O propunere pentru stoparea jafului cu achizitiile de bunuri si servicii din bugetele publice

Se inmultesc din nou in ultima vreme stirile despre contractele de achizitii cu bunuri si servicii din bugetele publice catre clientela politica la preturi umflate.

Exemple ne sunt prezentate zi de zi. Interdictia autoimpusa a parlamentarilor si demnitarilor de a derula afaceri directe cu statul a fost ridicata. Membrii de familie oricum nu erau si nu sunt vizati. Contractele de achizitii de bunuri si serviciu cresc si infloresc intr-o veselie de nedescris, in vremuri de “austeritate” in care multa lume este rugata sa accepte sacrificii majore.

Propunerea pe care vreau sa o prezint nu imi apartine. Am zarit-o intr-un articol al publicatiei Bursa, unde la randul sau redactorul preluase sugestia unui cititor: este vorba de impozitarea diferentiata a a veniturilor firmelor care deruleaza afaceri cu statul.

Rationamentul care sta in spatele acestei propuneri este foarte simplu: exista doua categorii de firme.

Prima este compusa din adevaratele firme private, cele care se lupta pentru existenta pe piata in fata unei concurente feroce.

Din a doua fac parte firmele care s-au specializat pe derularea de afaceri cu statul, care primesc contracte cu dedicatie, cu sau fara licitatie, si la preturi umflate. Aceste firme au o licenta de tiparit bani fara cel mai mic risc, si practica capusarea bugetelor publice si deviereaa de bani publici pentru acumularea de averi sau pentru a finanta partidele si persoanele de la care primesc contractele.

Daca lucrurile stau asa atunci firmele din a doua categorie (si furnizorii) ar putea fi impozitate cu o cota mult mai mare decat adevaratele firme private (in articolul respectiv era vorba de 60-70%). Asa orice firma poate alege: daca face afaceri cu statul are un castig sigur dar mic, daca isi asuma riscuri intr-un mediu concurential adevarat beneficiaza de impozite mici.

Nu spun ca aceasta masura ar fi un panaceu sau ca in mod neaprat ea ar trebui adoptata, desigur ar trebui acompaniata de alte masuri, din alte domenii legislative (penal, dreptul achizitiilor etc.). Spun insa ca problema jafului la adresa bugetelor publice nu mai poate fi tolerat. Se vorbeste mult in ultima vreme de “nesustenabilitate”, bugetul de pensii e nesustenabil, cutare si cutare la fel. Nesustenabila este in primul rand practica furtului din bugetele publice, cand pentru alte cheltuieli necesare sau pentru investitii generatoare de crestere economica lipsesc banii.

2 Responses to “O propunere pentru stoparea jafului cu achizitiile de bunuri si servicii din bugetele publice”

  1. Adrian Stoica Says:

    Din pacate, propunerea este utopica.

    • transildania Says:

      Stiu ca nu este chiar cea mai realista asteptare ca ea sa fie votata de cineva. Ceva insa trebuie intreprins, daca nu masura asta, atunci altceva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: