Fragmente din mozaicul incompetentei (III)

Investitiile straine directe (ISD)

Motto:

Vă pot spune că, uitându-mă la cifrele semestrului unu, încep să devin optimist” (sursa)

Cifrele vorbesc de la sine (sursa):

ISD 2008: ca. 10 miliarde €

ISD 2009: ca. 5 miliarde € (minus 50%)

ISD 2009 (ianuarie-iunie): 2,6 miliarde €

ISD 2010 (ianuarie-iunie): 1,8 miliarde € (minus 30% fata de 2009, minus 64% fata de 2008)

In aceeasi perioada (primul semestru din 2010) in majoritatea tarilor central si est-europene investitiile straine cresc in medie cu 14% fata de 2009, atat in Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, cat si in Republica Moldova, Bielorusia, Ucraina si Rusia (sursa).

De ce scad investitiile straine? Una dintre posibilele explicatii (sursa):

Analistul economic Laurian Lungu consideră că lipsa de predictibilitate a dus la neîncrederea investitorilor în mediul de afaceri. „Nu poţi schimba legile de pe o zi pe alta, după bunul plac. Trebuie să ai o oarecare predictibilitate, pentru că decizia de a investi într-o ţară nu se ia pe loc”, susţine specialistul. Lungu spune că Guvernul trebuie să aplice nişte politici economice coerente, însă credibilitatea executivului este o „bubă” atunci când vine vorba de încrederea investitorilor.”

—-

In alta ordine de idei despre absorbtia fondurilor europene (sursa):

Totodată, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, prezent în România, este una dintre personalităţile internaţionale care a criticat România în acest domeniu: “Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Există riscul ca România să piardă fonduri europene de 20 miliarde euro în următorii ani ca urmare a modului dezastruos de atragere a acestora“.

Pe de altă parte, preşedintele Erste Bank, Andreas Treichl a tras un semnal de alarmă în această chestiune chiar la finalul lunii iulie: “Faptul că sunt disponibile miliarde de euro, iar din acestea România a fost capabilă să ia doar 38 de milioane este o ruşine. Este o ruşine dramatică şi sper că ceva se va întâmpla în acest stat foarte foarte curând, în bine”.

PS

Recomand analiza Iuliei Huiu “Romania, de la statul dez-orientat la rescrierea contractului social”: partea I si partea II.

2 Responses to “Fragmente din mozaicul incompetentei (III)”

  1. Lilick Says:

    http://comisii.pnl.ro/comisii/economie-si-mediu-de-afaceri/articole/balanta-de-plati-si-datoria-externa-a-romaniei-semestrul-i-2010.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: