Cum (nu) functioneaza o manipulare xenofoba

Am urmarit in ultimele saptamani scandalul expulzarii romilor care a ajuns in ultimele zile sa tina capul de afis a stirilor in intreaga Europa. Cu multa scarba, ca sa fiu sincer.

Suntem obisnuiti deja cu diveriunile xenonfobe, paguboase, politicianiste practicate de unii sefi de stat si de guvern din vestul Europei. Nu e nimic nou, ce a facut Sarkozy acum a facut si inainte cu o tenta antimusulmana. Nici pe meleaguri mai apropiate nu lipseste o asemnea abordare a problemelor.

Pentru a intelege despre ce este vorba de fapt trebuie cunoscuta situatia in care se afla Sarkozy: in picaj in sondaje, cu grave probleme in ce priveste gestiunea economiei si politicii interne, acuzat de infractiunea acceptarii de donatii nedeclarate in campania electorala, etc.

Dupa ce aproape si-a epuizat arsenalul de diversiuni antimusulmane indreptate impotriva cetatenilor propiei sale tari nu mira faptul ca Sarkozy a gasit repede o noua diversiune. Indreptata tot impotriva unei minoritati. Pentru a pune in practica aceasta diversiune, acompaniata de un cor mediatic sustinator, a considerat ca se pot sacrifica inca si mai multe principii: legea franceza, dreptul european, prietenia romano-franceza, imaginea Romaniei. Cand o cer interesele electorale nimic nu e sfant pentru popularii crestin-democrati, exista si multe alte exemple din Italia lui Berlusconi, Spania PP-ului sau Germania.

In tot acest scandal m-au impresionat placut diplomatii de cariera din MAE, care au prezentat calm autoritatilor europene un raport care arata ca nici unul dintre romanii expulzati nu avea cazier nici in Franta nici in Romania. Mi-a placut si fermitatea ONU si UE (prin presedintele Comisiei, Barroso, si comisara pentre Justitie Reading). In ultimele zile acestia au avut un mesaj deosebit de ferm la adresa lui Sarkozy, si au amenintat cu declansarea procedurii de infringement.

De apreciat a fost si reactia unor cetateni francezi (nu putini chiar foarte multi) care au demonstrat la Paris impotriva diversiunii lui Sarkozy. De apreciat si pozitionarea publica lui Dominque de Villepin (“Astăzi, pe drapelul nostru există o pată de ruşine”), liderul partidului Republique Solidaire, care dovedeste ca o politica responsabila de dreapta nu tolereaza xenofobia si manipularile.

Foarte interesanta mi s-a parut si declaratia presedintelui organizatiei romilor din Austria, Rudolf Sarközy, pe care o puteti gasi tot pe blogul Alianta Dreptei. Acolo gasiti si detalii despre etimologia acestui nume de familie, care indica faptul ca insusi Sarkozy, Nicolas, are probabil un arbore genealogic in care si etnia roma a jucat un rol. Tot ca un fapt divers in aceste saptamani in Germania un politician a lansat o dezbatere la nivel national cu teze xenofobe si rasiste indreptate impotriva minoritatii de credinta musulmana. Numele sau este Sarrazin, sarazinii fiind luptatorii musulmani din Asia Mica si Africa de Nord, iar acest nume de familie il primeau mai demult imigranti din acele zone.

Cea ce poate parea o coincidenta sau o ironie a sortii este mai mult o regula decat o exceptie. Recomand in acest sens si un editorial din cotidianul britanic The Independent, despre un xenofobia ca fenomen politicianist global, cu inca multe alte exemple de politicieni imigranti care joaca aceasta carte.

Per ansamblu tot acest scandal mi-a lasat un gust amar de tot din cauza ca nimeni sau aproape nimeni nu l-a folosit pentru a aduce intr-adevar o contributie constructiva la rezolvarea adevarata a problemei. Solutii exista, as avea si eu o propunere, si in discutii particulare cu altii am aflat si altele, foarte bune. Din pacate aceste propuneri nu se afla pe agenda niciunui guvern, nici la Paris nici la Bucuresti, nu au nici o sansa sa fie discutate rational, intr-o atmosfera de balci intoxicat de absenta bunului simt.

P.S. Apropos de diversiuni: nu ma intereseaza daca X sau Y a fost arestat preventiv  sau eliberat. Nu conteaza. Cel mult ar conta intrebarea daca X sau Y a fost condamnat sau achitat. Ma intreb insa de cate arestari si/sau declaratii ale unor provocatori gen Tökes  este nevoie pentru a acoperi complet timp de un an temele cu adevarat importante si atentia redactorilor din media…

2 Responses to “Cum (nu) functioneaza o manipulare xenofoba”

  1. Septembrie | Ioan Usca Says:

    […] Presupunem că sunt în fierbere: Elisa, Cristian Lisandru, Grişka, Link-Ping, Melami, Theodora Marinescu, Vania, Ana Usca, Nataşa, Orfiv, Ada Pavel, Aby, Neliniştitu’, Al2lea, Alex Mazilu, Amalgammax, Ana Pauper, Ana Veronica, Anamaria Deleanu, Anavero, Andi Bob, Andrei, Augustin Rădescu, Belle de Jour, Black Angel, Athe, Boghi, Carmen, Carmen Negoiţă, Cati Lupaşcu, Cella, Corina, Cosmin Ştefănescu, Creaţa, Cristian Dima, Călin Hera, Daurel, Depresie, Diana Alzner, Dispecer Blogosferă, Doina Popescu, Dumitru Agachi, Elena Agachi, Flavius Obeadă, Gabi123, Gabi Rus, Gabitzu, Gabriela Elena, Geanina Lisandru, Gloria Cioloca, Irizaţii, Iulia Diana Mihai, Ivona Boitan, Joy, Lady A, Leo, Madi, Magykhurin, Maminineta, Mana Ciutacu, Manole, Marcel Răduţ Selişte, Matilda, Michaela, Mirela Pete, Nea Costache, Nicu, Adele Onete, Noaptea Iguanei, Oana Clara, Oceania, Paul G. Sandu, Policier, Primadona, Pro Atitudine, Pucca, Chat Noir, Rodica, Răzvan Codrescu, Răzvan Şerbu, Răzvanrc, Sebra, Silvia, Simion Cristian, Simona Ionescu, Societate, Sofilios, Stropi de suflet, Supravieţuitor, Paul, Teo Negură, Deea, Theodora, Tiberiu Orăşanu, Transildania. […]

  2. Zmeul (II) | Gabriela Savitsky Says:

    […] Sofilios, Stropi de suflet, Supravieţuitor, Paul, Teo Negură, Deea, Theodora, Tiberiu Orăşanu, Transildania, Vaca Verde, Vlady, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: