Patrimoniul mondial Unesco – update: Rosia Montana spaniola

Uitasem in postarea precedenta sa adaug cateva informatii suplimentare despre lista patrimoniului mondial UNESCO. Mai multe informatii gasiti aici sau aici, o lista cu obiectivele europene din patrimoniul mondial aici. Merita vizitate toate, chiar si numai virtual.

Cum spuneam in Romania, nu doar ca statutul ce patrimoniu mondial al atractiilor deja prezente ar putea fi mult mai bine valorificat, dar si alte cel putin 20 de obiective ar putea ajunge pe lista patrimoniului mondial daca ar exista vointa politica, si alte cateva sute ar de obiective ar putea atrage mult mai multi turisti si fara sa se afle pe lista UNESCO.

Pentru ca afost vorba de Rosia Montana, unde demersul pentru inscrierea pe lista patrimoniului mondial este considerata de catre alesii locali un abuz si o incalcare a normelor democratice, vreau sa vorbesc scurt despre o alta Rosie Montana, cea spaniola. Se numeste Las Medulas, si se afla intr-o zona muntoasa din nord-vestul Spaniei, si face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Las Medulas se caracterizeaza prin peisaje, galerii si apeducte din vremea Imperiului Roman so atrag multi turisti.

(Picture  copyright: Rafeal Ibanez Fernandez)

Conform profesorului dr. Ioan Piso:

Mine romane mai modeste decât la Alburnus Maior, cele de la Las Medulas din Spania se află într-una dintre cele mai aride şi mai slab populate zone din acea ţară. Nu au parte decât de un un peisaj încântător şi de o galerie de 200-300 m, la intrarea căreia se plătesc 4 euro. Cu toate acestea, la iniţiativa Ministerului spaniol al Culturii, Las Medulas a ajuns pe listele UNESCO, acolo se duc milioane de turişti, iar localităţile din jur au ajuns prospere

(Picture copyright: Jose Manuel Martinez)

Mai multe informatii despre Las Medulas puteti afla aici si aici.

Un reportaj interesant despre situatia din Rosia Montana: aici.

2 Responses to “Patrimoniul mondial Unesco – update: Rosia Montana spaniola”

  1. Final « Caius Says:

    […] Supravieţuitor, Orfiv, Orry, Gabi, Deea, Oana – chiar şi Oana! -, Elisa, Simion, Gabriela, Transildania, Gabriela Elena, Geotax, Melami, Cristian, Grişka, Societate, Onu, Vladimir, Teo, Mirela, Adakiss, […]

  2. Final « Ioan Usca Says:

    […] – chiar şi Oana! -, Elisa, Simion, Gabriela, Transildania, Gabriela […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: