Fragmente din mozaicul incompetentei (VI) – Inca o ordonanta nefasta a unui guvern “de dreapta”

De cateva zile iese in evidenta dezastrul birocratic provocat de ordonanta de urgenta 58/2010 care impune plata de contributii sociale persoanelor cu venituri din drepturi de autor si a persoanelor fizice auorizate.

Persoanele vizate sunt obligate sa-si depuna actele la trei institutii diferite, stau cu orele in cozi fara a fi informati ce documente necesita, functionarii de la ghisee insasi sunt prost informati si nepregatiti pentru a rezolva cererile sau a incasa banii. Infrastucura necesara (software, conturi, informatii) nu exista sau functioneaza foarte prost. Afectati sunt autori, jurnalisti, tradacutaori, mici intreprinzatori, dar si agricultori care au fost incurajati sa devina PFA pentru a accesa fonduri europene, iar acum in loc sa stranga recolta sunt plimbati pe la ghisee in resedinta de judet departe de casa.

Din nou o ordonanta de urgenta scrisa la repezeala pe genunchi si nechibzuita provoaca efecte nefaste. Din nou o ordonanta de urgenta schimba din mers sistemul de impozitare si cotizare cu toate ca in mod teoretic acesta este protejat timp de un an pentru a asigura predictibilitatea si stabilitatea mediului de afaceri.

Inca odata un guvern care afirma a fi “de dreapta” adopta masuri care creaza un dezastru birocratic si isi bate joc de mici antreprenori privati, autori, jurnalisti, profesiile liberale, transformati in carne de tun pentru cozi aberante, si multi dintre ei dublu impozitati. Haosul birocratic generat de aceasta ordonanta va fi insa o nimica toata comparat cu ceea ce pot astepta functionarii si cetatenii daca guvernul va pune in practica anuntata reuturnare de TVA in schimbul bonurilor fiscale, atunci milioane de oameni vor fi invitati la ghisee pentru o mica pomana, iar functionarii vor avea de analizat sute de milioane sau peste un miliard de bonuri fiscale.

Inca o dovada in plus daca mai era nevoie pentru incompetenta acestui guvern si inca o dovada pentru nocivitatea lipsei separarii puterilor in stat, a legiferarii prin ordonante, si a scurtarii si inlocuirii procedurii normale de legiferare.

In fata acestui scandal reprezentantii profesiilor liberale clujene vor sa organizeze un protest in strada. Sursa este Stiri de Cluj, citez:

Jurnalistul Mihai Soica, de la Evenimentul Zilei, a cerut conducerii Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) sa organizeze un miting, prin care jurnalistii sa isi exprime pozitia fata de aceasta ordonanta care “a masacrat presa prin supraimpozitare sau dubla impozitare. Este inadmisibul ca intr-o tara democrata sa platesti doua impozite pentru acelasi venit. Cum anume sa platesti de doua ori pentru pensie, sanatate sau somaj, cand acelasi drept il vei primi o singura data?

Nu primesti doua pensii, ci doar una, cel mult usor majorata! Un singur ajutor de somaj stabilit la o suma fixa de catre Guvern sau o gretoasa asistenta medicala, plina de gandaci si fara medicamente. Este dreptul nostru si trebuie sa il aparam. Este doar orasul lui Calin Nemes si Lucian Matis care au avut curajul sa se puna in fata gloantelor in decembrie 1989 pentru drepturile noastre“, a afirmat junalistul Mihai Soica, pe forumul intern al organizatiei.

La protest sunt chemati sa se ralieze scriitorii, actorii si artistii care au de suferit de pe urma impozitarii drepturilor de autor. Liderul sindicatului din cadrul Teatrului National Cluj, Emanuel Petrean, a declarat pentru Stiri de Cluj ca ii vor sustine pe jurnalisti in acest protest, care ii afecteaza si pe ei in cazul in care sunt implicati intr-o activitate remunerata cu o suma fixa, cu caracter independent .”

Din fericire nu toti jurnalistii sunt in concendiu in Noua Zeelanda (am adaugat un update la postarea precedenta).

UPDATE: O alta perspectiva asupra acestei chestiuni la Roxana Iordache.

P.S. Recomand articolul Iuliei Huiu – “Rezonanta liderului si rezonanta pumnului“.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: