Referendum in Marea Britanie

Ieri Nick Clegg, vice prim ministrul britanic responsabil cu reforma constitutionala, a anuntat organizarea unui referendum pentru introducerea sistemului de vot Alternative Vote (AV) si renuntarea la sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur. Astfel se indeplineste promisiunea electorala, si programul coalitiei liberal-conservatoare de a reforma sistemul de vot anacronic si injust uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin. Cateva date despre AV si despre acest referendum:

* AV nu este un sistem electoral proportional ci un fel de uninominal majoritar diluat. Alegatorii nu voteaza doar un candidat ci mai maulti, indicand o ordine a preferintei. Daca nici un candidat nu intruneste majoritatea absoluta a primei preferinte (regula in Marea Britanie) a doua preferinta a votantilor este luata in calcul. Acest sistem, care ar constitui o premiera in Europa, ar aplana o parte a disproportionalitatilor uninominalului majoritar  fara a produce inssa rezultate echitabile. Cu alte cuvinte, in continuare un anumit partid poate obtine cu mai putine voturi decat alt partid mai multi parlamentari, iar un al treilea partid poate in continuare sa obtina jumatate din mandatele altui partid la fel de votat.

* Liberal-democratii condusi de Clegg au militat si militeaza in continuare pentru reprezentarea proportionala. Cum se explica deci ca sistemul AV este acum cel propus.? In primul rand Marea Britanie nu este cunoscuta pentru schimbari constitutionale spectaculoase ci mai degraba pentru o politica a pasilor marunti. AV este deci primul pas catre reprezentarea proportionala, si prima reforma electorala de aproape un secol incoace. In al doilea rand partenerii liberalilor in coalitie sunt conservatorii, care se opun reformei electorale, si doresc pastrarea uninominalului intr-un singur tur. Conservatorii si-au rezervat in cadrul cotratului de coalitie dreptul de a milita in cazul unui referendum impotriva oricarei reforme, si de a se disocia de opinia liberalilor. De aceea propunerea sistemul AV, poate fi privit ca cel mai mic numitor comun, dar maximul din ceea ce au putu obtine liberalii ca parteneri de guvernare a conservatorilor.

* Pentru electoratul liberal, electoratul altor partide care sustin reprezentarea proportionala (RP) si pentru activistii coalitiei de ONG-uri TakeBackParliament, sistemul AV ar insemna o deceptie, pentru ca nu asigura RP. Activistii de la TakeBAckParliament au realizat un sondaj interior pentru a stabili strategia cu care sa abordeze referendumul. Sa voteze NU pentru ca AV nu este proportional? Sau sa voteze DA, cu toate ca nu sunt de acord cu AV, insa sa-l priveasca ca un prim pas catre proportionalitate si sa continue demersul pentru RP imediat dupa ce AV va deveni lege.

In cele din urma a doua varianta a avut castig de cauza.

* In ultimele sondaje circa 70% dintre respondenti au indicat ca isi doresc modificarea sistemului electoral.

* Ca data pentru referendum a fost vizata in principiu data de 5 mai 2011. Adica peste 10 luni. Asta ca exemplu pentru cum se organizeaza un referendum adevarat, si de cat timp este nevoie pentru a duce o dezbatere adevarata si o informare corecta si echilibrata a cetatenilor. Recunosc ca 10 luni mi se pare mult timp, si poate si 6 luni ar fi fost un termen bun, in orice caz plebiscitele din Romania cu timp de dezbatere de o luna si suprapuse pe alte campanii electorale nu indeplinesc cerintele pentru o informare si o dezbatere corecta a subiectului, una care sa duca la un rezultat valid din vre-un punct de vedere. (Pe 5 mai 2011 au loc si alegeri locale in Anglia si Scotia, iar unii parlamentari britanici si unele ONG-uri au obiectat ca aceasta suprapunere nu ar recomandabila).

* Introducerea AV ar pune definitiv capat guvernarii solitare a unui singur partid, fara majoritate in populatie, dar cu o majoritate in parlament, si va face  guvernul de coalitie o regula la Whitehall si Westminster.

3 Responses to “Referendum in Marea Britanie”

 1. atreides Says:

  Mda, o politica a pasilor extrem de marunti. Cred ca o sa vedem noi vot proportional in Marea Britanie atunci cand o sa vedem Anglia campioana mondiala 🙂

  • transildania Says:

   🙂 cam asa e in Marea Britanie. Cel putin la nivelul Camerei Comunelor, pentru ca parlamentele regionale, scotiene, galeze si nord-irlandeze, votul proportonal exista deja. La fel in alegerile locale si europarlamentare.
   Rigiditatea uninominalului majoritar intr-un tur la parlamentare este data insasi de acest sitem, care este un drog care lasa o minoritate sa aiba si sa viseze vesnic la majoritate.

 2. Mario Ovidiu Oprea Says:

  Sunt relativ de curand in blogosfera. Va pot ruga sa figuram reciproc in blogroll-uri?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: