipsa de respect frapanta, atat fata de distinsa dar mereu modesta invitata, cat si fata de publicul ei. Doua citate din articol:
1.””Până la urmă, nimeni din Est nu a umblat cu maşina de scris la poliţie ca noi, care trebuia să obţinem permis pentru folosirea ei”, a observat câştigătoarea Nobelului făcând referire la faptul că scriitorii trebuiau să-şi înregistreze maşinile de scris pentru a putea fi identificaţi în cazul în care ar fi apărut manifeste sau scrieri subversive în regim de samizdat.
Replicile care au urmat acestui dialog spun multe despre cât de puţin conciliabilă este poziţia celor doi oameni de cultură: „Dumneavoastră aţi fost (să vă înregistraţi maşina de scris – n.r.)?”, a întrebat filosoful. „Da”, a răspuns Herta Müller. „Eu n-am mers”, a contraatacat Liiceanu. „Oh, sunteţi dizident”, l-a ironizat scriitoarea. „De ce aţi mers?” „Ca să folosesc maşina de scris fără să mă aresteze”. „ Trebuia să fiţi dizidentă şi să vă asumaţi riscul, să nu vă lăsaţi umilită în felul acesta.” „Da, dar vedeţi, n-am fost. Poate nici n-am fost dizidentă, pe când alţii au fost, cei care şi-au scris cărţile cu limbaj curat (necontaminat cu propagandă – n.red.)“.
2. Plesu: “„Voi vorbi puţin pentru că ştiu că Hertei nu-i plac lucrurile astea. Nu-i plac festivismele, vorbele mari, temenele, zâmbetele de circumstanţă şi blabla-urile. „Da. Aşa e”, a confirmat scriitoarea zâmbind. „Motivul pentru care Hertei nu îi plac aceste lucruri este acela că ea e un om cât se poate de autentic, ori în situaţii precum cea de faţă, toţi suntem un pic neautentici. Unii dintre dumneavoastră aţi venit pentru că vreţi să vă lăudaţi apoi pe la cunoştinţe cu un autograf al Hertei Müller, alţii, care au apucat alte vremuri, au intrat pentru că au văzut coadă şi se ştie că la coadă te aşezi chiar dacă nu ştii «ce se d㻓. La această afirmaţie, o femeie a strigat iritată: „Nu avem nevoie de jigniri!”, în timp ce un domn, şi mai nervos, a urlat din mulţime: „N-am venit să te ascultăm pe dumneata, ci pe doamna Herta Müller!“”
Chiar daca unele dintre aceste afirmatii au fost facute cu intentie ironica, nu vad nimic ironic sau hazliu in ele: denota atat lipsa de umor si de ironie (daca aceasta afost intentia), cat si lipsa de tact, respect si de simt pentru seriozitatea adecvata unui anumit moment.
Este vorba cred de un obicei foarte prost, care aduce prejudicii de imagine greu de reparat, si o meteahna mult mai larg raspandita chiar printre demnitarii cei mai de varf. Multa lume are impresia ca o aluzie sau o gluma (in marea majoritate a cazurilor foarte proasta, si urmata cel mult de hahaitul autorului) este necesara in orice moment pentru a demonstra ironie, siguranta de sine, relaxare, calitati de entertainer sau “capacitatea” de a avea mereu o replica, oricat de nepotrivita si imbecila ar fi.
Un alt exemplu la fel de recent:
Ministrul Justitiei si Lord Chauncellor-ul Marii Britanii, Kenneth Clarke, unul dintre cei mai distinsi fruntasi al partidului conservator, a facut o vizita la Bucuresti si in cadrul intalnirii cu presa a spus ca a mai fost in Romania in urma cu mai multi ani si intre timp tara s-a schimbat foarte mult.
“”Cu singuranţă sunteţi printre puţinii care spun că România s-a schimbat”, a spus, râzând, şeful statului, spre amuzamentul celor care participau la întâlnire.”
Pentru astfel de atitudini englezii au un termen: emberrasing.
UPDATE (NO COMMENT)
Cartarescu despre vizita Hertei Müller in evz, “O sansa irosita”:
“Ca să devină un oaspete iubit şi admirat al ţării a cărei limbă o vorbeşte atât de bine, Herta Müller ar trebui să arate mai multă empatie faţă de oamenii acesteia”
30/09/2010 at 09:15 |
Hm… Gluma lui Basescu nu mi se pare neaparat embarassing, e chiar OK fata de nivelul lui obisnuit. Bine ca n-a spus vreun banc porcos.
Cu Plesu & Liiceanu e alta discutie… care nu stiu daca se incadreaza aici. Dar nu e vorba neaparat de lipsa de respect, ci de o lupta dura pentru influenta si recunoastere.
Foarte pe scurt, parerea mea:
Aceste mici sageti otravite vin partial din trecut, cand dizidentii (sau, in fine, unii si altii nu 100% aliniati regimului, pentru ca adevarati dizidenti in sensul acceptat al cuvantului au fost extrem de putini in Romania ceausista si erau tratati ca atare – supravegheati, anchetati etc.; exemple ar fi Paul Goma sau Doina Cornea) se suspectau unii pe altii ca ar fi informatori. In mod clar, securitatea reusise sa infiltreze mediile intelectuale, inclusiv cele oarecum nealiniate; intelectualii erau dezbinati si suspiciosi, impartiti in mici gasti si bisericute. In plus, exista si un fel de “concurenta” geloasa, cine e “adevaratul dizident”, cu mici exceptii fiecare crezand asta despre sine si devalorizand dizidenta celorlalti. Aceste bisericute si gasti au continuat si dupa revolutie, cand s-a adaugat si lupta pentru putere si acces la resurse sub noul regim. In mod clar, gruparea “Paltinis” ci Plesu si Liiceanu s-a descurcat foarte bine, ajungand sa ocupe sau sa controleze pozitii in apropierea sau chiar in centrele de decizie politica, resurse publice (Humanitas pe baza Editurii Politice) si din surse externe (NEC-ul lui Plesu) etc. Ei se afla pur si simplu in concurenta cu altii pentru “a face legea” in cultura romaneasca, iar legitimitatea “dizidentei” – cel putin in mintea lor – este inca o miza, la 20 de ani dupa revolutie. Stiu in mod direct cat de nemilos actioneaza instinctele de gasca in mediile noastre intelectuale: noi nu avem intelectualitate, avem pur si simplu niste gasti care-si folosesc influenta intelectuala pentru a-si asigura accesul la resurse (nu numai materiale).
Comparativ cu Plesu si Liiceanu, Herta Muller are o istorie de dizidenta ceva mai consistenta – fara sa fie nici ea vreo martira, sa fim intelesi (si scuze pentru ton, dar abandonez pe moment “political correctness”), martiri au fost cei ale caror nume defilau pe ecran la “Memorialul durerii”. Dar, pur si simplu, Muller a fost mai dizidenta decat finii intelectuali Plesu & Liiceanu, iar asta – in ochii lor – e deja un motiv sa incerce s-o devalorizeze (se vede perfect din dialogul absurd cu Liiceanu despre masina de scris). In plus – si asta chiar nu i se poate ierta – a capatat recunoastere internationala cu mult peste orice ar putea visa vreunului dintre ei. Deci, in buna traditie intelectuala romaneasca, daca cineva este apreciat in afara (mai ales daca este apreciat mai mult decat “noi”), atunci trebuie musai devalorizat macar la “intern”, unde “noi” avem influenta mai mare. Sa priceapa Herta ca Romania nu e Germania si ca aici Plesu si Liiceanu sunt autoritatile!
In fine, intervine si factorul “salam cu soia” – cei emigrati inainte de 1989 sunt vazuti cu suspiciune de cei ramasi, aproape ca niste oameni instariti care au fugit la mai bine si acum vin sa-si revendice proprietatile si mostenirile (vorbim la nivel de influenta culturala).
Iar personalitatea un pic brusca si incomoda a Hertei Muller poate foarte usor sa nu placa, iar asta nu joaca in favoarea ei. Cei care s-au intors in Romania dupa revolutie au trebuit in general sa adopte o atitudine oarecum umila la nivel personal ca sa se poata reintegra, sa fie acceptati de gastile de acasa (cazuri reusite de reinsertie – si nu vorbim aici de calitatea persoanei, care variaza foarte mult – sunt: Neagu Djuvara, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Rose-Marie Mociornita s.a.). Or, e clar ca Herta Muller nu joaca acest joc, are un fel de aroganta rece a celui care se considera mai pur decat ceilalti; cred ca asta i-a zgandarit cel mai tare pe Plesu & Liiceanu, pentru ca, nemarturisit, cam asta cred si ei despre ei insisi.
01/10/2010 at 17:02 |
@Rational Idealist,
Herta Muller nici nu a spus ca a fot disidenta. Chiar nu ii place sa fie numita asa.
30/09/2010 at 11:26 |
Recitind ce am scris mai sus, poate am fost prea aspru si simplist, din lipsa de timp. Cateva minime nuantari:
Nu ii pun pe Plesu si Liiceanu chiar in aceeasi oala, cred ca au personalitati diferite iar Plesu se poate raporta un pic mai relaxat decat Liiceanu la cineva care ii pune sub semnul intrebarii credentialele de dizident (si in general imaginea despre sine).
Si n-am vrut sa sugerez ca Herta Muller ar fi in vreo competitie cu ei, cred ca pur si simplu nu o intereseaza sa i se dea dreptate in tara, a capatat destula recunoastere afara ca sa-si permita sa spuna ce crede. Dar, e clar, ei (Liiceanu mai mult) se simt cumva in concurenta cu ea sau interpelati de parerile ei.
Si nici nu vreau sa se inteleaga ca as lua pozitie pentru/contra cuiva anume. Sincer, Herta Muller nu-mi este foarte simpatica, chiar daca o respect mai mult. As prefera oricand sa iau masa cu Plesu, care imi e mai simpatic, decat cu Herta Muller (si inca si mai putin cu Liiceanu).
Aici avem pe de o parte pe cineva care face judecati radicale si definitive (cam in alb-negru) despre complicitatea intelectualitatii cu comunismul, iar pe de alta parte pe cineva care a scris “Minima moralia” si despre ingeri, un teoretician al nuantei si al intervalului. Simtul moral si sensibilitatea culturala si estetica imi dau semnale divergente 🙂
01/10/2010 at 17:09 |
Inteleg explicatia ta cu rivalitatile si bisericutele, mentalitatea “intelectualilor” mioritici. Asa e prbabil.
Insa totul are o limita in opinia mea, o limita ar trebui sa existe. Limita este atinsa cand o inviti pe Herta Müller, care intre timp este laureata premiului Nobel. Singura romanca si care va ramane inca muult timp singura romanca care sa castige acest premiu (daca nu-l castiga Cartarescu 😀 ).
Si limita este atinsa atunci cand ca Liiceanu esti amfitrionul ei si mai mult, editorul, cel care are intr-un fel privilegiul de a-i publica volumele in Romania.
Macar atunci ca si gazda trebuie sa te abtii de la asemenea replici sau glumite (valabil si pentru Plesu), altfel te faci de rusine (ceea ce au si reusit). Este o regula a politetei si este valabila indiferent de personalitatea invitatei (care intr-adevar este directa, incomoda, dar din anumite motive).
01/10/2010 at 06:49 |
@Rational Din primul comentariu reiese foarte clar ca n-o la inima pe Herta Muller, cand afirmi asta:,,are o istorie de dizidenta ceva mai consistenta – fara sa fie nici ea vreo martira, sa fim intelesi”. Gresesti! Ce-ar fi trebuit sa sufere ea ca sa primeasca titlul de ,,martira”??? Faptul ca n-a facut puscarie? Nici doamna Cornea n-a facut! Dar amandoua s-au luptat cu regimul comunist pe fata si au fost chinuite de regim tot pe fata. Asta spre deosebire de liicheanu sau plesu, jagardele care au cochetat cu comunistii! Si cu comunistii de dupa loviliutie! Herta Muller N-A FACUT NICIUN COMPROMIS, intelegi?
Oameni fara caracter precum plesu si liicheanu par sa fie intelesi de tine. Cum? Romaneste! Adica au tare de caracter specific mioritice: invidie, rautate, gelozie, animati de nobilul principiu ,,sa moara si capra vecinului”. Tu esti un roman sadea, tu mai degraba ii simpatizezi pe cei care ,,s-au descurcat” dupa lovilutie. Iti pui intrebarea de ce s-au descurcat? Musiu plesu a fost ministru in 90, a fost prieten cu ilici. Acel ilici care baga groaza in intelectuali in barbaria din 13-15 iunie 90. Tu pentru asta ai respect? Cu individul asta ai sta tu la masa? Plesu a facut multe COMPROMISURI si inainte si dupa lovilutie, la fel ca si liicheanu, Herta Muller N-A FACUT!!! Nici inainte, nici dupa! Oare pentru ca este nemtoaica si nu romanca?
Spui ca desi o respecti foarte mult pe Herta Muller ,,nu-mi este foarte simpatica”. Respecti ce anume? Nobelul? Verticalitatea ei? Principiile ei? Suferintele ei? Poate ca un om care a suferit enorm din pricina securistilor nu poate fi simpatic. Poate ca cineva care si acum este radical fata de comunisti si securisti, ,,care face judecati radicale si definitive (cam in alb-negru) despre complicitatea intelectualitatii cu comunismul” nu poate fi simpatic. Intrebare pentru tine: tu ai putea fi SIMPATIC daca ai fi dus viata ei? Inainte sa raspunzi citeste bine tot ce a patimit in viata ei, chiar si dupa ce a plecat din tara in 87. Mi se pare MIZERABILA incercarea ta de a-i compara pe jalnici intelectuali care au colaborat cu Manastirea Secu precum plesu sau liicheanu cu oameni de talia Hertei Muller. Degeaba esti un om inteligent daca gandesti astfel! Pacat!
01/10/2010 at 11:40 |
Dar ce sa spunem despre comunicate de presa ale celor mai importante institutii publice din Romania sau ale partidelor politice, pline de insulte, de ‘glumitze’ si de comparatii si metafore nefericite? Mitocania pare o moda in Romania, sau o epidemie. Grobianismul, lipsa de moderatie, de stil, de judecata, de respect pentru orice regula sunt peste tot. Banchetele de sfirsit de liceu incep cu Tatal Nostru, uneori, si se termina cu dansuri lascive din buric ale elevelor in jurul profesorilor transpirati. Cind un ziar italian publica o stire cum ca cei care i-au umplut de vinatai pe niste tineri englezi gay la o serbare cimpeneasca in Italia erau muncitori romani nu ma mai mira. Se exporta peste tot nesimtirea si violenta oarba. Devenim o natie de urangutani religiosi, plini de resentimente insensibili la reguli pina la autolezionism si crima (vezi cazurile de morti in trafic, de la soferi betivi ucigasi pina la mame care-si suie copiii mici pe scooter). Pare ca am insirat exemple fara legatura intre ele, dar eu cred ca intre ‘iesi afara, javra ordnara!’ , ‘pasarica’ si ‘gaozar’, cei 80 de parlamentari care impreuna fac 170 de voturi, si cei 42% dintre romani care cred ca soarele da ocoale pamintului exista o puternica legatura. Aceeasi ebola a nesimtirii si prostiei, cu simptome diferite.
01/10/2010 at 17:11 |
De acord. Insa chiar daca nesimtirea si mitocania e generalizata, macar la varf si macar in anumite situatii speciale ar trebui pastrate aparentele.
02/10/2010 at 09:03 |
Cum sa ‘pastrezi aparentele’, cind in mintea ta nici nu mai stii cum trebuie sa ‘apara’ buna crestere, generozitatea de spirit, eleganta de limbaj?
01/10/2010 at 11:45 |
@Hendrix – H Muler si-a permis sa fie verticala si sa nu faca compromisuri, pentru ca avea “un spate asigurat”, o comunitate germana sustinuta de Germania, unde a si plecat. Scriitorii romani erau pe cont propriu, “singuri printre dusmani”.
D Cornea avea si ea sustinere occidentala, si daca nu gresesc, cred ca desidenta a desfasurat-o dupa pensionare cand nu mai avea ce pierde, cel mult sa plece in Franta.
Intelectualii aveau de ales sa se afirme facand compromisuri, sau sa ramana vesnic anonimi.
Dupa ’90 lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Resursele bugetare si privatizarile erau gestionate clientelar, asa cum se gestioneaza bugetele actuale.
Din nou se punea problema sa faci o cariera acceptand mici compromisuri sau sa fi “un intelectual ratat”.
Rational I spunea ca Plesu si Liceanu sunt spirituali, oameni cu care iti face placere sa iai masa, nu spune ca sunt morali, ca nu au facut compromisuri cu putera, sau ca nu ar avea defecte lumesti.
01/10/2010 at 12:32 |
[…] Cristian, Societate, Stropi de suflet, Supravieţuitor, Teo Negură, Deea, Theodora Marinescu, Transildania, […]
01/10/2010 at 13:51 |
[…] HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii, Ipu, Sibilla, Razvan, Chat […]
01/10/2010 at 16:02 |
@ Hendrix
Cred ca m-ai inteles gresit – si nu e prima data. Nu stiu cat depinde de mine.
@ Deceneu
Merci ca m-ai aparat de reprosurile lui Hendrix 🙂
De acord cu tine, in plus fiecare caz este unul individual si este greu de judecat in categorii. E adevarat ca Herta Muller avea o oarecare protectie fiind nemtoaica, dar meritul ei de a se fi opus regimului ramane, nu multi au avut curajul ei (a fost turnata la securitate inclusiv de alti germani, chiar din cercul acela banatean in care activa). Moralmente o respect. Ca personalitate nu ma incanta, dar asta e si o chestie de gust.
Liiceanu insa si mai putin – aici m-ai inteles gresit 🙂 Ma indispune pentru ca este un moralist ca Muller, cu un orgoliu cat China si permanenta pretentie de a i se da dreptate, dar fara fibra morala si verticalitatea ei individuala.
Pe Plesu il gasesc interesant ca individ, desi m-a dezamagit de multe ori cu pozitiile pe care le-a luat si alegerile pe care le-a facut. Nu mi l-as lua ca model, dar intre a-l citi pe el si a o citi pe Herta Muller il aleg oricand pe el.
Doina Cornea din punctul meu de vedere este un monument de curaj si are marele merit al unei luciditati continue, chiar si dupa revolutie. Femeia are pur si simplu un spirit critic (care e adevaratul spirit al unui intelectual) mereu treaz si curajul de a-si asuma adevarul chiar daca este nepopular. Nu degeaba a ajuns sa fie injurata si in 2009 de “anticomunisti” dupa ce o injurasera fesenistii in 1990, e pur si simplu o persoana permanent incomoda si consecventa cu sine insasi – pentru asta o admir. In plus, este de o modestie si o darzenie iesite din comun. Daca ar fi mai multi ca ea, cred ca tara asta ar arata altfel.
Ma intreb cum ar fi aratat o discutie a Hertei Muller nu cu Liiceanu, ci cu Doina Cornea.
(Imi mentin afirmatia ca adevaratii martiri sunt cei ale caror nume defilau la sfarsitul episoadelor din “Memorialul durerii”… si poate altii carora nu le stim nici numele)
01/10/2010 at 17:28 |
[…] HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii, Ipu, Sibilla, Razvan, Chat Noir, KinR, Mario Ovidiu Oprea, […]
01/10/2010 at 17:58 |
Am adaugat un update scurt pentru cei interesati.