Laureata Premiului Nobel pentru Literatura Herta Müller va veni peste o saptamana la Bucuresti pentru a-si prezenta romanele “Leaganul respiratiei” si “Calatorie intr-un picior”. Pe 27 septembrie va avea loc o lectura publica la Ateneu (18:30), o zi mai tarziu doamna Müller se va intalni cu publicul la Libraria Humanitas Kretzulescu (17:00).
Romania Libera publica un interviu cu scriitoarea banateana care merita citit integral, din care vreau sa citez cateva pasaje:
“Cum ar trebui să fie România pentru a vă întoarce aici?
H.M.: Mai democratică, să-şi respecte legile. Să fie o democraţie care să poată fi trăită. Când te uiţi peste tot, vezi oameni care au lucrat pentru Securitate şi nu prea are importanţă cine ce a făcut. Nu s-a discutat aproape nimic: nici despre Securitatea din Biserică, nici despre cei care au fost omorâţi când treceau graniţa, nici despre cine pe cine a împuşcat la Revoluţie sau despre cine a dat ordine. Oriunde te uiţi, în psihiatrie sau în alte domenii, nu s-au dat răspunsuri despre ceea ce s-a întâmplat acolo în perioada dictaturii, pentru că problema nici nu a fost pusă. Trăiesc în Germania şi compar mereu lucrurile: cum s-a întâmplat cu istoria recentă a RDG şi ce s-a făcut în România. Rezultatul este sumbru.”
Regele Suediei Carl Gustav inmaneaza Hertei Müller Premiul Nobel. Foto: DPA
“Înainte să primiţi Nobelul spuneaţi că importanţa acestui premiu ţine mai mult de valoarea sa financiară. V-aţi schimbat părerea între timp? Declaraţiile dvs. politice au acum o greutate mai mare?
H.M.: Au, fiindcă premiul este considerat foarte important şi odată ce l-ai primit ţi se schimbă şi rolul, indiferent dacă vrei sau nu, şi acest lucru nu este rău în cele mai multe cazuri. De pildă, în chestiunile legate de drepturile omului, ceea ce spun are mai multă greutate şi lumea se uită poate cu mai mult interes la fenomenul dictaturilor.
Există deja efecte ale declaraţiilor dvs.?
H.M.: Nu ştiu. Eu spun ceva, dar nu ştiu ce se întâmplă în mintea celor care ascultă sau citesc sau ce efecte au declaraţiile mele în ţările despre care vorbesc. Încerc să spun ceea ce cred, mai mult nu pot face.
În ceea ce priveşte România, vi se pare că declaraţiile dvs. ar avea mai mult impact?
H.M.: Nu vin prea des în România, aşa că nu-mi dau seama în ce măsură sunt luate în seamă. De exemplu, în cazul institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, ceea ce am spus nu a avut efect, pentru că Marius Oprea, şeful acestui Institut, a fost schimbat pe criterii politice. Sunt doar un om ca toţi ceilalţi, care are o părere, dar nu sunt profet.”
07/10/2010 at 14:42 |
[…] (*) “Mitläufer” e un termen foarte dur in germana, pentru sustinatori pasivi si colaborationistii unei dictaturi. (Via Auftakt. Mai multe despre interviul scriitoarei, aici) […]