Despre veniturile parlamentarilor si demnitarilor

In ultimele saptamani am experimentat cateva fenomene foarte interesante dar contradictorii.

Pe de o parte am asistat la o noua campanie anti-parlament bazata pe presupusa risipa de bani a parlamentarilor in legatura cu veniturile sau beneficiile de care dispun. Inca dinainte de aceasta ultima campanie antiparlamentara am sustinut foarte clar ca parlamentul este locul in care nu e bine sa se faca nici o economie, ca parlamentarii sunt prea prost platiti, nu prea bine, si ca o reducere a numarului parlamentarilor, un parlament unicameral, sau o taiere a veniturilor parlamentarilor inseamna legi proaste, coruptie, trafic de influenta o proasta guvernare etc.

In ultimele saptamani am aflat si alte lucruri – pentru mine deloc surprinzatoare- care vin sa confirme parerea mea oricat de nepopulista ar fi in vremuri de criza. Stiam oricum ca prin lege un demnitar nu are voie sa fie patron de firma. Era cunoscut faptul ca demnitarii pasau pe hartie conducerea firmelor unor rude sau apropiati. Cum stau lucrurile de fapt devine evident si in prisma urmatorului articol: LINK AICI.

Doar o parte dintre parlamentari si demnitari s-au sichisit sa respecte legea si sa nu se mai ocupe de afaceri, si asta in pofida legii, in pofida ANI, etc. Cand stransa cu usa de a oferi niste artificii populiste  conducerea guvernului a pus un ultimatul demnitarilor sa opteze intre afaceri si politica (o recunoastere deschisa a ilegalitatii!!) reactia a fost urmatoarea:

Propunerea ca demnitarii să opteze între afacerile cu statul şi funcţiile publice a fost susţinută la şedinţa de duminică a Colegiului Director de Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Raluca Turcan şi Elena Udrea, în timp ce unii reprezentanţi democrat-liberali s-au arătat nemulţumiţi de această idee pe motiv că afacerile cu statul ale demnitarilor democrat-liberali ar trebui să fie preluate de soţiile acestora, au declarat, luni pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Potrivit surselor citate, mulţi dintre reprezentanţii PDL prezenţi la şedinţă au făcut glume de genul: “Dacă soţia nu vrea să-mi preia afacerile, ce fac, divorţez?”

Ce demonstreaza aceasta stare de fapt (in afara dispratului fata de lege si a batjocorii fata de cetateni)? Arata inca odata daca mai era nevoie ca o mare parte dintre parlamentari si demnitari folosesc afacerile personale (de multe ori cu statul) ca vehicul pentru a fi alesi sau desemnati, iar apoi folosesc mandatul sau functia pentru a creste profitul din afacere. Arata ca nu interesul public ci interesul personal se afla in prim plan.

Ce legatura are asta cu veniturile demnitarilor? S-ar putea spune ca daca demnitarii ar castiga mai mult de la stat i-ar face doar si mai bogati. O mare eroare. Tocmai faptul ca functia demnitarului este atat de prost renumerata incurajeaza acapararea ei de catre oameni care au alte preocupari primordiale decat legi inteligente sau o administratie buna.  Renumeratia ridicola a unui parlamentar sau demnitar incurajeaza direct venirea in asemenea functii a unor persoane care nu stralucesc decat prin faptul ca au cotizat la campania electorala, si care ulterior nu pot straluci decat prin recuperarea multiplicata din bugetul de stat a “investitiei”. Propunerea negandita a unor demnitari de a-si dona integral salariile intr-un “fond de solidaritate vorbeste de la sine: este o recunoastere a faptului ca acei demnitari de varf au alte venituri decat cele pentru care au fost alesi sau desemnati. Mai mult, demonstreaza ca pentru acei demnitari interesul public pe care si-au depus juramantul este unul cel mult secundar. Aflu ca presedintele Romaniei castiga 1500 de euro lunar. Un gunoier din Zürich sau Stockholm castiga mai mult!! Ce autoritate poate avea un presedinte de stat, sau un alt demnitar de varf, atunci cand se intalneste la nivel international cu alti demnitari? Cum ne putem astepta avand in vedere acest lucru ca demnitarii sa nu se preocupe cu alte metode directe sau indirecte de a-si asigura alte venituri. Cum ne putem astepta la demnitari si parlamentari incoruptibili, nesantajabili? In opinia mea presedintele ar trebui sa castige de zece ori mai bine, si prim ministrul cel putin pe atat. Si parlamentarii ar trebui sa castige mult mai mult.

Desigur aceasta masura cata vreme ar ramane solitara ar fi insuficienta. Si prin Codul Penal ar trebui pedepsit aspru orice implicare directa sau indirecta (prin rude sau apropiati) in firme care deruleaza afaceri cu statul sau care pot profita de pe urma unor legi sau hotariri de guvern. Este nevoie de o lege a finantarii partidelor si campaniilor care sa transparentizeze toate donatiile, sa puna un capac pe suma maxima care poate fi cheltuita in campanii, sa pedepseasca incalcarile, cumpararea de voturi, etc.

Democratia nu e un hobby iar cei care detin maxima raspundere in stat (parlamentarii, primul minstru, ministrii, presedintele, si magistratii de varf) nu pot fi platiti ca niste amatori.

8 Responses to “Despre veniturile parlamentarilor si demnitarilor”

 1. Alin B (howitzer) Says:

  De acord!

  Ce părere aveţi despre plata “participaţiunii” la consilii de administraţie?

  • transildania Says:

   Parerea mea e urmatoarea: supravegherea prin consiliile de administratie este o activitate importanta, o responsabilitate. Ar trebui renumerata nu excesiv, dar rezonabil. Insa: ar trebui interzis cumulul de functii. Un secretar de stat sa nu poata fi membru decat intr-un singur CA. Ar trebui sa se specializeze, nimeni nu poate supraveghea bine mai multe companii in acelasi timp.

 2. Zoe Petre Says:

  1. Este indispensabilă o lege care să pedepsească foarte sever faptul că un funcționar public sau un demnitar folosește informații confidențiale pentru interesul propriu sau al unui amic (ex.: știe traseul unei autostrăzi cînd acesta nu e încă public și cumpără terenuri ieftine pentru a face ca ele să fie expropriate cu o mare depăgubire). După știința mea, această lege nu a fost încă adoptată. Mai important încă este totuși ca legile existente să fie RESPECTATE.

  2. Nu știu dacă salariile demnitarilor ar trebui să fie mai mari, dar e normal să fie onorabile. Problema este că partidele politice își aleg reprezentanții înafara oricărui considerent etic, iar electoratul votează cu entuziasm tot felul de baroneți și baroni, cu cît mai corupți, cu atît mai bogați. Chiar dacă îi invidiază pentru avuție, continuă să-i voteze fiindcă ar vrea să fie în locul lor. Poate doar după experiența din acest an, să priceapă că dacă dau țara pe mîna unor “jmecheri”, ajung să li se fure și ultimul bănuț din buzunar.

  • transildania Says:

   De acord cu Dvs. Faptul ca partidele isi aleg candidati baroneti si baroni cu afaceri este si din cauza absentei unei legi a finantarii campaniilor si din cauza “uninominalizarii” alegerilor. Partidelor le este frica sa nu fie surclasate de adversar in materie de afise electorale, reclama electorala etc, si atunci isi aleg candidati cu bani cu afaceri, care isi pot permite finantarea campaniei din buzunarul propriu si incearca sa recupereze “investitia” dupa alegeri. De aceea tema legii electorale si a finantarii campaniilor mi se pare foarte importanta, chiar daca s-ar parea ca este una neprioritara pe moment. Ea va reveni constant pentru ca este strans legata de coruptie, de competenta si calitatea parlamentarilor.
   Sunt convins ca la pachet cu celelalte masuri mentionate de mine si parlamentarii trebuie sa castige mai bine pentru a nu se mai ocupa de afaceri si interese personale.

 3. Deceneu Says:

  Problema fianatarii partidelor politice a fost pusa din ’90 de regretatul Ion Ratiu, dar FSN-istii nici nu au vrut sa auda.
  I Ratiu a si explicat ratiunea propunerii. Ca sa nu intre partidele sub influenta marelui capital sa-si mentina independenta, pentru ca fara independenta financiara nu poate fi vorba de independenta politica.

  Partidele politice isi aleg reprezentantii functie de cotizatia la partid, si contributia este cu atat mai importanta cu cat averea lor este mai mare.
  Cetatenii, intre un anonim si o persoana cunoscuta voteaza persoana despre care a auzit, chiar daca nu mai retine in ce context.
  Despre anonimi alegatorul spune “cine o mai fi si asta ca nu am auzit de el pana azi” si nu-i acorda votul
  Persoanele cunoscute sunt cele mediatizate si cum mass-media alerga dupa senzational, sunt mediatizate faptele care socheaza bunul simt.

  Ca sa fie alese persone respectabile ar trebui finantate partidele politice si alegerile sa fie fara candidati, numai cu partide si eventual candidati independenti.
  Alegerea partidului ar canaliza campania spre discutarea masurilor/programelor si atunci votul ar fi mai bine directionat.

  Cetatenii in Parlament sa fie reprezentati de partidele politice, cum este reprezentat un cetatean de o casa de avocatura intr-un proces si parlamentarii sa fie reprezentantii partidelor, ca avocatii casei de avocatura.

  • transildania Says:

   Foarte corect, as avea de obiectat doar ca de tot fara candidati nu se prea parte. Insa de acord, incurajarea competentei, si a dezbaterii la subiect, pe teme, masuri politice este necesara. Cum spuneam si in raspunsul pentru Doamna Petre, uninominalizarea a agravat aspectul financiar, ea este cea care incurajeaza candidatii cu avere si preocupati de afaceri, sau cei cu notorietate.

   • Deceneu Says:

    Uninominalizarea a agravat aspectul fianciar, care la randul lui a deteriorat calitatea umana si campania electorala deturnand-o de la solutii la persoane si nu in ultimul rand a agravat relatia parlamentarilor cu partidul.

    In Europa cele mai multe sisteme electorale sunt cu lista neblocata si vot preferential.

 4. Spune-i parlamentarului tau cum sa voteze « Hai ca se poate! Says:

  […] 6, Sfantu’ Simion, Sibilla, Simona Ionescu, Societate, Starea Natiunii, SUPRAVIETUITOR, Teo, Transildania, Voglia di Cucinare, World of Solitaire, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: