Din faliment in faliment pana la falimentul total

Spuneam inainte de anuntarea reducerii pensiilor si salariilor bugetare, ca atunci preconizata crestere a TVA si a cotei unice pentru a salva un buget care a tinut 3 luni constituie o declaratie de faliment. Cand cresterea taxelor a fost preschimbata in reducerea pensiilor si salariilor procentual si pentru toata lumea spuneam ca acest lucru este tot o declaratie de faliment.

Acum Curtea Constitutionala a declarat neconstitutioale o parte a acestor reduceri, si prin palatele Bucurestilor se tin sedinte de urgenta pentru a salva bugetul prin masuri pompieristice de crestere a taxelor.
Se adauga deci la dosarul declaratiei de faliment noi adeverinte. In primul rand falimentul modului de a conduce si a guverna prin ordin de la mufti, in care unul decide si ceilalti se supun si aplica oricat de aberant ar fi ordinul. Daca ar fi existat un consiliu juridic la guvern care sa fi verificat daca ditamai legea pe care guernul si-a asumat raspunderea are sanse sa fie declarata neconstitutionala nu s-ar fi ajuns aici. Daca legile in domeniul economic, bugetar si fiscal ar fi elaborate dupa consultarea unor adevarati experti, economisti; daca la ministerul de finante sau cel al economiei s-ar afla adevarati specialisti si ar fi fost ascultati ar fi fost altfel.

Ce va urma? Greu de spus. De astazi pana la adoptarea unei variante finale de rectificare bugetara care sa contina si cresterea taxelor va trece ceva vreme. Primele propuneri gandite la repezeala vor mai fi carpite pe ici pe colo, feedback-ul nu va veni nici de aceasta data de la specialisti adevarati. Probabil se va incerca pasarea vinei catre FMI, opozitie si presa.
Sunt relativ sigur insa ca cresterea taxelor va fi facuta in acelasi mod diletant, netintit, neinteligent: cresterea TVA-ului pentru toate produsele, si cresterea impozitelor pentru toata lumea. Sunt absolut sigur ca vor fi si masuri absolut contraproductive, mai ales intr-o situatie de recesiune si criza economica. La orizont se afla falimentul total al economiei si a capacitatii de plata a statului.

3 Responses to “Din faliment in faliment pana la falimentul total”

 1. Cristian Says:

  Suntem grupul profesorilor liberali afiliati la Organizatia Cadrelor Didactice PNL4.Adresa noastra de blog este http://ocd-pnl4.blogspot.com
  Va rugam sa ne adaugati in lista Dvs de bloguri si, daca sunteti de acord, sa ne comunicati pentru a va adauga si noi in lista noastra.

  Cu multumiri,
  OCD-PNL4

 2. popmihai Says:

  Avem nevoie de bani. Indiferent ce partid a agravat criza (probabil toate) indiferent de cine e acum sau va fi la guvernare avem nevoie de bani. De cam inca 1,8 miliarde de euro (peste 1% din pib) pentru ca restul de 6,8% din pib sa fie acoperit de fmi. si daca nu avem banii astia ACUM, va trebui sa acoperim si aia 6,8% din pib din donrui proprii. Adica 10-15 mld de euro (ca mai punem o crestere de curs valutar, deci si o inflatie marita). De unde facem rost ACUm de 1,8 mld de euro si daca nu ACUM, de unde facem rost de cele 15 mld de euro? Ca vad taierile suna a faliment si maririle de taxe suna tot a faliment. Ce masura daca nu acestea ne salveaza de la falimentul propriu-zis?

  • transildania Says:

   Cred ca m-ati inteles foarte gresit, eu nu am zis ca nu se pot face taieri din cheltuieli sau majorari de taxe. Conteaza insa cum se fac. Felul in care s-au facut si se preconizeaza este unul falimentar.
   Mai mult, daca un guvern trece in ianuarie un buget care dureaza doar 3 luni pentru ca este construit pe premise absolut nerealiste, si daca un guvern nu ia nici o masura care sa genereze creestere economica atunci ar trebui sa lase pe altii sa o faca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: