Consecventa in politica – uninominalul majoritar

S-ar putea sa para un fenomen interesant, pe mine insa nu ma mira deloc: cei mai guralivi sustinatori ai uninominalului majoritar o dau intoarsa. Voi arata imediat cum.

Inainte de toate vreau sa precizez ca inca de cand s-a lansat campania pentru uninominalul majoritar (una dintre cele mai mari campanii de propaganda si desinformare din istoria recenta, sustinuta cu resurse umane si de comunicare aproape nelimitate) am sustinut ca

a.) argumentele pentru votul uninominal sunt in mare parte inventate (a le enumara pe toate acum ar dinamita timpul si spatiul pe care il am la dispozitie, doar un exemplu: primenirea clasei politice intr-un parlament inc are ca. 10% dintre alesi si-au tradat partidul si alegatorii),

b.) dezavantajele considerabile ale uninominalului majoritar au fost si sunt trecute in continuare sub tacere,

c.) unul dintre principalele motive ascunse pentru introducerea VUM a fost si este setea de putere absoluta, visul nedemocratic al unui partid minoritar de a obtine singur o majoritate artificiala in parlament si de a guverna absolut singur fara alti parteneri. Sau macar de a-si santaja in stil politicianist “partenerii” dupa metoda “vedeti ca daca nu ascultati va radem din parlament prin legea electorala”.

In legatura cu punctul c.) s-ar putea spune ca exista o lege nescrisa a politicianismului ieftin dambovitean, legea uninominalului:

Intotdeauna exista un partid sau un lider de partid care in setea de putere absoluta si datorita unui loc 1 efemer in sondaje va dori uninominalul majoritar, si-l va propune cu argumente mincin. Ceilalti se vor opune. Pe masura ce un alt partid ajunge in topul sondajelor, va fi randul sau sa propuna uninominalul pe care inainte nu si l-a dorit, iar cei care l-au sustinut inainte se vor opune“.

Aceasta regula se confirma de fiecare data: in perioada 1996-2000 cativa taranisti imbatati de putere si dornici sa scape de partenerii de guvernare si de sistemul proportional (fara de care nici nu ajungeau la putere) au propus uninominalul majoritar. Patru ani mai tarziu taranistii nici nu mai intrau in parlamentul proportional, lovindu-se de pragul electoral. In perioada 2000-2004 PSD-ul care oricum era singur la putere isi dorea puterea vesnica. PNL-ul si PD-ul atunci se opuneau uninominalului, si PSD-ul a pierdut puterea si din cauza sistemului proportional. Dupa 2005 a fost randul PD-ului sa sustina uninominalul majoritar visand la puterea absoluta, la acel “singur la ciolan” care anima energiile politicianismului dambovitean. O campanie de propaganda de proportii, in mare parte unilaterala, un referendum caruia nimeni nu i s-a opus pe fata, au reusit mentalizarea colectiva a unor idei false, si au pregatit terenul pentru o reforma a sistemului electoral. Care nu a adus din fericire un sistem uninominal majoritar, insa a introdus aspecte uninominale puternice.

Nici criza economica, nici esecul coalitiei rezultate dupa alegerile parlamentare din 2008 de a implementa masuri anticriza si de crestere economica nu au stavilit pofta pentru uninominal. Inca in aceasta iarna si primavara uninominalul era sustinut in continuare de catre liderii si propagandistii portocalii.

Eu sunt un partizan al pragului de 10% . Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de – n.r.) uninominal într-un singur tur sau în două tururi” – Traian Basescu pe 12 aprilie 2010 (sursa)

Din lungul sir al propagandei pro-uninominal aici doar o perla exemplara: consilierul prezidential Catalin Avramescu despre “Democratia fara partide” cu un parlament unicameral uninominal.

Vanitatea este precursoarea caderii. Plonjonul din sondaje incepe sa sfarme incet dar sigur constructia subreda a conceptiilor despre  sistemul electoral ideal. Brusc aflam din pana aceluiasi consilier ca uninominalul majoritar intr-un singur tur poate produce efecte perverse, sau ca si cel in doua tururi “are probleme serioase“.

Lucruri nemaiauzite pe care el si altii le-au ascuns si nu le-au recunoscut timp de mai multi ani.  Ani in care cei care rosteau aceste realitati erau facuti in fel si chip. Avand insa in vedere  modul in care propagandistii uninominalului au mutilat dezbaterea publica in ultimii ani, si faptul ca s-ar putea sa se iveasca conform regulii enuntate mai sus noi dornici de uninominal majoritar face ca satisfactia mea sa fie foarte limitata.

Un lucru e cert: cei care au desinformat ani de-a randul in legatura cu uninominalul, si care acum din cauza sondajelor spun niste realitati pe care altfel nu le-ar fi rostit si-au pierdut definitiv orice bruma de credibilitate si orice autoritate morala de a mai tine altora lectii despre sisteme electorale.

2 Responses to “Consecventa in politica – uninominalul majoritar”

 1. atreides Says:

  Foarte corect. Portocalezii au lasat-o mai moale cu majoritarul, in schimb acum cateva zile l-am auzit pe Ponta spunand ca ar trebui un sistem electoral in care cel de pe primul loc sa castige colegiul (adica majoritar intr-un tur). Gretos…Mai trist e insa ca pot sa pun pariu cu oricine ca daca PNL ar ajunge cumva pe primul loc in sondaje, o sa auzim si din partea lor acceasi placa, eventual usor indulcita, cu doua tururi…

  • transildania Says:

   In cel priveste pe Ponta, nu am auzit ce a zis, dar daca se referea la uninominal majoritar ai dreptate.
   Adrian Nastase a vorbit in repetate randuri de sistemul german, ultima data chiar ieri. Sistemul german este proportional, o jumatate a parlamentrilor este insa aleasa uninominal intr-un singur tur (proportionalitatea per ansamblu fiind asigurata). Nu stiu daca nu se referea deci si Ponta la acest sistem (teoretic ar fi posibil) insa fara ca informatia sa fie completa.
   Daca pozitia lui Adrian Nastase ar fi pozizia oficiala al PSD-ului ar fi foarte bine.

   In ce priveste liberalii au fost doua glasuri izolate care au vorbit deja de uninominal in doua tururi. Se pare insa ca nu este pozitia oficiala a partidului.

   In urmatoarele trei postari voi scrie despre toate astea, si depsre alte aspecte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: