Pentru profesori

Am primit o leapsa de la Lilick, si am aflat la ea si la Codrin Scutaru cateva dintre ultimele declaratii scandaloase ale presedintelui Basecu. Declaratiile nu ma surprind pentru ca nu sunt fara precedent. Daca nu ma surprind nu inseamna insa ca nu mi-ar provoca o stare de dezgust catre greata. Cateva consideratii despre ultimul atac al presedintelui la adresa profesorilor si al sistemului de educatie:

– Un presedinte care este dezinformat sau dezinformeaza in legatura cu norma de munca a profesorilor (sau in legatura cu orice alt subiect) se pune inca odata intr-o lumina foarte nefavorabila si ar trebui sa-si rectifice in timp util declaratiile, ceea ce insa nu este de asteptat.

– Sistemul de educatie, de la cea prescolara pana la cea universitara, inclusiv domeniul cercetarii, este reursa principala a dezvoltarii economice, a preosperitatii unei tari. Atacul la adresa educatiei, atat la nivel declarativ, cat la nivel legislativ sau financiar (reducerea bugetelor, salariilor si tentativa de politizare in ce priveste numirea directorilor de scoli sau a rectorilor universitatilor) loveste ca o secure tulpina si radacina viitorului. Educatia in Romania a coborit de la standarde recunosute si de succes. Profesorii si cadrele din invatamant au castigat intotdeauna prea putin in raport cu pregatirea si rolul lor in societate. Un presedinte care minte public si in direct in legatura cu norma de lucru a profesorilor, care ii indeamna  sa-si caute o a doua slujba pentru ca “toti mai avem posibilitatea sa mai cautam un job”, “asa e viata in capitalism”, care spune ca “povestea cu facem noi ca generatiile de maine sa o duca bine nu mai exista in democratie”, si ” sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam” cred ca ar face mai bine sa dea el exemplul si sa plece in strainatate sau macar sa-si caute alte doua joburi.

Nu am prea mari asteptari de la cineva care afirma ca “spunem cu totii ca soarele se invarte in jurul pamantului”. De la ceilalti am ceva mai multe asteptari si sunt curios daca si cum vor demonstra o anumita atitudine….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: