What’s next? Recentralizarea

Cum? Tot prin ordonanta!

Descentralizarea este un subiect caruia doresc sa-i acord mai mult timp si spatiu de acum incolo. Una dintre cauzele principale ale proastei functionari a administratiei este centralizarea ei.  Cu toate ca descentarlizarea si principiul subsidiaritatii este unul dintre principiile de baza a functionarii UE, a tratatelor fundamentale si de aderare la UE, a oricarui stat modern, cu toate ca descentralizarea a fost mentionata de ochii lumii ca obiectiv programatic in campaniile electorale, ea a ramas la stadiul de vlastar care abia vede o raza de soare din cauza buruienilor, si plantelor cataratore care il inconjoara.

Acum acest firav vlastar in loc sa fie protejat sa mai creasca este amenintat de strivirea cu bocancul, ruperea frunzuliteor si  taierea tulpinii. Un proiect de ordonanta (ce surpriza) prevede

-taierea veniturilor autoritatilor locale cu 22%

-sporirea atributiilor prefectului neales si numit de la centru in detrimentul alesilor locali in ce priveste investitiile si cheltuielile locale, si

-preluarea scolilor la centru. (Pentru ca in centrul autotstiutor se afla lumina, informatia si ratiunea. La centru se stie mai bine ce scoala din Sighetul Marmatiei sau Suceava trebuie reparata, si se stie ca reparatia se va face mai repede prin petitii si demersuri birocratice la minister)

De parca autoritatile locale ar dispuune de prea multi bani, nu prea putini. Toata lumea stie practica subfinantarii autoritatilor locale, care pentru a-si indeplinii atributiile trebuie sa cerseasca la Bucuresti la guvern ceva ce este al lor: banii. Guvern care pe urma face alocari de fonduri pe criterii politice in functie de carnetul de partid al primarului. In loc sa fie starpita, aceasta bataie de joc la adresa cetatenilor va avea o amploare si mai mare daca intentile guvernului condus de fostul doctor in drept constitutional si primar vor fi puse in practica.

Advertisements

2 Responses to “What’s next? Recentralizarea”

  1. Lilick Says:

    Ma bucur ca vrei sa scrii mai mult pe tema asta pentru ca e foarte importanta. A fost una din temele de campanie ale lui Basescu si de la care a abdicat ca si de la alte teme. Demagogia lui e cunoscuta. Dar trebuie sa le deschidem ochii tuturor cretinilor care au pus botul la vorbaria lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: