Succes istoric al liberalilor la alegerile din Olanda

Ieri au avut loc alegeri parlamentare anticipate in Olanda. Pentru prima data in istoria Olandei un partid liberal, VVD, este partidul cu cel mai mare numar de voturi si de parlamentari. Pentru prima data Olanda ar putea avea un prim-ministru liberal.

Scrutinul din Olanda a confirmat din multe puncte de vedere trendul din Cehia:

-alegatorii s-au saturat de fostele “mari” partide, social-democratii si popularii crestin-democrati membrii in Partidul Popular European. Ponderea lor comuna a scazut la un nivel istoric de doar 33%, ei fiind departe de a putea forma singuri o coalitie.

-partidul fostului prim ministru Balkenende (zis si “Harry Potter”), CDA, s-a prabusit de pe primul loc pe locul patru, pierzand jumatate din alegatori fata de ultimele alegeri, Balkenende demisionand din toate functiile.

– nici un partid nu a primit mai mult de 21% din voturi. Povestile de adormit copiii prescolari in legatura cu bipolarizarea sau bipartitismul au fost infirmate inca odata.

-Al doilea partid liberal D’66 (membra ca si VVD in gruparea liberalilor europeni ALDE) si-a triplat voturile si ponderea. Impreuna cu liberalii de la VVD cele doua partide liberale gruparea fac ALDE gruparea cu cel mai mare numar de voturi in Olanda, la mare diferenta fata de social-democrati si mai ales populari.

– Liderul liberalilor de la VVD Mark Rutte va fi probabil noul prim ministru olandez, conducand un guvern de coalitie. Coalitii posibile ar fi cele intre liberali, crestin-democrati si social-democrati, sau intre cele doua partide liberale, social-democrati si verzi. (Alegerile din Olanda se desfasoara intr-un sistem proportional pe liste, cu un prag electoral de 1%).

Rezultatele detaliate:

1. VVD, 20,4% (+5,8)

2. PvdA, social-democrati, 19,6% (-1,6)

3. PVV, xenofobii lui Wilders, 15,5% (+9,6)

4. CDA, crestin-democrati, 13,7% (-12,8)

5.  SP, socialisti, 9,9% (-6,7)

6. D’66, liberali, 6,9% (+4,9)

7. GL, verzi, 6,6% (+2)

Alte 3 partide 6,3%.

4 Responses to “Succes istoric al liberalilor la alegerile din Olanda”

 1. Shadow Says:

  @transildania

  E adevarat ca este un succes dar “umbrit” in acelasi timp de catre succesul partidului extremist cu o crestere aproape dubla in procente fata de liberali.

  • transildania Says:

   Da, corect xenofobii au avut o crestere considerabila, si se pare ca voturile lor au venit tocmai de la “populari”. Eu insa nu am scos acest lucru in evidenta si consider ca in multe medii se exagereaza. In cele din urma xenofobii au 15%. 85% dintre alegatori nu voteaza cu ei. Altceva ar fi daca ei ar intra la guvernare. Plus ca din cate am citit s-au facut deja de rahat in timp record. Dupa ce in campanie au promis ceva masura ultrapopulista in legatura cu pensiile si au spus ca vor fi de neclintit pe acea tema, la o zi dupa alegeri Wilders a spus, ca nu va mai sustine pozitia, ca sa intre la guvernare… Alegatorii sunt furiosi si partidul sta sa se scindeze.

 2. România are tumoare pe creier « Un blog cu atitudine Says:

  […] Iar ceea ce rezultă din el este atât de profund şi cu implicaţii atât de serioase încât l-aş vedea postat măcar o dată pe ficare din cele aproape 56.ooo de bloguri ale […]

 3. savulescugabriel Says:

  De facto Olanda are in prezent patru partide liberale: VVD – liberali-conservatori (identic doctrinari programului PNL), D’66 – sociali-liberali, disidenta VVD infiintata in 1966, GL – sociali-ecologisti (conform programului sunt pe plan economic cel mai de dreapta partid), PVV -nationalisti identitari, Wilders a fost parlamentar VVD si a rupt o parte din VVD. Crestindemocratii CDA sunt de stanga. Stanga clasica a pierdut in voturi totale. Alegatorii au pendulat de la PS catre socialdemocratia clasica PvdA. Se prefigureaza o alianta VVD-D’66-GL-PvdA.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: