Alegerile anticipate si articolul 89 din Constitutie

Alegerile anticipate constituie in opinia mea singura solutie pentru iesirea din criza politica, economica, bugetar-fiscala, sociala. Este nevoie de o intoarcere urgenta la popor. Absolut fals mi se pare “argumentul” potrivit caruia alegerile anticipate sau o campanie electorala nu se pot face in vreme de criza pentru ca ar provoca si mai multa instabilitate. Este imposibil sa existe mai multa instabilitate decat aumarea unor masuri dezastruoase si continuarea unei guvernari incompetente. Din contra: alegerile anticipate sunt o masura constitutionala un remediu la criza si chiar in timp de criza. Actuala majoritate este total compromisa si din punct de vedere a tradatorilor (inclusiv UDMR-ul) care au deturnat si falsificat raportul de forte rezultat la ultimele alegeri. Foarte tare mi-a “placut” replica lui CTP in legatura cu alegerile anticipate. Confruntat cu aceasta chestiune a rapsuns “Alegeri anticipate?. Nu se pot face acum pentru ca costa bani.” Asa? Alegerile costa, bani? Ce ghinion, shit happens, ce-ar fi sa nu mai alegem deloc, sau sa introducem mandate de zece ani? Daca mai era nevoie vreau sa reamintesc ca alegerile anticipate nu sunt deloc o exceptie in occidentul democratic, si in SUA -exemplul favorit a adeptilor prezidentialismului – intraga Camera a Reprezenttantilor si o treime din Senat sunt alese – fara alegeri anticipate -la termen insa de 2 ani.

Din pacate autorii Constitutiei si toti cei care nu au  revizuit-o in mod util de atunci au pus obstacole enorme in calea unor alegeri anticipate. Constitutia noastra este poate printre singurele din Europa in care o majoritate parlamentara sau un prim ministru nu poate convoca alegeri anticipate. Dizolvarea parlamentului nici macar nu figureaza intre capitolele si articolele care reglementeaza parlamentul, ci intra la atributiile presedintelui. Iata ce spune articolul 89, singurul care se refera la anticipate:

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Cel mai frapant in legatura cu acest articol mi se pare cuvantul “poate”. Deci chiar daca o majoritate a cetatenilor, si a parlamentarilor doreste alegeri anticipate, presedintele poate sa nu dizolve parlamentul… Desigur nu intr-o democratie normala, unde un sef de stat isi respecta juramantul.

Inca un motiv care-mi intareste convingerea ca este nevoie de o noua Constitutie, desigur una parlamentara. Lipsesc in actuala Constitutie prevederi care sa faca posibil parlamentului sa se autodizolve sau sa ajunga pe alta cale la alegeri anticipate. Cum se face acest lucru in alte constitutii? Simplu: parlamentarii cu o majoritate organica (a tuturor membrilor) pot dizolva parlamentul si exista intrumentul votului de incredere, care daca nu este acordat devine un vot de neincredere si duce la alegeri anticipate.

Trecerea unor legi prin asumarea raspunderii guvernului a fost criticata in discutia despre reforma constitutionala de multi reprezentanti ai partidelor sau experti constitutionali. Ea ar trebui eliminata (la fel ca si ordonantele).

In locul ei ar trebui sa se afle votul de incredere/neincredere. Daca guvernul ca si in cazul de fata doreste sa treaca cu forcepsul un pachet de legi extrem de important si controversat el cere un vot de incredere: o majoritate a tuturor parlamentarilor trebuie sa voteze afirmativ acest pachet de legi. Daca guvernul are o majoritate, legile trec, si parlamentarii care au votat pentru isi asuma aceste legi alaturi de guvern. Daca insa votul de incredere nu trece se ajunge in mod automat la alegeri anticipate.  Autodizolvarea parlamentului, votul de incredere/neincredere este indispensabil pentru o democratie parlamentara si trebuie sa existe in Constitutie alaturi de motiunea de cenzura constructiva.

Asa cum stau lucrurile acum (asumarea raspunderii + motiune) pe de o parte nu este necesar ca o majoritate parlamentara sa voteze afirmativ pachetul de legi. Ajunge sa nu fie o alta majoritate impotriva. Abtinandu-se parlamentarii puterii pot sa si impiedice trecerea motiunii, si pot si afirma in fata alegatorilor ca nu au votat pentru propunerea guvernului.

Pe de alta parte trecerea motiunii si caderea guvernului nu rezolva cu de la sine putere criza politica, ci doar o adanceste, daca presedintele poate desemna in continuare aceeasi persoana pentru functia de prim ministru si cam aceeasi echipa cu acelasi program. Trecerea motiunii este insa o conditie necesara ca sa se poata ajunge la alegeri anticipate.

P.S.: O ghicitoare – cine a spus:

“Naţiunea română are nevoie de un preşedinte care să o reprezinte cu demnitate, să lucreze cot la cot cu instituţiile statului pentru a scoate România de sub sceptrul sărăciei şi al corupţiei”.

“Prea mulţi pensionari au pensii mai mici decât factura la încălzire pe timp de iarnă. Prea mulţi ţărani trăiesc în sărăcie indiferent de cât de bogată este recolta. Prea mulţi tineri încep să creadă că România nu mai este o ţară în care au şanse. Aceasta realitate trebuie schimbată”.

“Nu voi accepta nici un amestec al politicului în instituţiile statului care trebuie să acţioneze conform Constituţiei şi legilor statului“?

Advertisements

2 Responses to “Alegerile anticipate si articolul 89 din Constitutie”

  1. Adrian Stoica Says:

    Nu stiu cine a spus vorbele acelea … dar banuiesc. Intre timp, te invit sa vizionezi:

    Si, apropo, intrebat daca este posibil ca legea 221, de majorare a salariilor profesorilor, sa nu se aplice, Basescu a raspuns: “Ar insemna ca nu mai suntem stat de drept”. Aceasta-i intrebarea: (mai) suntem stat de drept?

    • transildania Says:

      am mari dubii daca mai suntem un stat de drept. Daca Curtea Constitutionala va fi partizana si nu va apara nici ce a mai ramas din Constiutie, atunci nu. Mersi pentru clip, elocvent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: