De ce Waihi nu este Rosia Montana

In zilele si saptamanile urmatoare vom auzi probabil de la redactorii sefi si jurnalistii care au fost in Noua Zeelanda despre experienta pe care au facut-o acolo, si probabil despre  cum mineritul metalelor pretioase in mine deschise (“open pit”) poate fi facut  in conditii ecologice la cel mai inalt standard.

Foarte bine, sunt de parere ca este nevoie de o dezbatere corecta. Nu cred ca  participantii care au fost acolo trebuie pusi la zidul rusinii doar pentru ca au acceptat invitatia RMGC. Sunt sigur ca in reportajele lor despre ceea ce au experimentat vor spune multe lucruri 100% adevarate. Numai pentru ca vor spune adevarul insa despre ce au vazut acolo nu inseamna insa in mod automat ca proiectul de exploatare RMGC va avea mai multe argumente.

In continuare cred ca legea si CNA-ul ar trebui sa oblige publicatiile care primesc sponsorizari pe o anumita tema (nu este vorba de o deplasare, ci de sume consistente din publicitate, cum s-au impartit peste 12 milioane de euro puteti citi aici) sa marcheze articolele sau emisiunile respective cu P – publicitate, daca acestea nu reprezinta decat o anumita parte.

Cu siguranta cele mai bune informatii despre o mina neo-zeelandeza le vor avea cei care au fost acolo. Sa vedem in ce fel vor fi prezentat si daca vor fi complete. Si de la distanta se pot afla insa cateva lucruri.

Mai intai: ce e Waihi?

Waihi este un mic orasel aflat pe insula nordica a Noii Zeelande. zacaminte de metale pretioase au fost descoperite acolo inca acum mai bine de o suta de ani, si au fost exploatate. La inceput prin mine subterane. In 1987, o mare companie americana de minerit a primit aprobarea pentru a opera o mina “open pit”. Adica de a sapa o groapa imensa si a valorifica prin procedeul cu cianura tot minereul aflat acolo. Groapa imensa se afla in mijlocul oraselului si lacurile de decantare la marginea sa. Exploatarea este pe cale sa se incheie iar mina sa fie inchisa in anii urmatori.

Care sunt diferentele intre Waihi si Rosia Montana?

1. Valoarea zacamantului si amploarea minei.

Groapa de la Waihi este un oval cu o lungime maxima de ca. 800 de metri si o latime maxima de ca 400 de metri. La Rosia Montana proiectul vizeaza 4 asemenea gropi gigantice, toate mai mari decat singura de la Waihi.

Lacul de decantare. La Waihi exista trei lacuri de decantare a sterilului toxic, cel mai mare masurand ca 1000 de metri lungime maxima si 500 de metri latime maxima. Un alt lac de dimensiuni mai mici se afla alaturi.

La Rosia Montana lacul de decantare  prevazut ar avea o lungime de 2,4 km si o latime de ca. 1,2 km, ar acoperi o suprafata de ca 6 km patrati si s-ar afla in spatele unui baraj inalt de peste 100 de metri.

La Waihi conform unor date publice in anul 2006 s-au produs 120.000 de uncii de aur. La Rosia Montana cantitatea estimata este de 8 milioane de uncii de aur (la care se adauga cantitati mai mari de argint si alte metale). La 17 ani de exploatare asta ar insemna o productie anuala de 470.00 de uncii de aur, de patru ori mai mult decat in Noua Zeelanda.

Din toate aceste date este clar ca sunt proiecte miniere de o cu totul alta amploare, cu toate consecintele aferente.

2. Situatia geografica.

Waihi se afla intr-o parte ingusta a unei insule, oceanul fiind la putini kilometrii distanta atat catre est cat si catre vest. Raul care curge prin oraselul minier se varsa in ocean dupa un parcurs de ca 50 de km. In cazulu unei scurgeri zona afectata ar  fi un raulet foarte scurt, in bazinul caruia traiesc cateva zeci de mii de locuitori.

In cazul unei scurgeri dintr-un lac de decantare de dimensiuni gigantice, la Rosia Montana ar fi afectate valea Ariesului si cea a Muresului, mai departe Tisa si in cele din urma Dunarea, orasele Abrud, Campeni, Turda si Campia Turzii, Aiud, Alba Iulia, Deva si Arad. Alte orase in Ungaria si Serbia (inclusiv capitala Belgrad) si in cele din urma Dunarea pana la Delta.

Acestea ar fi cateva date tehnice. Este clar insa ca si din alte puncte de vedere Waihi nu este Rosia Montana. Intre altele mineritul de la Waihi nu a fost inceput la ordinul unor imparati romani Traian sau Adrian iar acestia nu  si-au lasat urmele vizibile si invizibile acolo.

P.S. Cateva recomandari: ultimul articol scris de Mihai Gotiu, despre societatea civila si mass media exemplificata pe cazul  Rosia Montana, in care este vorba de initiativa civica de pe Facebook cu cei mai multi membri, peste 23.000, carora in cateva ore li s-au alaturat inca 500.

Advertisements

16 Responses to “De ce Waihi nu este Rosia Montana”

 1. Lilick Says:

  Da, incredibil. Am urmarit in ce viteza s-au alaturat oamenii acelui grup de pe facebook.

 2. sorana Says:

  va mai spun si eu de ce rosia montana nu este Waihi.
  – pentru ca la rosia montana exploatatea gigantica se intinde pe un teriroriu extins care este parte a patrimoniului national si care probabil va deveni parte a patrimoniului international prin includerea in UNESCO
  – pentru ca o parte din explotare se suprapune peste pamantul unor oameni care nu vor vinde niciodata!
  practic proiectul rosia montana nu va fi realizat niciodata. atat.

 3. Hendrix Says:

  Vad ca esti un fervent ecologist de ceva vreme si tin sa te felicit pentru asta. Sunt baimarean si stiu din propria experienta despre exploatarea rezervelor de steril prin cianurare. Stiu si despre riscurile unei astfel de exploatari, vezi si accidentul ecologic de la iazul Bozanta din 30 ianuarie 2000.
  Vad ca vehiculezi o productie de 8 milioane de tone de aur. Nu te supara, dar tu realizezi ce inseamna 8 milioane de tone???? Ca sa intelegi, iti spun ca o concentratie a aurului in steril este de cateva grame de aur pur la o tona de steril exploatat! Ia fa tu un calcul si vezi cate milioane de tone de steril ar trebui exploatate pentru a obtine cele 8 milioane de tone de aur invocate de tine. Este in mod cert o greseala si inca una grosolana!

  • Hendrix Says:

   Iata pasajul scris de tine la care m-am referit:,,La Rosia Montana cantitatea estimata este de 8 milioane de tone de aur”. Aici este greseala ta, trebuia sa fi scris 8 milioane uncii de aur. Corect?

   • transildania Says:

    @Hendrix
    Intr-adevar din greseala am scris intr-un loc “tone” in loc de uncii. Multumesc pentru sesizare, am corectat.

    Vreau sa mai adaug ca motivul ecologic nu este principalul motiv care ma face sa nu fiu convins de acest proiect. Nu sunt un chiar asa de fervent ecologist dar acest motiv de adauga la altele.

    Intr-adevar si experienta de la Baia Mare este relevanta. am inteles ca a avut loc un referendum pentru ilegalizarea cianurilor in exploatarile din Baia Mare. Prezenta la vot a fost prea slaba ca sa fie validat, insa cei care au votat au votat in proportie de 95% impotriva cianurilor. Am vrut sa scriu despre asta dar nu am apucat.

    • Hendrix Says:

     Referendumul a avut loc pe la sfarsitul lunii iulie. Tu spui ca prezenta a fost slaba, eu as zice ca a fost catastrofala, din moment ce doar 2% din populatie s-a prezentat la vot. N-are nicio relevanta ca din cei 2% au votat impotriva folosirii cianurilor 95% dintre ei, adica 1,95% din populatie. Urasc acest argument din 19 mai 2007, cand basistii urlau ca 75% l-au votat pe securistul de la Anvers, prezenta fiind doar de 44%!

    • transildania Says:

     Ai dreptate, nu stiam cat fusese prezenta la referendumul din Baia Mare.

 4. A APARUT TANTARUL NEBUN « Hai ca se poate! Says:

  […] 7 romani sunt infectati cu virusul West Nile, a anuntat, luni, ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Pana acum s-au inregistrat doua decese, ambii romani suferind insa si de alte afectiuni. Unul dintre ei, in varsta de 75 de ani, este din Bucuresti, din Sectorul 4. Cel de-al doilea deces a avut loc in judetul Constanta, la o persoana de 79 de ani. Cazurile de infectare au fost semnalate in judetele Galati, Teleorman, Dolj, Bucuresti, Constanta, in sud, in comuna Baneasa de Dobrogea, Alba, Sibiu, Cluj, Valea Muresului. Cazurile au fost confirmate vineri, sambata si duminica. […]

 5. Epilog. 10 lucruri pe care nu le-au aflat jurnaliştii în vacanţă | Lupta pentru Roşia Montană Says:

  […] pentru care România nu este Noua Zeelandă, iar mina Gold Corporation nu este mina Martha: 1. groapa minei Martha, care a fost pretextul sejurului, are o dimensiune de aprox 800 pe 400 metri; la Roşia Montană ar […]

 6. Vacanţă în Noua Zeelandă. Epilog… | Lupta pentru Roşia Montană Says:

  […] pentru care România nu este Noua Zeelandă, iar mina Gold Corporation nu este mina Martha: 1. groapa minei Martha, care a fost pretextul sejurului, are o dimensiune de aprox 800 pe 400 de metri; la Roşia Montană […]

 7. Roşia Montană, aurul şi arginţii | Paul-Sorin Tiţa Says:

  […] vând şi pielea ursului din pădure, pardon, viitorul copiilor noştri ai tuturor. Noroc că mai sunt şi […]

 8. Roşia Montană, aurul şi arginţii | Joiner.ro - Indexare gratuita feed-uri RSS Says:

  […] vând şi pielea ursului din pădure, pardon, viitorul copiilor noştri ai tuturor. Noroc că mai sunt şi […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: