Cum au fost fraudate alegerile parlamentare

S-a vorbit mult despre fraudarea alegerilor prezidentiale. A recunoscut-o si deputatul Ioan Oltean cand a declarat ca fara ministrul de interne Blaga, Traian Basescu nu ar fi castigat alegerile. O necunoscuta este amploarea acestei fraude. Avand insa in vedere scorul strans de 50,33 la 49,67 la suta se poate spune ca o frauda care ar fi insumat doar 0,4% din vot a schimbat rezultatul si castigatorul.

Spre deosebire de aceasta frauda, fraudarea alegerilor parlamentare nu este doar mult mai palpabila prin date si cifre concrete, ci este, dupa cum vom vedea, si de o amploare incomparabil mai mare.

Care a fost optiunea electorala exprimata de alegatori la alegerile parlamentare din decembrie 2008?

Cu ocazia acelor alegeri electoratul a decis sa trimita in parlament patru partide (si minoritatile nationale). Niciunul dintre “marile” partide nu a trecut de o treime din optiunile alegatorilor si de 36% ca reprezentare parlamentara.
Ce a decretat atunci alegatorul: in mod foarte clar, ca nici unul dintre cele trei mari partide nu poate guvena nici singur nici doar cu sprijinul UDMR si al minoritatilor. Ca este nevoie de o coalitie intre doua dintre cele 3 partide, fie PDL-PSD, fie PDL-PNL, fie PSD-PNL.
Coalitia PDL-PNL existase deja si s-a destramat. Prima parte a anului 2009 s-a format alianta PSD-PDL, care nu a tinut insa prea mult. In octombrie 2009 motiunea de cenzura votata de PNL, PSD, UDMR si Minoritati a demis cabinetul interimar Boc. Aceleasi partide, reprezentand legitimarea si optiunile a 64,7% dintre alegatori (aproape doua treimi) au prezentat solutia de guvern Iohannis, fara ca ea sa fie luata in considerare de presedinte. Dupa alegerile prezidentiale, UDMR-ul si minoritatile au schimbat insa tabara. Si nu doar ei, pentru ca PDL, UDMR si minoritatile nu dispuneau de o majoritate parlamentara.
Cum s-a schimbat configuratia parlamentului prin racolarea de tradatori?

Datele releva ca nu mai putin de 9,4% dintre parlamentari au migrat, si-au tradat partidele si alegatorii schimband raportul de forte si majoritatatole parlamentare. Aproape 10% dintre alegatori au fost inselati, o proportie record in istoria recenta a tarii. O proportie record si in comparatie cu alte state democratice europene sau de prin alte parti ale lumii.

Pe buna dreptate Calin Popescu Tariceanu a calificat cumpararea parlamentarilor drept cea mai grava forma de coruptie politica.

UPDATE

Cititi va rog o postare pe aceeasi tema la Rational Idealist.

9 Responses to “Cum au fost fraudate alegerile parlamentare”

 1. Rational Idealist Says:

  Exact acelasi lucru l-am spus si eu mai demult: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/02/fraudarea-alegerilor-ro.html

  • transildania Says:

   Nu citisem atunci la tine, daca as fi citit ti-as fi preluat articolul atunci.
   Ma bucura ca ai tematizat acest subiect din aceeasi perspectiva, inca cu mult inaintea mea. Din pacate in dezbaterea publica prea putini atrag atentia ca actuala majoritate parlamentara, cea care sustine guvenul, este ilegitima.

   • Rational Idealist Says:

    Asa e. Eu sunt unul dintre putinii care amintesc des despre caracterul ilegitim al actualei puteri.
    Revenind la parlament: miza PDL din decembrie 2009 incoace este de a prelua controlul asupra birourilor permanente ale camerelor, care inca reflecta rezultatul alegerilor (PSD+PNL au majoritate); la fel e si in majoritatea comisiilor. Episodul din zilele trecute cand PSD si PNL au parasit lucrarile este legat tot de asta: PDL vrea sa forteze acceptarea crearii unui nou grup parlamentar (UNPR), care ar avea apoi dreptul la locuri in BP si in comisii. Odata ce ar avea majoritatea in BP, puterea actuala ar avea control total asupra ordinii de zi si majoritatii deciziilor procedurale.
    Am scris si despre asta mai pe larg, aici: http://rational-idealist.blogspot.com/2010/03/batalia-care-conteaza-ro.html

    Fragmentul relevant:
    “…in justificarea acelei decizii, Curtea Constitutionala clarifica si unele aspecte constitutionale foarte importante legate de configuratia politica a parlamentului. Anume, ca structura politica legitima a parlamentului este cea rezultata dupa alegerile parlamentare, nu majoritatile miscatoare care se pot crea ulterior prin migratie politica si care pot fi foarte diferite de felul cum a votat electoratul. Aceasta structura, rezultata din alegeri, este reflectata in configuratia politica a biroului permanent al Senatului (din care presedintele Senatului face parte). De altfel, intr-o alta decizie din 2006, Curtea Constitutionala a stabilit ca si in comisiile parlamentare trebuie pastrata configuratia politica initiala, bazata pe rezultatul alegerilor; astfel, daca un parlamentar paraseste partidul cu care a participat in alegeri, el poate fi inlocuit din comisiile parlamentare de catre grupul parlamentar al partidului care l-a propus initial, cu un alt reprezentant al acelui partid “

    • transildania Says:

     Corect. Una dintre motivatiile pentru postarea mea a fost discutia care s-a reaprins saptamana asta cu incercarea de a schimba regulamentul si componenta birourilor permanente. De aceea Tariceanu a declarat ca liberalii vor sa eradicheze migratia. Ceilalti insa vor sa o recompenseze si mai mult. Decizia curtii din 2006 e foarte buna, sunt insa curios daca actuala Curte, care are o alta configuratie va mai apara parlamentarismul cum a facut-o cea veche.
     Foarte clar baietii s-au intors din concediu pusi pe treaba, atac la presa (propunerea lui Prigoana), atac la birouri permanente, recompensarea coruptiei politice, si cum am fost informati reincalzirea ciorbei cu reducerea numarului de parlamentari, desfiintarea Senatului, si chiar si uninominal majoritar.
     Desigur urmatorul pas ar fi schimbarea lui Geoana pentru ca sa fie controlul total.

     Interesanta este si argumentatia avocatilor institutionalizarii cumpararii de parlamentari: ei – tradatorii – ar fi fost alesi “direct, uninominal”. Ca sa vezi la ce serveste totusi “uninominalul”…

 2. Venitul minim garantat trebuie diminuat ori scos afirma Basescu « Hai ca se poate! Says:

  […] Orfiv, Mario Ovidiu Oprea, Black Angel, Brad Dan, Pro Atitudine, Societate, Teo, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Ipu, Razvan, Plano 10, Mircea, Matilda, Gara pentru […]

 3. Retinerea lui Sorin Ovidiu Vantu o noua diversiune « Hai ca se poate! Says:

  […] Orfiv, Mario Ovidiu Oprea, Black Angel, Brad Dan, Pro Atitudine, Societate, Teo, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Ipu, Razvan, Plano 10, Mircea, Matilda, Gara pentru […]

 4. savulescugabriel Says:

  Referitor la migratia parlamentara, acest fenomen este intilnit in toate parlamentele romane, incepand cu cel din 1862 si continuat si in legislativele postcomuniste. In perioada 1862-1875 migratia parlamentara a generat cele trei grupuri parlamentare (grupul social-liberal condus de Rosetti, grupul liberal condus de I.C. Bratianu si grupul conservator-liberal), care in mai 1875 au format Partidul National Liberal. Grupurile parlamentare opuse PNL sau coagulat in 1880 infiintand Partidul Conservator. Dupa 1990 migratia parlamentara a generat infiintarea urmatoarelor partide in sanul Parlamentuluii: FDSN (1992), PSM (91-92), PRM (91-92), grupul parlamentar al PNL (1995-96), ApR (1997-2000), ANCD (1999-2000), PLD (2007-2008).

 5. ana Says:

  adevarul este ca le convine la toti situatia de acum…
  ar schimba legea electorala daca ar vrea sa schimbe ceva in tara asta…dar nu se vrea…psd tace…pnl tace…la toti le convine cum se voteaza acum

  • transildania Says:

   Nu cred ca le convine tuturor, PNL prin Tariceanu a anuntat ca va face ce poate pentru ca migratia a fie stopata si asa ceva sa nu se mai repete.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: