Scoli inchise, milioane risipite

Citisem cu ceva vreme in urma o stire cu un titlu sugestiv: “Scoli deschise de Sincai, inchise pe vremea guvernului Boc“. Gheorghe Sincai, fruntas al “Scolii Ardelene”, “director al scoalelor” greco-catolice din Marele Pricipat al Ardealului s-a chinuit si a reusit sa dechida acum mai bine de doua secole peste 300 de scoli, mai ales in mediul rural, primele cu limba de predare romana.

Astazi multe dintre ele au intrat in istorie dintr-o lovitura de pix bucurestean: un ordin al Ministerului Educatiei care prevede inchiderea si comasarea scolilor care au mai putin de 200 de elevi. O alta masura contabiliceasca, un nou ordin de la centru din categoria “pentru toti la fel”, o noua decizie care nu tine cont nici de realitatile locale, geografice, dorintele parintilor si comunitatilor locale, nici de distantele pe care urmeaza sa le parcurga copiii pentru a ajunge la noile scoli, nici de sumele de bani cheltuite recent pentru modenizarea scolilor inchise.

Daca s-a facut un lucru bun in ultimii ani atunci poate renovarea unor scoli mai ales din mediul rural. Multe dintre ele au fost acum inchise dupa ce abia fusesera modernizate pe multe milioane de lei.

Am facut o cautare in internet.  Sunt zeci si sute de exemple, in toate judetele. Estimez ca la nivel national au fost inchise intre 500 si  o mie de scoli – multe dintre ele scoli nou-nout renovate, cu dotari moderne (sali de informatica, incalzire centrala, spatii sanitare). Copiii care ar fi urmat sa invete in ele au fost mutati in unele cazuri in scoli vechi cu mari lipsuri. Cateva exemple in ordine aleatorie (nu este nici de departe o lista completa):

– cateva exemple sin diferite judete: aici.

– dupa ce a fost modernizata scoala din cel mai mare cartier al municipiului Dej urma sa fie inchisa in pofida protestelor parintilor

– scoala recent modernizata inchisa, copii mutati intr-o scoala fara incalzire centrala si cu WC-uri in curte

-liceu cu 500 de elevi modernizat din fonduri PHARE, desfiintat la Craiova

– scoala dintr-un sat izolat din Delta inchisa, copii fara posibilitate de a face naveta cu barca la scoala cea mai apropiata, si alte exemple: aici.

UPDATE

Iari am ascultat din intamplare un fragment dintr-un “talk-show” de calitate. Fiinde mai de calitate in mod evident nu putea fi vorba de un talk-show TV. A fost la radio, Radio Romania Actualitati. Despre educatie si istoria ei in Romania, invitatii unui moderator foarte bine pregatit fiind doi profesori universitari, unul din Bucuresti, si altul din Ardeal (probabil Cluj). S-a vorbit despre istoria implementarii invatamantului obligatoriu in Romania.

Probabil nu intreseaza pe prea multa lume, mie insa mi s-a parut foarte interesant.

Primele scoli cu limba de predare in limba romana au fost infiintate in Transilvania de catre  promotorii “Scolii Ardelene” (Gheorghe Sincai intre altii) la sfarsitul anilor 1700. Cateva dintre aceste scoli au fost inchise acum…

In Muntenia si Moldova pe timpul domniei fanariote, dar si dupa unirea principatelor nu exista scoala, cel putin nu in limba romana. Ardeleanul Gheorghe Lazar a reusit cu mari greutati infiintarea primei scoli romanesti in Bucuresti in 1818.Invatamantul primar si obligatoriu a fost unul dintre dezideratele revolutionarilor pasoptisti insa nici dupa unirea principatelor nu a putut fi pusa in practica. La sfarsitul secolului 19 circa 90% dintre locuitorii Munteniei si Moldovei erau analfabeti.

Istoria invatamantului in Romania (in limba romana)  este una destul de scurta. Timpul care a trecut de cand in sfarsit o majoritate a romanilor a fost alfabetizata cu mari efortori si datorita demersurilor unor intelectuali sau oameni politici a fost si mai scurt.

Pentru prima data de cand s-au realizat cu greu anumite progrese sute de scoli sunt inchise in timpul acestei guvernari. Pentru prima data un criteriu artificial inchide  scoli in mediul rural, fara discernamant fata de realitatile locale. Efectele se vor vedea, nu cred ca vor fi pozitive. Coroborat cu reducerea slariilor profesorilor si invatatorilor, pusi in aceeasi oala cu toate celelalte  categorii de bugetari, in dispret total fata de rolul lor in societate, cred ca se poate spune ca niciun guvern roman dupa 1859 nu a aratat un dispret mai mare fata de educatie decat acesta. Oare ce ar zice Sincai, Lazar, Spiru Haret, Saguna si sute de alti carturari, intelectuali si politicieni care chiar au construit ceva despre ceea ce se intampla astazi in invatamant?

Advertisements

3 Responses to “Scoli inchise, milioane risipite”

 1. Cea mai scumpa mancare si cele mai mici salarii din Europa « Hai ca se poate! Says:

  […] Angel, Brad Dan, Pro Atitudine, Ipu, Societate, Teo,  Plano 10, Supravietuitor, Alianta dreptei, Transildania, World of Solitaire,  Razvan, Sibilla, Ioan Sorin, Chat Noir,  Gara pentru noi, […]

 2. Valentin Says:

  Cum spunea pe vremuri un fost consilier al unui fost misnistru de finante…
  Nu e nimic aleatoriu. Banii vorbesc! Banii vorbesc!

 3. Paul-Sorin Tiţa Says:

  O reducere a numărului de şcoli era necesară, însă trebuia să se facă fără a limita accesul la educaţie al copiilor din mediul rural. Cum s-au mai şi apucat de dat afară şoferii autobuzelor şcolare, rezultatul va fi îngrădirea dreptului constituţional la educaţie. Ţara te vrea prost!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: