Deontologia profesionala a jurnalistilor – cazul Rosia Montana

Am citit aceasta stire: mai multi jurnalisti, redactori sefi si directori din media foarte cunoscuti afla in Noua Zeelanda intr-o calatorie sponsorizata de firma Rosia Montana Gold.

Nimic surprinzator, nimic senzational, asemenea invitatii si calatorii au mai fost, si din cate stiu nu sunt neobisnuite nici mici cadouri si atentii. Si probabil RMGC nu e singura firma care procedeaza astfel.

Si principalele publicatii clujene sunt sponsorizate de RMGC, unele afiseaza publicitatea, altele nu. (Publicitatea afisata contine aceleasi afirmatii pentru care CNA-ul a dispus sistarea spoturilor televizate). Cam toate publicatiile insa relateaza despre proiectul Rosia Montana intr-un anumit fel.

Toate bune si frumoase, nu am nimic impotriva calatoriilor, cadourilor si altor avantaje materiale, nu este acest lucru insa un caz pentru CNA, sau clubul de presa? Nu ar trebui marcate textele “redactionale” despre proiectul Rosia Montana marcate cu “P – PUBLICITATE”? Eu cred ca da. Iar jurmnalistii care vorbesc la televizor pe tema asta si au legatura directa cu firma respectiva ar putea sa poarte pe sacou sau pe camasa o inscriptionare precum jucatorii de biliard sau antrenorii de fotbal.

P.S. Adevarul a renuntat la publicitatea RMGC (sursa).

UPDATE (22.08.2010): Pe aceasta tema au aparut recent doua articole in Cotidianul (aici si aici) si unul in Adevarul.

Am mai gasit un articol pertinent pe aceasta tema la Mihai Gotiu pe voxpublica. Un scurt fragment:

A fost o experiență la care m-am gândit de multe ori ulterior. Și am realizat că, cel puțin în România, asemenea info-trip-uri condiționează. Că sunt mai mult decât excursii de informare. Au fost și continuă să fie mită mascată. Scopul lor nu este promovarea unui serviciu ori al unei firme, ci obținerea protecției. În raport cu veniturile medii ale jurnaliștilor români, ele reprezintă mai mult decât facilitarea documentării. E o recompensă pentru serviciile primite sau pe care speră să le primească cel care oferă info-trip-ul.

Info-trip-ul organizat de RMGC în Noua Zeelandă e mult mai mult decât atât. Pentru că nici măcar pretextul documentării nu stă în picioare, atâta timp cât cei care beneficiază de acest sejur nu sunt jurnaliștii care scriu în mod direct despre subiect. Ci șefii lor. Citind numele celor care au acceptat oferta, gustul amar se transformă în greață: sunt jurnaliști care știu sau ar trebui să cunoască riscurile de imagine ale unei asemenea excursii. Care știu sau ar trebui să știe că documentarea unui subiect controversat pe banii uneia dintre părțile implicate este discutabilă. Că atât credibilitatea lor, cât și a presei autohtone în general sunt afectate de acceptarea unei asemenea oferte.

Mai mult, unii dintre ei au participat la elaborarea Codului Deontologic al Clubului Român de Presă, în care scrie: ”Jurnalistul nu va accepta daruri în bani sau în natură sau orice alte avantaje care îi sunt oferite în considerarea statutului sau profesional”.”

UPDATE#2

Pe acest subiect au postat si Theodora, Garcia Muerte (acolo gasiti si lista completa a “jurnalistilor”) iar Cornel Nistorescu a scris un editorial.

8 Responses to “Deontologia profesionala a jurnalistilor – cazul Rosia Montana”

 1. Paul-Sorin Tiţa Says:

  RMGC şi-a dat seama că are o problemă destul de mare de imagine şi încearcă să-şi angajeze presari cosmeticieni. Nu este nici prima şi nici ultima firmă care încearcă acest lucru, iar în presă sunt şi oameni corupţi (ca peste tot).

  • transildania Says:

   Bunvenit pe blog, si multumesc de adaugarea in blogroll.
   Din pacate este asa cum spui, atunci in opinia mea ar trebui sa stie toata lumea cine a primit anumite foloase de la o anumita firma, atunci cand in activitatea jurnalistica sau formatoare de opinie este implicat proiectul acelei firme. Altfel exista un conflict de interese.

   PS Mi-a placut foarte mult ce ai scris in postarea “Clujul in alb si negru”. Vreau sa tematizez in urmatoarele zile chestiunea descentralizarii.

   • Paul-Sorin Tiţa Says:

    Şi eu îţi mulţumesc pentru adăugarea în blogroll şi de vizite pe blogul meu.

    În privinţa descentralizării, se vorbeşte mult prea mult şi se face mult prea puţin.

 2. Deceneu Says:

  Romani PDL-ul pregateste fraudarea alegerilor

  • transildania Says:

   Am citit. si mie mi se pare foarte suspect, din mai multe motive.
   1. ca ei propun votul prin corespondenta doar pentru cei in strainatate. Si pentru multi din Romania exista insa problema. Nu cred ca trebuie luata nici o solutie doar pentru cei din strainatate, si mai ales nu una care e nesigura.
   2. Mis e pare suspect ca cei de la Autoritatea Electorala Permanenta a fost si ei la intalnire. in opinia mea ei ar trebui sa fie 100% neutri, si sa nu propuna masuri care deschid noi cai de fraudare.

   Trebuie sa spun insa ca exista o problema (cum ziceam nu doar in strainatate), cu multi cetateni care sunt privati de vot la parlamentare. asa cum am scris si in postarile mele pe tema, cred ca aceasta problema trebuie rezolvata, insa cu maxima precautie.
   Este de ajuns de stiut faptul ca si in Marea Britanie au existat si exista frecvent nereguli cu votul prin corespondenta…

 3. Stiri si declaratii absurde din Romania « Hai ca se poate! Says:

  […] o greseala, ci pentru ca si-a atins scopul, sustine premierul Emil Boc “N-a fost o greseala, impozitul minim si-a atins scopul pentru a elibera de pe piata tot felul de firme fantoma, care serveau la tot felul de tranzactii mai mult sau mai putin corecte. El va fi eliminat incepand […]

 4. In atentia liderilor, membrilor si simpatizantilor PSD, PNL si PC – Cum se cumpara o comuna se poate cumpara si o tara « Hai ca se poate! Says:

  […] toatã perioada în Vultureşti, cu maşinile şi şoferii instituţiilor. Fiecare dintre aceştia avea o listã cu oameni din comunã pe care trebuia sã îi aducã la vot. „În ziua votului, directorii erau aliniaţi în faţa secţiei de votare. Mai mult, au fost […]

 5. Fragmente din mozaicul incompetentei (VI) – Inca o ordonanta nefasta a unui guvern “de dreapta” « transildania Says:

  […] fericire nu toti jurnalistii sunt in concendiu in Noua Zeelanda (am adaugat un update la postarea […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: