A spus (cam) ce am spus

Saptamana trecuta am incercat sa anticipez o parte a discursului presedintelui din parlament. Am propus 14 expresii cheie: reforma statului, clasa politica, Parlamentul, vointa poporului, referendumul, modificarea Constitutiei, Senatul, unicameral, eficienta, semi-prezidential, sistemul de justitie nereformat, reducerea numarului de parlamentari, sistemul electoral, uninominal majoritar.

Chiar daca tema principala a fost alta, reforma constitutionala a fost mentionata in finalul discursului:

O Românie competitivă din punct de vedere economic trebuie să aibă un sistem judiciar reformat, în care în primul rând românii să aibă încredere, dar şi partenerii europeni.”

Convingerea mea este că trebuie continuată şi modernizarea sistemului politic.

Avem nevoie de un sistem electoral generator de majorităţi ferme, iar acesta nu poate fi asigurat decât de votul uninominal într-un singur tur sau în două tururi.

Pornind de la voinţa majorităţii românilor, exprimată la referendumul din noiembrie 2009, cred că a sosit momentul ca şi Parlamentul să arate solidaritate şi să participe activ la procesul de reformare a statului, regândindu-şi propria structură.

Vă reamintesc, în proporţie de peste 80%, românii au votat pentru parlament unicameral.

Este şi un bun început pentru o discuţie privind revizuirea constituţională.

Nu putem concepe modernizarea statului în viitori ani, fără a ne gândi la o Constituţie înnoită, adaptată realităţilor vremii.

Instituţiile nu pot acţiona coerent dacă nu au un cadru constituţional care să le definească cu precizie rolul, atribuţiile şi limitele .”

A spus cam ce am spus ca va spune, am nimerit totusi 10 din cele 14 cuvinete cheie…

***

Va recomand sa cititi postarea lui Garcia Muerte “... sa te numesti Tismaneanu si sa lovesti in Mizil“, si la Iulia Huiu “Criticilor guvernului din umbra“.

6 Responses to “A spus (cam) ce am spus”

  1. Chrysthyan Says:

    Si eu l-am ghicit, Tariceanu e de vina.
    Asta nu are coloana vertebrala, e un sarpe. Cu scuzele de rigoare pentru reptile.

    Pun pariu ca ar vrea sa se scoata din Constitutie limitarea la 2 mandate.

  2. Garcia Muerte Says:

    Dar ai vazut aseara la Nasul cum a mai zis el ca legea salarizari diplomatilor nu este deloc sustenabila si i-a trantit-o in cap lui Tariceanu? Cea mai zis-o el! Dar ce te faci, ca legea a fost adoptata, cred ca prin ordonanta de urgenta, se aplica si este sustenabila. Iar, culmea!, legea salarizarii cadrelor didactice zace promulgata de catre El Presidente! pe undeva pe unul dintre rafturile bufetului de la Cotroceni, intre celebrii clasici Jack Daniels, Johnnie Walker si autohtonul Ovidiu cu lacrima lui cea dulceaga. Asa electori, asa presedinte. Penibil!

    • transildania Says:

      Nu am putut sa ma uit la Nasu… Dar nu ma mira. Cam totul e nesustenabil. Ce frumos ar fi la guvernare daca nu ar exista obligatia de a plati salarii, pensii…

  3. Hendrix Says:

    Da, ai nimerit 10 din cele 14 cuvinte cheie. Dupa cum spui, ele au fost atinse abia spre sfarsitul discursului. TANGENTIAL, as zice. Adica a fost un fel de gargara fara niciun efect! Asa dupa cum anticipam si in postarea mea.
    Eu am anticipat ca ba-secu va vorbi despre noul acord cu FMI. Si a vorbit! Cred ca subiectul este si va fi fierbinte, cum a fost si anul trecut. Stii care este adevarata problema? Obiectul creditului, ,,investitiile” care chipurile s-ar face cu acei bani. In traducere libera este vorba doar de bani care ar ajunge la firmele portocalii care vor executa ,,investitiile”, portita pentru intoarcerea unor sume de bani importante catre Partidul Derahat(cica democrat!). Ca si pana acum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: