Avancronica finalei

Au ramas putine ore pana cand protagonistii finalei vor pasi pe gazonul din Johannesburg. Incerc o scurta avancronica a partidei, cu formatiile de start, puncte slabe si puncte forte si dueluri de urmarit.

1. Olanda

Formatie de start

Exista un mic semn de intrebare inc e priveste formatia de start a Olandei. Dupa revenirea lui Robben Van der Vaart si-a pierdut locul in formatia de start (din pacate, as spune pentru a mie personal mi se pare un jucator cel putin la fel de periculos, chiar daca diferit, fata de Robben). In partida cu Uruguayul, la pauza antrenorul olandezilor l-a introdus pe Van der Vaart in locul defenivului de Zeeuw, si Olanda a jucat mult mai bine cu un mijloc mai ofensiv Van Bommel, Van der Vaart, Sneijder. Acum dupa revenirea lui de Jong dupa suspendare intrebarea este daca va juca defensivul de Jong sau ofensivul Vd Vaart. Cred ca antrenorul Olandei se va gandi ca Spania nu e Uruguayul si-l va prefera pe de Jong.Un alt semn de intrebare este daca va juca Heitinga sau Oijer.

Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Jong, Snijder – Kuyt, Robben, Van Persie.

Puncte forte:  Robben, Snijder, Van der Vaart (daca joaca)

Puncte slabe: Heitinga si Van Bommel

2. Spania

Formatie de start

Intrebarea este daca selectionerul Del Bosque va repeta primul 11 din partida cu germania, deci daca va juca tanarul atacant al Barcelonei pedrito in locul lui Fernando Torres. Cred ca Pedro a jucat excelent in fata Germaniei si antrenorul va avea din nou incredere in el.

Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Pique, Capdevila – Busquets, Xabi Alonso – Xavi, Iniesta, Pedro – Villa

Puncte forte: jocul de pase, Xavi, Villa, Iniesta

Puncte slabe: Capdevila, Sergio Ramos daca nu se reapliaza rapid dupa atacuri poate oferi spatii mari pe partea dreapta, Puyol cand paraseste centrul apararii fara a respinge mingea sau cand o pierde direct la adversar.

Dueluri de urmarit


Robben – Capdevila

Cel mai vertical si periculos jucator olandez Robben ii va pune probleme unui Capdevila singur. Va fi interesant de urmarit cum Puyol sau Pique si Busquets sau Xabi Alonso il vor ajuta pe Capdevila, si cum vor reactiona olandezii.

Pedro -Van Bronckhorst

Un duel inegal are loc  si de cealalta parte. Veteranul van Brockhorst il va intalni probabil pe tanarul si rapidul Pedro.

Xavi -Sneijder (duel la distanta)

Va fi interesant de urmarit ce tactici vor folosi cele doua echipe pentru a anihila creatorii de joc si de pase de gol Xavi si Snijder. Van Bommel nu cred ca-l poate stopa pe Xavi, sa vedem daca de Jong va fi paznicul personal al catalanului.

Altele

Faulturile si arbitrul

Germania a fost criticata (pe nedrept, in opinia mea) ca nu a intrerupt mai des jocul spaniolilor chiar prin faulturi, asa cum au procedat si elvetienii, singurii care au reusit sa invinga Spania la acest mondial. Olanda a analizat probabil si semifinala Spania-Germania, si a anuntat deja ca nu va juca ca si Germania. De fapt si in sfertul cu brazilienii Olanda a reusit sa fragmenteze (la limita regulamentului si cu concursul arbitrului care nu a acordat prea multe cartonase galbene) jocul superior al brazilienilor. Ne putem astepta la multe faulturi tactice.

Acum intervine intrebarea cum va reactiona arbitrul, daca le va permite sau le va sanctiona. Arbitrul englez este arbitrul care a fluierat Spania – Elvetia, si a fost extrem de permisiv cu elvetienii care comiteau doua faulturi pe minut si l-au accidentat pe Iniesta fara ca cineva sa fie pedepsit.

Van Bommel

Jucatorul meu “preferat” de la olandezi este Van Bommel. Va rog sa fiti atenti, daca puteti la numarul 6 olandez. L-am remarcat in multe meciuri, cu Bayern joaca identic ca in nationala Olandei : este cel mai nesportiv jucator dintre cei pe care ii cunosc. Se remarca prin 3 caracteristici:

-cand ai sai au mingea el sta in cercul central, nu se prea demarca si nu-si ajuta coechipierii, nu fuge aproape deloc.

-cand ai sai pierd mingea intervine rapid prin faulturi fie tactice, fie brutale, fie deopotriva tactice si brutale. Este un jucator care in mod normal ar trebui sa fie eliminat cam in fiecare meci pentru cumul de cartonase sau prin eliminare directa.

-cand jocul este oprit, prelucreaza arbitrul sa acorde cartonase adversarilor, protesteaza sau provoaca.

PS. Despre pronosticuri nimic: toate s-au facut deja, vremea lor a trecut. Sper sa fie o finala frumoasa cu un castigator nmeritat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: