Despre o manipulare pesedista

Guest-post by Atreides:

In urma cu cateva luni, intr-o emisiune TV, Adrian Nastase a spus ca la sfarsitul guvernarii PSD din 2004 existau 900.000 de bugetari. Nu imi amintesc daca Nastase atunci a tras si concluzia logica din aceasta afirmatie, insa oricum aceasta concluzie au avut grija sa o traga numerosi pesedisti (imi amintesc de Rizea sau Abramburica) la TV in saptamanile care au urmat: din moment ce ni se tot spune ca acum sunt vreo 1.400.000 de bugetari, inseamna ca intre 2005 si 2008 au fost angajati vreo 500.000 de bugetari, nu? Astia de la PSD aveau de fiecare data grija sa spuna treaba asta ca o critica la adesa PNL care, nu-i asa, a umflat aparatul bugetar.

Inca ceva: dupa fetzele si tonul tuturor pesedistilor care tot spuneau chestia asta, am dedus ca niciunul dintre ei nu avea nici un fel de informatii concrete despre evolutia numarului de bugetari in perioada respectiva, baietii pur si simplu repetau ca papagalii ceea ce spusese Nastase. Mai nou, am vazut ca mesajul asta pesedist conform caruia PNL a angajat 500.000 de bugetari a fost preluat si de pedelisti, de exemplu cei care au invadat blogul lui Mihai Voicu (merita remarcat faptul ca desi Boc ne tot bate la cap de un an si jumatate pe tema ”obezitatii statului”, nu l-am auzit niciodata nici pe el, nici pe alti pedelisti importanti sa mentioneze numarul asta fatidic, 500.000; pare a fi apanajul slugoilor portocalii de pe internet). Inutil sa mentionez ca atunci cand i-am provocat pe acesti pedelisti sa indice o sursa credibila, un link ceva, pentru informatia asta cu cei 500.000, baietii au tacut malc.

Trebuie sa spun ca inca de la afirmatia initiala a lui Nastase, toata povestea asta mi s-a parut dubioasa. Un numar de 500.000 de bugetari angajati in 4 ani mi se pare enorm.

Pe masura ce auzeam tot mai multi pesedisti repetand ca papagalii treaba asta, am inceput sa ma enervez (cu atat mai mult cu cat PNL tacea si el malc pe tema asta, de exemplu afirmatiile pe care le faceau pesedistii se petreceau in talk-show-uri unde erau invitati si liberali, care nu comentau nimic cand se faceau acele afirmatii), si am dorit sa aflu care este de fapt adevarul. Neavand eu insumi nici timp, nici acces la date statistice, am zis sa intreb pe cineva care ar putea sa stie, asa ca l-am intrebat pe dl. Vosganian pe blogul dumnealui (si in calitate de fost ministru de finante, dar si de coordonator al comisiilor de specialitate PNL).

Prima data cand l-am intrebat mi-a spus ca, din cate stia domnia-sa, nici vorba de 500.000, doar vreo o suta si ceva de mii. Dl. Vosganian a detaliat subiectul in aceasta postare: http://vosganian.ro/?p=543

Va citez un pasaj de acolo:

”Acuzatie: Guvernul liberal a ingrosat numarul salariatilor bugetari in mod nejustificat, angajandu-si clientela politica.

Raspuns: Trebuie spus ca cifrele variaza foarte mult, se vorbeste ba de 1,35 milioane de bugetari, ba de 1,05 milioane, unii avanseaza chiar cifra initiala, din 2004, de 800 000 de bugetari. Cat despre cei angajati in perioada 2004-2008 cifrele sunt iarasi variate,

de la 160 000 pana la 700 000 mii. De retinut ca nici unul dintre acuzatori nu a mentionat si structura acestor noi angajari, sa stim unde sa cautam aceasta clientela a guvernarii liberala. Iata care sunt datele de care dispunem (cine are altele, diferite, sa le prezinte).

Personalul din administratia publica, exclusiv cadre militare/personal asimilat, a fost in 2005 de 907.959 persoane, urcand in 2008 la 1.008.791 persoane (o crestere de 100.832 persoane, adica 11,1%.) In structura, aceasta crestere se repartizeaza astfel: 47.613 persoane in administratia publica (cam jumatate in administratia publica centrala), 8.958 in invatamant si 44.461 in sanatate si asistenta sociala.

In ce priveste administratia publica, cea mai mare parte din noile angajari (peste 70%) s-a datorat obligatiilor asumate in priocesul de aderare la UE (Inspectoratul de Stat pentru Situatii de Urgenta, APIA, asistenta sociala, departamente de afaceri europene in cadrul Ministerelor, gestionarea fondurilor europene).

In ce priveste cadrele militare/personal asimilat, numarul acestora a crescut cu 35.876, dupa cum urmeaza: jandarmerie – 5.701, pompieri – 24.547 (in urma desfiintarii serviciului militar obligatoriu), politie comunitara – 3.653, securitizarea frontierelor non-UE – 1.975.”

Deci, ceea ce spune dl. Vosganian este urmatorul lucru: numarul de bugetari a crescut doar cu vreo 100.000 de oameni intre 2005 si 2008, de la vreo 900.000 la cam 1.000.000. Si atunci cum ramane cu cei 1.400.000 de care ni se tot spune acum?

Potrivit d-lui Vosganian, sa facem urmatoarea operatie, sa impartim bugetarii in doua categorii:

(1) personal militar si asimilat (soldati, politisti, securisti etc) (2) profesori, medici, administratie publica etc.

Structura celor doua tipuri era, in 2005, cam astfel: (1)-400.000, (2)-900.000, iar in 2008, cam astfel:

(1)-400.000, (2)-1.000.000 (am dat cifre rotunjite, pentru simplificarea discutiei). Deci, esenta este urmatoarea: atunci cand pesedistii numara bugetarii din 2008, includ printre bugetari, pe langa categoria (2), SI categoria (1) (personal militar si asimilat), iar cand ii numara pe cei din 2004, ei numara NUMAI categoria (2), pur si simplu ignorand categoria (1) !!!!!

Daca e sa dam un nume pentru ceea ce face PSD, nu cred ca putem gasi unul mai potrivit decat ”manipulare ordinara”.

Sau, intr-un alt registru, doua la primarie, doua la prefectura….

Pe de alta parte, trebuie sa ii fac si niste reprosuri d-lui Vosganian (de fapt nu domniei-sale personal, ci PNL in ansamblu).

L-am intrebat la momentul respectiv, il intreb si acum, de ce, avand aceste date si fiind constienti de amploarea dezinformarii, PNL nu face nimic pentru a se apara si pentru a curma manipularea (sunt sigur ca deja multa lumea e convinsa ca PNL a angajat 500.000 de bugetari). I-am sugerat si metode de atac, de exemplu comisiile PNL ar trebui sa elaboreze un document STIITIFIC, bazat pe datele de la INS, in care sa arate cum a evoluat numarul de bugetari, pe fiecare categorie (cati medici, cati profesori etc), intre 2005 si 2008, eventual chiar in fiecare an in aceasta perioada (la ce ar folosi daca s-ar face pentru fiecare an? Este foarte simplu, pedeleprele au tendinta sa spuna ca aparatul bugetar s-a umflat, ati ghicit, in 2007 si 2008; treaba asta trebuie combatuta cu cifre…).

Daca un astfel de document ar exista, si daca fiecare liberal care se duce la un talk-show l-ar avea la el, ar putea, atunci cand pesedistul din studiou mai pune placa asta cu cei 500.000, sa scoata documentul si sa i-l bage pe gat pesedistului (figurat vorbind, desigur). Sau, dl. Vosganian ar putea sa-l provoace la o discutie publica pe Nastase, cel care a lansat povestea asta, sa vina fiecare cu datele pe care le are si sa judece publicul cine are dreptate. Raspunsul d-lui Vosganian a fost, la momentul respectiv, cam dezamagitor, citez: ”eu de douazeci de ani m-am saturat sa tot dau lamuriri. Gata. Eu v-am spus voua, spuneti si voi mai departe”

Iata, spunem mai departe, si la ce ne-a folosit? Repet, deja la ora asta cred ca toata tara ”stie” ca PNL a angajat 500.000 de bugetari…

Epilog.

Acum vreo doua zile, la ”Realitatea te priveste”. In studiou, printre altii, Lia Olguta Vasilescu si Mugur Ciuvica. Vine vorba despre bugetari. Zice madam Vasilescu: ”in 2004….”, dar cred ca nu e nevoie sa scriu mai departe, intuiti cu totii ce a spus 🙂

Ei bine, ce credeti ca zice Ciuvica? Ceva de genul urmator: doamna Vasilescu dezinformeaza (chiar asta a fost cuvantul folosit), nici vorba de 500.000, doar vreo suta si ceva de mii, diferenta provine din problema cu personanul militar si asimilat, mai mult, Grupul de Investigatii Politice lucreaza la un document ce va fi terminat in curand si in care va fi analizata problema evolutiei numarului de bugetari.

Cu alte cuvinte, Ciuvica ne anunta ca GIP face exact ceea ce am sustinut eu in urma cu vreo luna ca ar fi trebuit deja sa fi facut PNL. Felicitari Mugur Ciuvica, rusinica PNL 🙂

UPDATE

Date si cifre oficiale despre numarul bugetarilor (via GIP):

http://blog.grupul.ro/?p=1163

In 2010 guvenul Boc a angajat mai multi bugetari decat a concediat:

http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtbilantul-adevarat-al-anului-de-austeritatelt-fontgt-1085.htm

P.S.  Recomand urmatoarele postari de pe blogul ALIANTA DREPTEI:

– “Dreapta romaneasca” pozitia si rolul Partidului National Liberal, dezbatere astazi la ora 19, Bucuresti str. Fildesului nr.2

– “Carol I al Romaniei

– “Comunicat al presedintelui PNTCD

19 Responses to “Despre o manipulare pesedista”

 1. Lilick Says:

  Multumim, Atreides. Eu stiam ca e vorba de vreo suta de mii, dar nu mai stiu daca am citit undeva sau ne-a spus Vosganian la vreo intalnire. E un subiect intr-adevar neglijat de PNL, si e bine ca ai atras atentia. De Ciuvica si de documentul la care lucreaza habar n-aveam. Sper sa apara curand. Te mai asteptam cu postari. 🙂

  • atreides Says:

   Nici eu nu stiam de treaba cu Ciuvica, pana cand a spus-o pe post. Sper si eu sa apara acest document. Dar daca apare si liberalii nu il promoveaza in mod agresiv pe toate caile posibile, degeaba apare…

 2. transildania Says:

  Multumesc pentru postare. E un subiect foarte important. Numarul manipularilor si minciunilor care circula in spatiul public este de-a dreptul sufocant. Cam toate subiectele se dezbat superficial, tema se schimba repede, si nu ramane timp pentru ca cineva sa faca clarificari. Astfel manipularile repetate la infinit de un cor de politruci propagandisti ajung in constiinta generala percepute fiind ca ceea ce nu sunt: adevaruri. Si energia si efortul necesar pentru a demonta aceste minciuni este mult mai mare decat cele pentru a le raspandi.
  Am descris aceasta stare in introducerea multora dintre postarile mele, si va fi cu siguranta multa treaba de acum incolo.
  Oricand mai ai ceva ce ti se pare relevant portile cetatii sunt deschise.

  • atreides Says:

   Cu mare placere. Intr-adevar, asistam pe viu la procesul prin care o minciuna repetata la nesfarsit se transforma intr-un ”adevar”. Dar asta nu s-ar fi putut intampla daca liberalii ar fi reactionat puternic inca de la inceput…

 3. Deceneu Says:

  Lipsa de reactie a liberalilor este consecinta a lipsei de informatii.
  Daca PNL-ul ar fi avut un sistem de analiza public cu date si cu informatii, unde fiecare sa participe cu alte informatii si cu analize, manipularile nu ar mai fi posibile pentru ca ar avea replici.
  In loc sa se risipeasca energia pe atacuri la persoane, mai bine ar fi utilizata pentru strategii si programe de reforma, pentru solutii si masuri, prin care sa convinga electoratul ca exista sperante dar ca FSN-istii nu vor.
  Politica nu se face doar prin “purtatori de cuvant”, se face prin intermediul fiecarui membru din teritoriu, dar pentru asta fiecare membru trebuie sa fie informat, instruit, sa nu spuna bazaconii.

  • atreides Says:

   Foarte corect. In plus, ma ingrijoreaza diletantismul de care par sa dea dovada liberalii, in general. De exemplu, dintre toti cei care apar la TV, singurul care reuseste sa vorbeasca in mod competent despre chestiuni economice (care ar trebui sa fie subiectul nr 1 in perioada asta) este Vosganian (si poate si Nicolaescu, ca e econimict la baza). E foarte putin…Nu ca aia din PSD sau PDL ar fi mai breji, dar daca ajungem sa ne comparam cu aia, e grav. PNL are nevoie urgenta de oameni noi, cu expertiza pe diverse domenii. La congres Crin s-a angajat ca va aduce oameni noi, n-am vazut mai nimic pana acum…

 4. Hendrix Says:

  Sincere felicitari pentru @atreides, excelent articolul sau! Acesta a fost premiul primit pentru cel mai bun punctaj la pronosticurile de la mondialul african? Daca da, eu zic ca gazda sa mai faca si alte concursuri pe care sa le castige tot @atreides, am avea toti de castigat!
  Subiectul este extrem de fierbinte iar articolul are meritul de a pune punctul pe i. Este evident ca cei 900.000 de bugetari numarati de nastase include doar personalul din invatamant, sanatate si administratie publica. Doar in invatamant si sanatate sunt aproape 800.000 de salariati( aproape 400.000 in invatamant si aproape 300.000 in sanatate), iar cifrele sunt practic neschimbate de ani buni!
  Cifra de peste 100.000 de bugetari este REALA. Trebuie subliniat faptul ca multi dintre ei au aparut in urma negocierilor cu UE, multe institutii aparand dupa 2007. Un exemplu: APIA exista in 2004 doar pe hartie si era nefunctionala, ea fiind pusa pe picioare de guvernul Tariceanu. Cateva zeci de mii au aparut in urma desfiintarii serviciului militar obligatoriu, fiind necesara angajarea de personal contractual.
  @atreides Intrucat vad ca esti foarte interesat de imensele manipulari mediatice portocalii sau rosii, iti propun ca tema de studiu o noua manipulare portocalie: SALARIILE BUGETARILOR. Multi portocalii afirma ca salariile bugetarilor sunt mai mari decat in privat!!! Uita probabil ca aici sunt inclusi si cei din regiile autonome sau companiile nationale. M-as bucura sa citesc un articol la fel de incisiv ca acesta, sunt convins ca vei gasi intelegere la gazda blogului.

  • atreides Says:

   Merci, merci, intr-adevar e premiul pentru pronosticuri 🙂
   In legatura cu salariile bugetarilor, subiectul pare ceva mai complicat decat cel cu numarul bugetarilor (acolo trebuie doar ca cineva sa se uite prin statistici si sa numere niste oameni, numai ca nimeni nu pare sa vrea sa faca in mod serios treaba asta), dar cateva lucruri imi sunt clare. In primul rand, atacurile la adresa PNL pe subiectul asta vin exclusiv de la PDL (nu imi amintesc sa fi comentat pesedistii pe tema asta). Apoi, exista doua cai de atac. Una este cea de care zici, ca salariile bugetarilor ar fi mai mari decat cele din privat, nu stiu daca e asa pe bune (statisticile zic ca asa ar fi, dar stim cu totii ca in privat se mai practica chestia aia cu un salariu mai mic pus pe cartea de munca si restul de bani in mana la negru), dar in orice caz subiectul asta nu mi se pare o vulnerabilitate (tot e la moda termenul 🙂 ) majora pentru PNL, am auzit doar de cateva ori acuzatia asta si nici atunci prea convingator. A doua, cea mai serioasa, este acuzatia ca in 2007 si 2008 salariile bugetarilor au crescut NEJUSTIFICAT de mult (piticul nesimtit a facut spume la gura pe tema asta). Ei bine, raspunsul il gasim tot in postarea d-lui Vosganian pe care am citat-o in text, uite fragmentul:

   ”Acuzatie: Guvernul liberal a marit in mod nejustificat salariile bugetarilor, oferind “cadouri” otravite.

   Raspuns: Nu doresc sa mai amintesc la ce nivel umilitor erau salariile bugetarilor in 2004. Suficient sa precizam ca pentru cadrele didactice castigul mediu brut era de cca 9 milioane de lei, ceea ce ducea castigul salarial net la cca 170 de euro, cam cat pensia medie din 2008.

   Pentru a arata ca guvernarea liberala a respectat corelatiile macroeconomice, sa ne referim la perioada incriminata, care este cea a anilor 2007-2008. Pentru buget, productivitatea muncii are ca baza evolutia veniturilor bugetare. Iata, potrivit Buletinului Ministerului Finantelor Publice situatia comparativa 2006–2008: in anul 2006 veniturile bugetului de stat au fost de 40,7 miliarde de lei, iar in 2008 de 61 miliarde de lei, adica o crestere de 50%. Cheltuielile de personal au evoluat in aceeasi perioada astfel: 10,2 miliarde de lei in 2004 si 15,8 miliarde de lei in 2008, adica o crestere de 54%. Daca avem in vedere sumele platite in anul 2008 in contul hotararilor judecatoresti definitive, in urma unor decizii guvernamentale din perioada 2001 – 2006, corelatia este respectata cu strictete: veniturile bugetare au crescut cu 50% si intocmai cheltuielile de personal”.

   Lucrurile par cat se poate de clare (si corecte, zic eu): salariile bugetarilor (inclusiv al meu, sunt bugetar de vreo 15 ani) au crescut in stricta concordanta cu cresterea veniturilor bugetare, sau altfel spus, cu cresterea PIB-ului. Numai ca, avem o problema: cati dintre noi am auzit cifrele de mai sus si argumentatia in spatiul public de la liberali? Dl. Vosganian pare sa creada ca o postare pe blog (remarcabila, de altfel) poate curma manipularile pedeliste. Cred ca se inseala amarnic. Campaniei desantate a PDL de criticare a guvernarii PNL trebuia sa i se raspunda cu o contra-campanie viguroasa din partea PNL, de explicare a tuturor acestor lucruri. N-am vazut asa ceva…PNL da dovada de o indolenta cumplita, si cred ca e de datoria noastra, a votantilor lor, sa ii mai zgaltaim din cand in cand, poate se trezesc…

  • transildania Says:

   Da este premiul pentru concurs, si voi mai face si alte concursuri (numai sa gasesc un prilej potrivit) 🙂
   Asa cum i-am spus mai sus si lui, Atreides oricand are ceva ce considera el important este binevenit.

 5. Daca doriti sa mai si cititi… « Blog de Prost Says:

  […] 2. https://transildania.wordpress.com/2010/07/20/despre-o-manipulare-pesedista/ […]

 6. Ilinca Says:

  Buna @atreides!
  Ce faci, te reconvertesti? 🙂
  De ani de zile de vorbeste de numarul mare de bugetari, mult prea mare fata de posibilitatile financiare ale tarii ( asa o fi) dar nimeni nu vine cu niste cifre concrete. Cum spuneai si tu este si rea vointa la mijloc sau nepasare: in definitiv nu-i greu sa iei fiecare domeniu in parte si sa se faca o statistica! Dar probabil multora le convine sa lase situatia neclara incat sa se poate face orice afirmatie tembela!Iar chestia cu salariile bugetariilor a tot fost discutata si niciodata clarificata. Este clar ca unii bugetari au niste salarii prea mari fata de munca prestata, nivelul de pregatire etc. Intrebarea este cum s-a ajuns la aceste salarii, cum de nu s-a facut nimic in acest sens. Un posibil raspuns este acela ca foarte multi sunt interesati ca aceasta situatie neclara ( numar de bugetari, salarii, cine stabileste aceste salarii, cum se fac incadrarile pe posturile de bugetari etc) deci este de dorit ca situatia sa continue deoarece avantajeaza pe multi.
  O zi buna atat pentru @atreides cat si pentru ceilalti cititori

 7. Pop Mihai Says:

  Eu inca mai fac cercetare pe aceasta tema, dar e sigur ceea ce tu sustineai anterior si e inca de luat in considerare: sunt prea multi bugetari in sistem;
  daca 500.000 au plecat din sistemul bugetar, in ipoteza angajarii in mediul privat (chestie despre care nu vorbim acum, ca intram in polemica anti-guvernarii) ar ramane ca numar de salariati acelasi. Deci nu afecteaza sistemul, ba chiar il ajuta.

  A doua problema e numarul mare de pensionari. Si sa fie 1,1 contribuabili la 1 beneficiar tot e putin. Si vina e aici: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Decizii_care_au_aruncat_in_colaps_sistemul_de_pensii_0_203980120.html

  Adica desi argumentele pentru care toatet deciziile mentionate in articolul adevarul sunt perfect valide, trebuia compensat cu ceva. La acest nivel, PDL a propus cresterea varstei de pensionare, avand in vedere ca media de viata a crescut (oamenii traiesc mai mult, biologic), dar mai ales pentru ca sistemul nu mai rezista altfel. De ce nu sustine PNL acest lucru? in ce mod vor ei sa creasca ei contributivitatea? Dincolo de reangajarea celor 500.000 de ex-bugetari, despre care vorbeste domnul Vosganian. In cei 4 ani de guvernare Tariceanu, chiar daca s-au ocupat de cresterea nivelului de trai si au reusit sa mareasca salariile si pensiile deopotriva, de ce nu s-a luat nici o masura in privinta stabilizarii sistemului la o alta cota? In europa gasim chiar si 4:1 sau 5:1, nu 1,1 la 1.

  • transildania Says:

   4:1 sau 5:1 nu e nicaieri in Europa.
   Sa nu uitam ca in ultimii 10 ani ca. 3 milioane de romani mai ales tineri au plecat sa munceasca in strainatate. Ei lipsesc acum ca platitori de contributii si taxe.
   De ce au plecat? in mare parte din cauza lipsei locurilor de munca si salariilor mizerabile din Romania. Daca un medic dupa 6 ani de facultate si inca 3 pana la 6 ani de specializare castiga net 400 de euro pe luna cum sa te miri ca nu pleaca. Asistentele, profesorii, agricultorii la fel.
   Ce efect crezi ca va avea reducerea salariilor pentru medici? Vor pleca si mai multi…

   Prima solutie si pentru sistemul de pensii este o politica economica si fiscal-bugetara inteligenta, generatoare de crestere economica si locuri de munca stabile si renumerate mai bine decat acum. La capitolul acesta stam cam prost: FMI spune ca recesiunea va continua si in 2011.

   Acum despre deficitul sistemului de pensii si stirile senzationaliste care vorbesc de colaps si faliment: despre asta am scris aici
   https://transildania.wordpress.com/2010/07/10/despre-deficitul-sistemelor-de-pensii-si-asigurari-sociale/
   Te rog sa citesti. Da, sistemul de pensii e in deficit, si chiar e bine sa fie asa.

   Teoretic sistemul de pensii poate fi in balanta daca se creste CAS-ul. CAS-ul insa este platit doar de angajatori si angajati. O crestere a CAS-ului ar reduce angajarile si locurile de munca. De aceea in toate tarile exista un consens ca banii pentru pensii sa nu vina doar din contributii, si nu doar factorul munca sa finanteze pensiile. Este bine ca o parte din bani sa vina de la buget, din taxe, impozite accize platite de toata lumea.

 8. Pop Mihai Says:

  reformulez: sunt 4-5 angajati sustin pensia unui om. adica da, salariile sunt mai mari, deci contributiile catre pensii sunt mai mari.

 9. Shadow Says:

  @Pop Mihai

  Media de viata a crescut in tarile occidentale dar nu in Romania. Argumentul tau este in realitate un “neadevar”.

  3 milioane au plecat afara sa munceasca pt ca “interior” nu aveau oportunitati. Aia 3 milioane nu mai stau pe banii contribuabilului pe post de “ajutor social” sau “ajutor de somaj”. Fiind “asistati” contributiile lor la contributii si taxe erau nule.

  Plecand au produs bani pt consum si pt crestere economica (intre 6-8 miliarde anual intrati in sistem). Din care statul si-a “tras” tva-ul in primul rand si care a produs si indirect locuri de munca. Fara plecarea lor erau si mai putini angajati la privat si cu 3 milioane in plus “asistati”.

  Despre Europa sunt curios unde gasim 4:1 si 5:1 vreau exemple. Numarul mare de pensionari se datoreaza iesirii la pensie “anticipata” implementata de radu berceanu in anii ’96-2000 sub conducerea poetului radu “mischie”. Cand isi asuma pdl-ul aberatia implementata de proprii sai ministri?

  Eliminarea unui numar de bugetari din sistem si scaderea salariilor bugetarilor implica scaderea contributiilor la somaj si la pensii cu minim 5%-grosier (4-5 milioane de salariati din care 1 milion bugetari). Asta inseamna “calcul prost”. Adauga la asta somajul si salariile compensate pt cei care vor parasi sistemul si o sa vezi cat de prost este acest calcul. In realitate guvernul nu a facut nici un calcul cand a avansat cei 25%. Din “burta”.

  pe vremea lui tariceanu sistemul a ajuns la “stabilizare”. Tot ce se platea pe post de contributii la pensii se ducea la pensii(minus costurile de operare). Deficitul a fost aproape zero. Ceea ce inseamna ca guvernul nu mai putea sa abuzeze de banii platiti pe post de contributii pt proprii “clienti” politici.

 10. transildania Says:

  Mai multe date si cifre oficiale despre numarul bugetarilor gasiti la Grupul de investigatii politice:

  http://blog.grupul.ro/?p=1163

  In 2010 guvernul Boc a angajat mai multi bugetari decat a concediat:

  http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtbilantul-adevarat-al-anului-de-austeritatelt-fontgt-1085.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: