Cica nu se poate…

… fara cianura

O afirmatie repetata neintrerupt de catre sustinatorii proiectului minier de la Rosia Montana este urmatoarea “exploatarea aurului se poate face doar cu cianura”. Intr-adevar m-am intrebat intotdeauna cum procurau dacii, romanii sau minerii medievali cianura.

Lasand gluma la o parte: un articol recent din ziarul Bursa (“Revolutia mineritului mondial porneste din Bucuresti“) ne informeaza ca un om de afaceri romani si un fizician leton au inregistrat un patent la Oficiul European pentru Patente pe o procedura de extractie a metalelor care nu foloseste nici un fel de substante toxice.

In paralel mai multi ingineri chimisti de la o unitate de cercetare stiintifica din Baia Mare (o ramasita a fostului Institut pentru Metale Neferoase) au brevetat si ei o procedura nepoluanta testata de extragere a aurului si argintului. Procedura descoperita are mai multe avantaje, pe langa castigarea metalelor pretioase ca produs secundar ramane o substanta care este folosita ca materie prima in industria chimica, astfel incat pana si deseurile ar putea fi valorificate (mai multe detalii aici). Cercetatorii baimareni s-au adresat Academiei Romane si ministrilor de resort Videanu si Nemirschi in anul 2009. Nu stiu ce raspuns au primit in afara de anuntul domnului Videanu din decembrie 2009 ca guvernul va face totul pentru demararea mineritului cu cianura la Rosia Montana.

Exista si in alte colturi ale lumii procedee nepoluante pentru extragerea metalelor pretioase, un exemplu aici, si altul aici.

P.S. Cateva recomandari: un editorial despre guvernarea (si manipularea) prin sondaje semnat de Cristian Parvulescu si un articol al Iuliei Huiu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: