Fragmente din mozaicul incompetentei (II)

Bani contra bonuri fiscale

Dupa ce arma de distrugere in masa numita “impozit forfetar” a inchis sute de mii de firme si a trimis in somaj mici intreprinzatori privati si angajatii lor, in numele combaterii evaziunii fiscale guvernul Boc pregateste urmatoarea aberatie. Asa cum a anuntat primul ministru de mai multe ori in ultimele saptamani guvernul va initia o masura de returnare de bani catre cetatenii care prezinta bonuri fiscale pentru orice fel de produse sau servicii (sursa: aici). Cateva implicatii ale acestei care probabil nu au fost luate in considerare :


Dezastrul birocratic de pe urma caruia profita evazionistii

Prim ministrul sau cei din ministerul de finante s-au gandit oare cat dureaza si de cati angajati este nevoie pentru a rezolva 10 sau poate 15 milioane de dosare de cereri de returnare?? Probabil angajatii garzii financiare in loc sa combata in teren evaziunea fiscala vor sta cu lunile cu bonurile si calculatoarele pentru a face totalurile si a calcula procentutul din TVA care urmeaza sa fie returnat. Cat costa statul implementarea acestei masuri, cat timp va lua functionarilor si cine va combate efectiv evaziunea in vreme ce functionarii analizeaza peste un miliard de bonuri fiscale??

Noi oportunitati pentru infractori

A falsifica un bon fiscal este extrem de simplu. Nimeni nu poate verifica ulterior daca in schimbul unui bon intra-adevar posesorul bonului a achizitionat un produs sau un serviciu. Probabil se vor crea noi oportunitati pentru infractori si o noua categorie: falsificatorul si traficantul de bonuri fiscale.

Alte aspecte

Cetatenii vor fi inca odata injositi de o masura birocratica aberanta si degradati la calitatea de strangatori de bonuri fiscale si intinzatori de mana in fata unui functionar pentru o suma care cu siguranta nu va fi mare. Pe timp de iarna in ianuarie milioane de oameni mai ales pensionari se vor inghesui in cozi la ghisee sa caute o cerere sau sa-si depuna dosarul.

Advertisements

2 Responses to “Fragmente din mozaicul incompetentei (II)”

  1. Inocentul – Epilog « Ioan Usca Says:

    […] Simion Cristian, Societate, Sofilios Blenorel, Supravieţuitor, Teo Negură, Theodora Marinescu, Transildania, Vania, Vero, Vladimir Ionaş, Vlady şi […]

  2. Fragmente din mozaicul incompetentei (VI) – Inca o ordonanta nefasta a unui guvern “de dreapta” « transildania Says:

    […] toata comparat cu ceea ce pot astepta functionarii si cetatenii daca guvernul va pune in practica anuntata reuturnare de TVA in schimbul bonurilor fiscale, atunci milioane de oameni vor fi invitati la ghisee pentru o mica pomana, iar functionarii vor […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: