Lasitate, solidaritate si reformarea partidelor

Am primit o leapsa de la Iulia Huiu (“Solidaritatea si sindromul lasitatii colective”).

Nu este necesara o experienta first hand intr-un partid pentru a afla cum se desfasoara viata interioara a partidelor. Chiar fara a cunoaste detalii, intuitia sau chiar deductia permit constructia unei imagini care nu este cea mai pozitiva sau atragatoare. Lasitatea, subordonarea tacita, lipsa spiritului critic, orientarea catre persoane (nu catre teme), descurajarea initiativei, competentei,  pot fi simptome ale starii de fapt din interiorul partidelor.

Victimele acestei boli din organizatii nu sunt doar cele directe, cele lovite de lasitatea colegilor sau de lipsa de viziune a liderilor. Intre victime se numara un cerc mult mult mai mare de persoane: a.) partidul insusi b.) intreaga societate.

Organizatia in care primeaza lasitatea si simptomele descrise mai sus va avea ea insasi de suferit (chiar daca “lasii” si liderii nu isi dau seama de asta), pentru ca in mod sigur activitatea ei va fi suboptimala. Daca se afla la putere guvernarea sau administratia va fi mai proasta decat potentialul maxim, daca se afla in opozitie, munca de opozitie la fel. Asta se traduce automat si nemijlocit in rezultate suboptimale la alegeri, de pe urma carora sufera intregul partid (descresterea influentei, ajungerea in opozitie etc).

La o scara mai mare toata societatea are de pierdut, cand munca partidelor este mult mai proasta decat ar putea fi, si asta se traduce direct in proasta guvernare, coruptie, birocratie, bunastare redusa, legi deficiente.

Este deci atat in interesul partidelor, al tuturor membrilor si liderilor acestora, cat in interesul intregii societati, ca in cadrul partidelor sa existe forme de organizare si de conducere care sa nu rasplateasca lasitatea si sa premieze sau macar sa nu sanctioneze curajul, initiativa, capacitatea, critica interna constructiva si bine intentionata.

De catava vreme se vorbeste mult si des despre reformarea partidelor, schimbarea radicala a vietii politice. Ca sa nu ramana la stadiul de enunturi ea, reforma, trebuie pusa in practica la toate nivelele. Cu singuranta primul partid care o va indeplini desavarsit va avea mari foloase si avantaje comparative fata de competitorii politici.

Ilustratie – Autor si copyright: Ion Barbu

Advertisements

5 Responses to “Lasitate, solidaritate si reformarea partidelor”

 1. Micawber Says:

  Mi se pare mie, sau tocmai lasitatea reprezinta unul din principalii lianti care asigura coeziunea partidelor de la noi, atata cata e? Desigur, ati explicat foarte frumos care sunt pericolele unei asemenea atitudini, dar probabil ca, cel putin pe termen scurt, ea e acceptata ca o solutie de (supra)vietuire. Ca e paguboasa pe termen lung e alta poveste.

 2. Iulia Huiu Says:

  Multumesc pentru raspuns. Lucrurile astea tin de reformarea partidelor si, de fapt, de transformarea mecanismelor mal-formate ale intregului sistem politic.
  In opinia mea e o mare diferenta intre respectul pentru decizia majoritatii si coeziune interna de care este absoluta nevoie, pe de o parte si lipsa de solidaritate, pe de alta parte. O “armata” functioneaza mai bine in razboiul cu adversarii cand are capacitatea de a-si tine toti soldatii la un loc si nu lasa pe nimeni in urma, cand mizele comune sunt mai importante decat mizele personale, de tipul cine se va remarca in batalie.

 3. Inocentul – XXIV « Ioan Usca Says:

  […] Şerbu, Sebra, Simion Cristian, Societate, Supravieţuitor, Teo Negură, Theodora Marinescu, Transildania, Vania, Vero, Ziarul, Mădălina, Dan Pătraşcu, Dependent, Vladimir Ionaş, Vlady şi toţi […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: