Stirea zilei

Inainte sa spun care este stirea zilei pentru mine, vreau sa zic scurt care stiri nu sunt stirea zilei pentru mine. Nu e stirea zilei pentru mine ce a zis presedintele in declaratia sa de presa zilnica (fie la Cotroceni, pe strada, la un minister, in parlament, la o televiziune publica sau privata, la radio). Nu este stirea zilei pentru ca nu dau doua parale pe ceea ce zice cineva ci pe ceea ce face. Mai mult insa cred ca atata timp cat stirile zilei la televiziuni vor fi compuse in proportie de 75% din declaratii, din ceea ce zic unii, zi de zi, si din reactiile, raspunsurile altora, adica ce zic altii despre ce au zis unii, lucrurile nu vor merge spre bine.

La fel de putin mi se pare stirea zilei faptul ca un anumit ministru a fost obligat sa-si dea demisia si schimbat cu altul, din aceeasi gasca. Sa-mi explice cineva daca s-a schimbat astfel ceva in bine pentru toata lumea, sau macar pentru politistii care sunt atat de prost platiti incat orice interlop care se respecta ar putea angaja o duzina.

Pentru mine stirea zilei este legata de o persoana care chiar a facut ceva: a fost persecutata de securisti si nu s-a suspus niciodata. A emigrat. A scris carti. S-a luptat si se lupta pentru dreptate, pentru pedepsirea criminalilor securisti si comunisti. O persoana care rosteste adevaruri incomode, care spune ceea ce crede fara a menaja pe nimeni, care critica ce este de criticat in legatura cu trecutul recent. Este prima laureata a Premiului Nobel pentru literatura, de origine romana (si etnie germana): Herta Müller.

Ieri la Ateneu un public foarte numeros (nu toti au reusit sa intre) a asistat la o lectura publica si un dialog cu editorul Gabriel Liiceanu (anterior sustinuse o conferinta de presa). Astazi va fi la libraria Kretzulescu.

Ce am putut afla astazi despre atitudinea Hertei Müller a confirmat caracterul ei vertical, direct si onest (sursa):

Dacă la ultima mea vizită, unui prieten care a venit la mine la hotel să mă invite la masă i s-au cerut actele pentru a completa un formular de vizită, ei sunt peste tot nu s-au dizolvat în aer”. Au posturi bune, se bucură de privilegii. Au căzut în picioare, cum s-ar zice. Ei îşi trăiesc a doua viaţă după dictatură”, a completat autoarea germană de origine română la conferinţa de presă care a avut loc azi la Intercontinental. Dacă e iar urmărită de ofiţerii unui serviciu care i-a fîăcut în tinereţe viaţa un calvar, s-a declarat nepăsătoare. N-au decât să caute ce ochelari port, ce pantofi încalţ. Ei sunt un rău mai mare pentru România decât pentru mine“. Credeam, la fel ca toţi românii, a mai completat ea, că după căderea dictaturii “lucrurile se vor clarifica, dar ei continuă să facă un netz (o plasă) de interese, se cunosc între ei, se servesc reciproc. ” Fiind întrebată de un ziarist român ce ar trebui să se întâmple în România ca să se întoarcă, a replicat ferm:treaba acestei ţări nu e să mă simt eu bine, ci milioanele de români să se simtă bine în propria lor ţară.”

“La sâcâitoarea întrebare pusă de o jurnalistă – care îi ceruse, mai întâi, să comenteze şi situaţia politică actuală, lucru pe care Herta Müller l-a refuzat – dacă „chiar nu vă place nimic în România”, scriitoarea a răspuns cu umor: „Ba da. Îmi plac: mititeii, salata de vinete – amândouă sunt extraordinare -, zacusca şi lubeniţele. Şi mai îmi plac nişte oameni foarte minunaţi, pe care-i cunosc şi care-mi sunt prieteni. Dacă ar fi mai mulţi ca ei în România, lucrurile ar merge mai bine. Sunt însă prea puţini“.  (sursa)

BREAKING NEWS!

Herta Müller a refuzat sa fie decorata de catre Traian Basescu (la propunerea lui Sorin Iliesu) cu ordinul Staua Romaniei. Detalii aici.

7 Responses to “Stirea zilei”

 1. Lilick Says:

  Da, cele enumerate de tine la inceput sunt niste non-stiri care ne inunda zilnic pe tv si ziare. Astazi televiziunile de stiri ar trebui sa anunte venirea Hertei Muller. Sigur ca nu o fac. 🙂

 2. Hendrix Says:

  Absolut de acord cu NONSTIRILE cu care suntem asediati de televiziunile de stiri. Infioratoare, de multe ori gretoasa chiar, mi se pare Irealitatea. Deseori cade in plasa si Antena3. Cele mai multe ,,stiri” pleaca de la declaratii iresponsabile sau belicoase ale lui ba-secu si ale slugoilor sai. Cercul se inchide odata cu reactiile opozitiei si gata circul! Ciorba asta se reincalzeste zilnic aproape, fiind asaltati de breakingnews-uri. Aberant este ca de multe ori se dau curs unor stiri fabricate PE SURSE!!! Adica diverse zvonuri, diverse barfe, diverse…diversiuni! Totul ajunge sa fie privit ca o TELENOVELA POLITICA si aici ajungem, zic eu, la miezul problemei. Sunt telenovelele urmarite in Romania, au rating? Au! Are telenovela politica de pe televiziuni cautare? Are. Face rating? Face. Concluzia mea este ca avem de-a face cu o afacere bine pusa la punct si atat.
  Mai grav mi se pare faptul ca aceste televiziuni FAC JOCUL monstrului securist ba-secu prin mediatizarea la infinit a tampeniilor debitate de ba-secu si a slugilor sale. I se face zilnic PUBLICITATE! Suntem nevoiti sa aflam fiecare barfa, zvon timp de cateva zile la un eveniment ca ,,evaluarea ministrilor” de la 1 septembrie. Suntem asaltati cu ,,stiri” despre ce s-a zis in sedintele interne ale pedeleprelor. Suntem asediati cu ,,stiri” cum ca nutzi a lui cocosh a cerut capul lui boc! Ca sa vezi!
  Irealitatea face un infect joc portocaliu, este un lucru atat de vizibil incat nu vad cum ar putea cineva sa ma contrazica. Antena 3 face un joc ceva mai pervers dar in final nu pot decat sa spun ca si ei fac jocul lui ba-secu. Ce ar fi de facut? In primul rand ar trebui sa dispara aceasta telenovela politica fabricata. O vor face? Nu cred. Si ar mai trebui sa faca presa adevarata, sa caute stiri adevarate, sa faca anchete, sa prezinte darte. Asta necesita insa multa munca, profesionalism. Nu mai simplu este sa faci telenovela politica?

 3. Stephen Crane (1871-1900) – Drumeţul « Orfiv Says:

  […] ca un cuţit […]

 4. Crima de la jubileu « Says:

  […] Dramoleta, George, Geocer, Ana, Dan, Orfiv, Caius, Daurel, Onu, Madi, Zoe, Natașa, Mirko, Transildania, Andi, Sebra, Noaptea Iguanei, Roxana, Teo, Florin, Mișcarea Violet, Stropi de suflet, […]

 5. transildania Says:

  @Lilick @Hendrix
  Daca as fi redactor-sef la Antena 3 sau la Realitatea, sau la TVR as face o emisiune in direct cu Herta Müller, seara la ora de maxima audienta. Desigur, am asteptatri prea mari de la acesti realizatori TV, ei se tem sa iasa din grafic, se tem ca daca fac altceva decat ceea ce au obisnuit publicul vor pierde la rating. Dar pana si acolo cred ca se inseala, sunt sigur ca o emisiune de calitate ar avea si rating. La fel, sunt sigur de faptul ca daca macar odata pe saptamana ar fae o emisiune pe o anumita tema speciala (nu paruiala generala de zi cu zi) cu experti, ar avea de castigat si ei si publicul.

  Sunt absolut de aceeasi parere cu tine @Hendrix si despre efectul acestor emisiuni pline de non-stiri.
  Eu nici nu ma prea uit la ele de mai multa vreme, ma uit doar daca imi recomanda cineva, din cauza unui invitat mai special. oricum ma uit pe net si atunci doar la inregistrare, nu live. Pot doar sa recomand si altora sa se uite la inregistrari pe net. Au un mare avantaj: se poate sari peste reclama, peste introducerea irelevanta a moderatorului, peste filmulete aiurea, peste interventia invitatilor care nu prea intereseaza.

 6. Pop Mihai Says:

  STIREA ZILEI: Romania a atras mai multe fonduri europene decat contributia anuala. Cu 1,69 mil de euro!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: