Liberalii si sistemul electoral

Vreau sa inchei deocamdata scurta serie de postari despre sistemul electoral. Spun deocamdata, pentru ca sunt convins ca tema va reveni foarte des in urmatoarea perioada, si cred ca urmatorii doi ani imi vor da dreptate cand afirm acest lucru. Daca pe frontul revizuirii Constitutiei nu se vor intampla prea multe pentru ca nu exista un consens si o majoritate de doua treimi pentru modificarea ei intr-un fel sau altul, legile fundamentale organice care pot fi modificate printr-o majoritate de 51% vor ramane in vizorul unora sau altora.

La momentul dezbaterii despre un nou sistem electoral din anii ’07-’08 liberaliiau aparat reprezentarea proportionala, si au pledat pentru introducerea unui sistem mixt, proportional dar in colegii uninominale. Poate ca ar fi fost mai bine sa si apere mai deschis si mai ofensiv principiul proportionalitatii, pentru a nu permite instrumentalizarea temei uninominalului in modul in care s-a produs.

Liberalii au fost mereu amenintati si santajati cu uninominalul majoritar, care ar fi dus la o grava subreprezenttare a lor (si nu doar a lor) in parlament in raport cu numarul de voturi si procentajul lor la urme. Ultima data au fost santajati de Viorel Catarama, care folosind amenintarea uninominalului majoritar, dorea sa ajunga presedinte PNL si sa refaca alianta cu PD-ul. Pe fondul acestor santaje continue, liberalii au facut foarte bine raspunzand ca votul uninominal majoritar nu este o amenintare la adresa lor, si ca exista solutii prin care ei ar reusi sa-si pastreze ponderea in pofida acestui sistem.

Intre timp au avut noi evolutii iar cifrele din sondaje s-au schimbat drastic.  PDL-ul care a sustinut uninominalul majoritar pana in panzele albe si cu argumente inventate experimenteaza ca vanitatea este urmata de cadere si incepe si se distanteaza de uninominal. Conform legii nescrise ” intotdeuna exista un partid care sa sustina uninominalul majoritar”, desigur in functie de sondaje, ma asteptam ca PSD-ul sa fie urmatorul la rand. Deocamdata de acolo nu a venit nimic in acest sens dar nu ar fi de mirare ca Hrebenciuc sau altii sa vina din nou cu placa veche.

Mai mult m-au mirat insa doua declaratii din partea liberalilor preluate in media in ultima luna. Mai intai Teodor Atanasiu (sursa), apoi Crin Antonescu mult mai nuantat (sursa) au adus in discutie uninominalul majoritar.

Chiar daca s-ar putea sa fi fost vorba de mici impunsaturi verbale si o revansa la adresa adversarilor din PDL cred ca asemenea afirmatii sunt contraproductive:

– In primul rand daca unii dintre liberali chiar ar crede ca sistemul uninominal ar dezavantaja in primul rand PDL-ul ar fi posibil sa se insele. Tot ce se stie despre uninominal este impredictibilitatea sa si faptul ca duce la diferente mari intre optiunile originale ale electoratului si raportul de forte in parlament. Uninominalul avantajeaza partidele cu o organizare puternica in teritoriu, si care dispun de resurse financiare, propagandistice si de “organizare de voturi” superioare. Nu ar fi deloc exclus ca un PDL cu 18% din voturi in primul tur sa castige in cele din urma 15% din mandate, si liberalii cu 30% din voturi tot 15%. Uninominalul majoritar ar sterge diferenta din sondaje, si singurul mare beneficiar ar fi PSD-ul care ar putea castiga o majoritate absoluta cu doar 40% din optiunile originale.

– In al doilea rand discutia despre uninominalul majoritar venita din partea liberalior ar putea sa indeparteze sustinatori liberali si sa nasca noi confuzii si dezbateri de stil vechi politicianist in legatura cu aceasta tema.

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Mihai Voicu, a clarificat in legatura cu declaratiile domnului Atanasiu ca subiectul nu s-a discutat in forurile de conducere liberale si implicit nu sunt o pozitie oficiala a partidului. Si din fericire oricum nici un partid nu poate modifica legea electorala de unul singur.

Din partea PSD am aflat parerea domnului Adrian Nastase care si-a reiterat sustinerea pentru un sistemul german (ultima data aici) ceea ce mi se pare o pozitionare responsabila si care nu are ca tinta vre-un interes de profit electoral partizan si artificial de pe seama unui uninominal majoritar (oricum nici PSD-ul singur nu ar putea introduce uninominalul majoritar).

Ar fi de dorit din punctul meu de vedere ca partidele din opozitie sa se inteleaga in legatura cu sistemul electoral si sa-l apere in fata unor posibile atacuri.

Recomand in acest context si interviul cu Dr.-ul Florin Fesnic, cercetator la Centrul pentru Studiul Democratiei al Facultatii de Stiinte Politice UBB Cluj (pe care l-am primit de la Deceneu)

5 Responses to “Liberalii si sistemul electoral”

 1. Garcia Muerte Says:

  In putinele mele cunostiinte despre sistemele de vot existente pe mapamond, eu mi-am insusit opinia lui Cristian Parvulescu care sustinea prin 2007 (nu stiu daca o mai face si azi) ca uninominalul proportional este cea mai democratica varianta de vot deoarece ea nu risipeste voturi. Nu cred ca PNL – ul se poate baza pe niste sondaje de moment in adoptarea unei repozitionari vizavi de uninominal. In chestiunea aceasta eu sunt adeptul status quo-ului.

  • transildania Says:

   Da corect, status quo-ul este de departe de preferat uninominalul majoritar, si eu il apar in fata sa.
   Alta intrebare este cum se poate perfectiona uninominalul proportional, sau proportionalul uninominal, si cred ca nici aceasta chestiune nu e de neglijat.
   Daca politicieni din PNL chiar cred ca uninominalul majoritar ii va avantaja in vre-un fel se inseala, si in opinia mea oricum nu conteaza ce il avantajeaza pe unul sau pe altul ci care e sistemul corect.
   Parvulescu a fost (si cred ca este in continuare) unul dintre putinii care a aparat proportionalismul atunci cand nimeni nu avea curajul sa se opuna avalansei propagandistice care trambita ca doar ununominalul (majoritar) e solutia. Si liberalii au facut-o, intre altele Mihai Voicu.

 2. Sa dam Transildaniei ce e al Transildaniei « Blog de Prost Says:

  […] Transildania! Si ca sa nu-mi iasa vorbe la proces, ma tin de promisiune si, incepand de azi, o sa promovez […]

 3. Pop Mihai Says:

  Cu siguranta va fi mult discutata legea electorala in perioada urmatoare. Si probabil PDL va adopta uninominalul in 2 tururi pentru ca altfel s-ar putea sa nu aiba nici o sansa in fata PSD. Cat despre PNL, am mai spus-o: ar face bine sa-si revizuiasca atitudinea anti-basescu, pentru binele dreptei, sau va suporta impozitarea progresiva (poate chiar va trebui sa o sustina).

  • transildania Says:

   Cateva erori in argumentatia ta:
   – uninominalul in doua tururi nu va creste sansele PDL-ului in fata PSD-ului. Cu el, fara el, tot acolo va fi ca procentaj de parlamentri. PSD-ul in schimb ar putea (repet:ar putea, nici asta nu e sigur) sa castige o majoritate absoluta cu uninominalul in doua tururi.
   – “PDL va adopta majoritarul in doua tururi”: PDL-ul nu poate adopta nimic de unul singur. UDMR-ul si tradatorii sunt sigur impotriva uninominalului in 2 tururi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: