Popularii si libertatea presei

La nivel clamativ partidele care fac parte din Partidul Popular European (PPE) se declara “de dreapta” si se prezinta drept cei mai vajnici aparatori ai democratiei si libertatii.

Un bastion al democratiei si al libertatii este libertatea de expesie, si institutia presei si mass-mediei libere (a patra putere in stat). Despre cum arata in realitate  relatia unor partide importante din PPE in legatura cu libertatea presei puteti citi la Lilick: aici si aici. Sarkozy, Berlusconi, Orban si partidele lor schimba legile pentru a controla direct si audiovizualul public, intervin pentru demiterea unor redactor sefi sau jurnalisti incomozi, si urmaresc si alte masuri pentru a controla sau impune restrictii in toata media inclusiv cea din online.

La noi puterea “populara” nu vrea sa ramana mai prejos: “campaniile de presa” sunt trecute ca amenintare la adresa securitatii nationale in legea CSAT, statul reduce veniturile autorilor si jurnalistilor printr-o ordonanta de urgenta dementa, ii pune sa mearga lunar la ghisee si sa completeze formulare si sa depuna hartii chiar in lunile in care nu au venituri. Din aceasta cauza Federatia Internationala a Jurnalistilor va si demara un protest la nivel international (detalii).

Oare ce isi promit popularii din atacul la adresa presei? Chiar cred ca vor reusi prin abuzuri si rasucirea bratului sa-si asigure o presa favorabila, fidela, propagandista, care va vinde drept succese nerealizarile si greselile, sau va incerca sa le acopere si sa le ascunda prin diferite metode?

Un contrast: Cum arata o politica democratica in domeniul presei demonstreaza ministrul justitiei al Germaniei, doamna Sabine-Leutheuser. Reprezentanta partidului liberal, FDP, a introdus un proiect de lege in care jurnalistii nu mai pot fi acuzati de complicitate la tradarea de secrete, daca publica informatii secrete provenite de la informanti din administratie. Mai mult in urma adoptarii acestei legi autoritatilor le va fi mai greu sa perchezitioneze redactii si sa confiste materiale. “Presa libera constiuie o conditie de baza a societatii libere si transparente. Jurnalistii trebuie sa-si poata exercita nestingherit sarcina de a controla puterea statala ca “a patra putere” ” afirma ministra de justitie (sursa). In Romania un demnitar cu o functie echivalenta cu cea a minstrului justitiei inregistra in ascuns discutii cu jurnalisti …

UPDATE

Jurnalistii, scriitorii si angajatii clujeni ai Operei Nationale vor protesta in strada miercuri 1 septembrie pe traseul Teatrul National – Bulevardul Eroilor – Pta Lucian Blaga – Primarie – Piata Unirii – Prefectura (sursa: Stiri de Cluj): “Ca sa fie bine inteles: nu ne opunem impozitarii ci dublei impozitari si faptului ca luna de luna trebuie sa ne prezentam la ghiseu ca huliganii la sectie in ziua meciului. Ba chiar mai rau, ca avem de mers in trei locuri” sunt citati reprezentantii APPC. La protest angajatii Operei Nationale vor veni cu un cor al robilor, cu tobe si trompete.

Advertisements

7 Responses to “Popularii si libertatea presei”

  1. Paul-Sorin Tiţa Says:

    Excesele comise de portocalii provin dintr-un simţ al ordinii exacerbat şi au la bază teama lui Traian Băsescu de presă. Băsescu ştie că presa l-a făcut preşedinte şi tot ea îl poate da jos, însă acţionează exact pe dos decât ar trebui: în loc să aibă relaţii bune cu presa vrea să îi ştirbească din libertate şi credibilitate pentru a-şi face de cap în voie.

  2. derscanu Says:

    Cum spune o vorba frumoasa: Presa este cainele de paza al democratiei.
    Degeaba toti vorbesc de libertate si democratie daca vor sa inchida gura presei. Acum, la drept vorbind in Romania cateva televiziuni nu fac altceva decat sa tina partea unor partide intr-o campanie semielectorala ultraprelungita, insa chiar si asa, acesta este un drept al democratiei.
    Fara presa democratia este defapt dictatura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: