Urmeaza un nou asediu …

… la adresa Constitutiei, Parlamentului, reprezentarii democratice

Copyright: Alex Dimitrov

Ca o scurta completare la postarea precedenta in legatura cu parlamentarii tradatori (unii dintre ei zisi “independenti”) vreau sa repet un fragment din comentariul meu de pe blogul lui Lilick.

Mi se pare foarte interesanta argumentatia celor care acum apara initiativa (de modificare a regulamentelor parlamentului) de a recompensa si mai mult tradarea si inselarea alegatorului si de a o institutionaliza:

Tradatorii ar trebui tratati cu drepturi egale, spun ei, de exemplu presedinta Camerei Deputatilor,  pentru ca “a fost un vot direct, uninominal“.

Aici devine vizibila adevarata fata a votului uninominal, care acum serveste si ca argument pentru institutionalizarea tradarii si fraudarii votului dat de cetateni.

Atacul la regulamentul parlamentar este doar una dintre masinile de razboi repornite pentru a asedia in urmatoarele luni sistemul constitutional. Alte demersuri se prefigureaza deja de exemplu prin reincalzirea ciorbei proiectului de modificare a Constitutiei sustinut de PDL la inceputul anului:

– republica prezidentiala

– acordarea de puteri sporite presedintelui in defavoarea primului ministru si a parlamentului

-acordarea de puteri sporite Curtii Constitutionale tot in defavoarea parlamentului

– desfiintarea Senatului

– reducerea numarului de parlamentari

– introducerea votului uninominal majoritar

– introducerea votului prin corespondenta, doar pentru cetatenii din strainatate, deschizand noi oportunitati de fraudare

Se va recurge deci la vechea reteta: prezentarea unor propuneri periculoase (menite sa concentreze puterea si sa slabeasca controlul si echilibrul puterilor in stat) dar garnisite cu argumente populiste si mincinoase. Sansele ca propunerile de modificare a Constitutiei sa fie votate de majoritatea necesara sunt mici. Tot ce poate fi modificat prin lege organica este insa in pericol.

P.S. Pe aceasta tema recomand doua articole de pe site-ul Fundatiei Horea Rusu: link#1, link#2.

6 Responses to “Urmeaza un nou asediu …”

 1. Prigoana vrea sa bage pumnul in gura presei scrise si online « Hai ca se poate! Says:

  […] Oprea, Black Angel, Brad Dan, Pro Atitudine, Ipu, Societate, Teo,  Plano 10, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire,  Razvan, Ioan Sorin, Chat Noir,  Mircea, Matilda, Gara pentru noi, […]

 2. Paul-Sorin Tița Says:

  Pericolul pândeşte, întrucât duşmanul nu doarme. Să ne aşteptăm la multe fumigene peste colecţia de evenimente politice de toamnă-iarnă, pentru a masca manevrele antidemocratice şi dezastrul social produs de guvernarea criminală Băsescu-Boc.

 3. Bilanţ | Ioan Usca Says:

  […] Transildania […]

 4. Hendrix Says:

  Toata aceasta ciorba reincalzita mie imi pute a DIVERSIUNE. Nu cred ca pedeleprele vor rezolva ceva prin agitarea acestor idei periculoase, dar vor reusi sa starneasca dezbateri fierbinti. Multa lume isi va da cu parerea, pedeleprele vor pune gaz pe foc cu declaratii incendiare. Intr-un final, intr-un haloimas deplin, se va ajunge la concluzia ca nu se poate rezolva nimic, energia a fost irosita degeaba. Comcluzia: TOTUL A FOST DIVERSIUNE, abil orchestrata, regizata si intretinuta de pedelepre.
  Vreau sa punctez un singur lucru: pentru modificarea Constitutiei trebuie sa existe in Parlament o coalitie de minimum 66%. Au pedeleprele asa ceva? NU! Asta inseamna sa vorbim discutii. Ca sa nu mai zic de obligatoriul referendum care ar trebui votat de cel putin 50% din alegatori, adica peste 9 milioane de cetateni. IMPOSIBIL!

  • transildania Says:

   Da, este o diversiune, asa cum au fost referendumurile din 2007 si 2009. Probabil ca se mizeaza pe atingerea aceluiasi efect, insa nici eu nu cred ca lumea se va mai lasa fraierita ca in precedentele ocazii, respectiv ca alte teme vor fi mult mai importante.
   Asa cum spuneam sansele de modificare a Constitutiei sunt mici. Atentie insa cu legile organice!! Si cu ele se poate provoca mare paguba!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: