Niciodata nu mi-a fost atat de usor sa gasesc o multime de titluri pentru o postare si atat de greu sa aleg intre ele. Pana la urma l-am ales pe acesta, printre celelalte variante s-ar fi numarat si “Tupeul maxim al unor infractori”, “Atacul la democratie se da in interiorul parlamentului”, etc.
Inca de acand am aflat de pe blogul domnului senator Mario Ovidiu Oprea am scris despre fraudarea grosolana a procedurii de vot din 15 septembrie. Scandalul a aparut in media cu oarecare intarziere, pentru ca aceasta era inca montata pe tocarea diversiunii cu arestarea si eliberarea cuiva. Abia pe urma acest scandal monstruos a ajuns in atentia publica.
Trecerea de la un regim democratic la o dictatura, distrugerea democratiei se face prin destructurarea parlamentului. Aceasta din urma se produce in trei trepte:
1. Dezinformarea despre rolul parlamentului si denigrarea sa din exterior. In ultimii ani am asistat la blamarea pausala si a parlamentului, pentru toate relele posibile, o blamare propagandistica si incorecta avand in vedere ca in parlament exista diferite grupuri (putere-opoitie, difeite partide).
2. Denigrarea parlamentului din interior, prin provocarea de mici scandaluri prin incalcarea unor proceduri si regulamente mai putin esentiale. Chiar in ultimii doi ani aceasta forma de decribilizare a parlamentului a fost practicata cu buna stiinta chiar de catre conducerea Camerei sau a unuia sau mai multor grupuri parlamentare.
3. Ultimul pas, cel mai grav, este incalcarea masiva a celor mai elementare dar si esentiale proceduri: fraudarea rezultatului votului, validarea unui vot in absenta cvorumului, “aprobarea” unei legi organice in absenta unei majoritati organice necesare. Prin aceasta fraudare la inceputul unor dictaturi acestea au incecat sa-si confere o anumita legitimitate. Acest lucru s-a intamplat pe 30 decembrie 1947 la abdicarea Regelui Mihai si instaurarea definitiva a dictaturii comuniste, acelasi lucru s-a intamplat in martie 1933 in Reichstagul german cand nazistii printr-un vot fraudat in parlament au desfiintat Constitutia democratica. Exact acelasi lucru s-a intamplat in parlamentul Romaniei pe 15 septembrie.
Asa cum a remarcat foarte bine Lilick aici, consideratia pe care o acorda PDL-ul parlamentului este evidenta din faptul ca prin ordin de sus (si cu acceptul grupului parlamentar) au fost numiti si votati in functia de presedinte si secretar al Camerei doi parlamentari incepatori. Un fapt fara precedent in lumea democratica. Un parlamentar incepator nu are cums a devina presedinte sau secretar (daca nu este vorba de rea intentie) pentru ca nu are cum sa cunoasca regulamentele si cutumele parlamentare. Ca si in cazul altor cutume democratice si de bun simt, care poate lipsesc din legi si regulamente pentru ca se inteleg de la sine, si in cazul acesta cred ca o reforma a sistemului trebuie sa cuprinda prevederi legale si procedurale strict formulate, astfel incat asemenea incalcari sa fie absolut imposibile. in ce priveste regulamentul parlamentului sunt de parere ca functiile de presedinti si secretari sa poata fi indeplinite doar de presedinti si secretari cu cel putin patru ani de experienta parlamentara.
Pe langa demersul de investigare penala a fraudei din parlament, si indiferent de acesta sunt de parere ca – fiind vorba de o infractiune politica si parlamentara – si sanctiunea trebuie sa fie si de natura politica si parlamentara. Sever Voinescu si Roberta Anastase nu mai pot fi secretar si presedinte a Camerei, trebuie sa-si dea demisia sau sa fie revocati din functie!
Nu am mari sperante ca-si vor da singuri demisia. Am ramas absolut indignat de declaratiile lui Sever Voinescu de ieri seara, prin care, in urma furtului al carui principal responsabil este (Roberta Anastase doar a repetat ce i-a suflat Voinescu), a incercat sa se scuze spunand ca absenta cvorumului nu a fost contestata si ca “numaratoarea cu mana e imprecisa”. Intrebat daca votul din parlament a fost regulamentar a raspuns “poate da, poate nu”.
Cine isi bate joc in asemenea hal de parlament nu mai poate fi in mod normal nici macar parlamentar, cu atat mai putin secretar al Camerei care si in viitor numara voturi si bile albe sau negre, sau cineva care ar maia vea ceva de spus despre reformarea clasei politice sau a institutiilor statului.
21/09/2010 at 19:41 |
Inca sunt socat de ce spectacol am vazut azi.
21/09/2010 at 19:53 |
Stati linistiti, nu se va intampla nimic in sensul vreunei demisii, anchete a procuraturii etc. Cel putin nu cata vreme Orange Voda e in fruntea bucatelor 🙂
21/09/2010 at 22:49 |
In sensul unei demisii nu-mi puneam nicio speranta.
In sensul cercetarii penale, cam la fel de putin, cine stie cat va dura.
Infractiunea este politica, iar sanctiunea ar trebuis a fie una politica. Nu stiu cum e regulamentul cum se pot schimba presedintii si secretarii de sala…
Intr-o tara normala chiar propriul partid i-ar obliga sa-si depuna functiile
21/09/2010 at 19:57 |
Eu am ramas siderat cand Roberta Anastase a fortat azi votul in Parlament. Votul de suspendare a discutiilor. La ce modalitate de vot am asistat azi, ma indoiesc ca avem un Parlament si ma indoiesc ca avem o democratie.
Ma indoiesc ca avem si un presedinte, incep sa fiu convins ca avem un viitor dictator. Pentru ca daca s-a ajuns aici in cativa ani peste inca doi-trei ani procesul va fi complet si Europa va avea primul dictator membru U.E.
Stiati ca Sarkozy si Berlusconi sunt la ei in tara vazuti ca niste eventuali dictatori? Si nici premierii Angliei si Germaniei nu scapa de acuzatiile astea?
Ma indoiesc ca vom mai avea alegeri libere si corecte.
Ma indoiesc ca avem o opozitie functionala, ca avem si sindicate, justitie, politie, medicina, educatie, mass media. Eu nu le simt existenta.
Ma indoiesc ca lumea in care traiesc e reala.
Pentru ca e ireal ce se intampla acum. Mintea mea pur si simplu a stat in loc astazi dupa ce am vazut spectacolul dat de toate fortele politice si administrative.
Astazi sunt Toma. Dar nu Necredinciosul, astazi sunt Toma Ateul.
Nu mai cred in nimic.
21/09/2010 at 23:04 |
parerea mea este ca inca din octombrie 2009 si pana la proba contrarie Romania nu mai este un stat democratic. Ce s-a mai intamplat dupa octombrie 2009 a fost doar o confirmare si o intarire.
Nu-s de parere ca nu mai trebuie crezut in nimic. Oricat de incredibile ar fi mostrele de zi cu zi a starii de fapt.
21/09/2010 at 20:28 |
De fapt, traim in comunism. Nu stiati? ne spune transildania. Numai ca nu stim exact al cui e. Al robertei, al lui mirciulica sau al lui melescanu care au facut chestii asemanatoare.
Sigur, in loc sa-i blamam pe toti, iar dam in PDL, ca doar ei sunt la putere. Ce conteaza ca toti parlamentarii, de la nicolai care isi trimite nepoata sa voteze pt ea si pana la anastase care trece o lege fara cvorum in sala (electronic era! doar si ponta a votat!) conteaza sa dam in PDL.
Principala problema este derizoriul si dezinteresul cand se dezbate. Pentru ca de obicei majoritatea castiga, iar opozitia (nu numai cea din prezent) face atacuri miselesti, nu sta sa “piarda vremea” in plen. ce se voteaza? legea aia care oricum trece? bine, n-are rost sa stam.. mergem la o cafeluta. intre timp isi mai face si robertina putin de cap, ca noh, ea nu o mai prins la pliculetele de zahar de la cafea si o baut-o amara. si daca avem o portita sa facem scandal, e mai putin improtant ca am votat electronic desi n-am fost in sala, conteaza ca pe filmare is 80, deci legea nu trece. ce frumoasa opozitie suntem:D
21/09/2010 at 23:12 |
Ce chestii asemantoare au facut mirciulica si melescanu??? Au inventat 80 de voturi pentru si un cvorum inexistent pentru o lege organica???
Daca crezi ca pe blogul asta e ca la Realitatea sau la B1TV unde oricine poate lansa acuzatii fara probe si fara argumente te-ai inselat crunt.
Esti la ultimul avertisment (cartonasul galben cum se zice la voi), data viitoare nu mai apari…
22/09/2010 at 07:12 |
http://www.ziare.com/teodor-melescanu/stiri-teodor-melescanu/linistea-cu-care-se-fura-in-parlament-988057
http://www.realitatea.net/teodor-melescanu-a-schimbat-scorul-unui-vot-din-parlament-vezi-video_695635.html
Sigur ca diferenta nu este de 90 de voturi, insa ideea e tot aceeasi. legea ar fi treecut daca erau toti in sala. s-au inscris ca prezenti dupa care au mers la cafea. in cazul lui melescanu, “sa fie votul mai strans”. ce ma deranjeaza si ar trebui sa ne de ranjeze e in urmatorul fragment din primul articol (primul link)
“Niciun parlamentar nu s-a aratat deranjat de practica lui Teodor Melescanu. Asta inseamna ca ea este una dintre cele mai frecvente si obinuite fenomene care se petrec acolo. ” Ca la evenimentul cu Norica Nicolai, conteaza doar aritmetica. Majoritatea decide, nu conteaza cati is in sala, nu conteaza cine voteaza, ii o harababura totala.
iar articolul http://www.realitatea.net/topescu-spune-bancuri-cu-roberta-anastase_748848.html cat si filmuletele arata clar, ca de fapt nici nu s-a numarat, si ca ridicatul mainilor s-a facut doar in momentul in care nu merge votul electronic la abtineri. si vedeau cati se abtin, cati sunt impotriva (putini ca PNL si PSD iesisera din sala) si restul pana la 170 (prezenta anuntata) i-au trecut pe hartie. Sigur ca is niste prosti, ca puteau sa ramana in sala, daca tot vroiau sa treaca legea fara nici o problema, dar fapta nu e cu nimic mai grava (avand in vedere ca oricum legea trecea) decat celelalte 2. Caut si cu mirciulica acum.
22/09/2010 at 17:52 |
Este cu totul altceva. Ce a facut melescanu a fost sa creasca numarul Nu-urilor pierzatoare. Nu a afectat nici rezultatul in sine, nici nu falsaficat indeplinirea cvorumului. Nu a trecut o lege organica, fara cvorum si fara majoritate organica.
Iar legile organice sunt cele mai importante legi dupa legile constitutionale.
22/09/2010 at 20:52 |
Si nu conteaza ca oricum legea ar fi trecut, conteaza ca nu era cvorum pe video, chiar daca electronic era. Si nu conteaza ca exista un dezinteres general in a respecta regulile de functionare ale institutiilor statului, conteaza doar ca tie nu-ti place de PDL. Faptul ca apare ca Ponta a votat, desi nu era in sala, nu conteaza.
22/09/2010 at 21:55 |
Cum legea oricum ar fi trecut?? O lege trece numai numai daca o voteaza o majoritate calificata. pana nu o voteaza nu exista nici un “oricum ar fi trecut”.
Ce acuzatie e “ca Ponta apare ca a votat si nu e in sala”. Voi disuneti de un minim de logica, daca apare ca a votat si nu era in sala uin mod logic nu a votat, si aparatura aia de numarat electronic e stricata.
Credeti ca toata lumea e lipsita de logica?
22/09/2010 at 21:58 |
da mai, nu ca a votat cineva cu cartela lui… cum sa credem ca cineva de la PSD ar face asa ceva? Opozita e sfanta!!! Treziti-va! Mergeti la miting, uitati de Opozitie! Faceti scandal. Nu ca ei sau noi v-am putea da ceva, cum am fi putut, poate, (ca nu zic poate nici Tariceanu n-a putut) sa o facem in plina crestere economica.
22/09/2010 at 22:53 |
Pai gandeste-te la ceva sistem de votare in parlament mai infraudabil. Oops cum sa am incredere ca cineva sa schimbe in bine regulamentul cand au furat la o lege organa.
Au furat la o lege oranica, atat, nu mai are rost sa discutam.