Alegeri in Cehia – victoria parlamentarismului

Vineri si sambata au avut loc alegeri parlamentare in Republica Ceha. Am o mare admiratie pentru cehi, pentru istoria lor, pentru cultura lor inclusiv politica. Desigur, a face comparatie intre situatia politica din Cehia si cea din Romania nu e foarte usor, cehii l-au ales in 1990 pe Vaclav Havel presedinte, romanii pe Ion Iliescu. Tocmai din aceasta cauza cred ca avem mult de invatat de la ei.

Scurta introducere

Pentru a intelege contextul o scurta introducere: Dupa alegerile precedente s-a format o coalitie cu o majoritate foarte fragila condusa de ODS (civic-democratii conservatori ai fostului premier Topolanek), din care mai faceau parte crestin-democratii si verzii. Guvernul Topolanek a pierdut acum un an o motiune de cenzura si a fost demis. S-a format un guvern de independenti condusi de economistul Fischer. Acest guvern avea sustinere larga in parlament si a organizat alegerile anticipate. Ele s-au desfasurat pe fondul unei largi nemultumiri a cetatenilor fata de partidele si politicieni care au condus Cehia in ultimii ani.

Rezultatele alegerilor

Rezultatele din Cehia sunt absolut remarcabile din multe puncte de vedere. Nici un partid nu a obtinut peste 23% din voturi. Doua partide proaspat fondate, ce centru-dreapta, au intrat de la zero in parlament (si probabil si la putere) cu 17% si respectiv 11% din voturi. Partide care nu au trecut pragul electoral au fost votate de 18% dintre alegatori. Fostele doua “mari” partide, social-democratii si civic-democratii au fost aspru pedepsite, si nu mai reprezinta impreuna nici macar 43% dintre alegatori.

Rezultatele in detaliu:

-pe primul loc (dar nu castigatori; deseori se face aceasta confuzie) s-au clasat social-democratii cu 22%  (minus 10%). Au pierdut masiv, vor ramane probabil in opozitie, iar liderul lor si-au dat demisia.

– ODS, civic-democratii eurosecptici au pierdut si mai mult, pierzandu-si aproape jumatate din alegatori cazand la 20% (minus 16%). Cu toate astea s-ar putea sa ramana la putere si sa dea noul prim-ministru. Desigur intr-o coalitie in care ponderea lor va fi mult diminuata.

– Partidul nou fondat TOP ’09 al fostului ministru de externe Schwarzenberg, a primit din start 17%.  Alt partid nou format VV, condus de un fost jurnalist de investigatie a primit 10%. VV, TOP ‘o9 si ODS ar putea forma noua coalitie majoritara de centrudreapta. (Comunistii au fost votati de 11%, iar 18% dintre alegatori au optat pentru alte partide mai mici care nu au reusit sa treaca pragul electoral, intre ele si crestin-democratii si verzii).

Cateva concluzii

– Raportul de forte,  majoritatea fragila din ultimul parlament ceh si “instabilitatea” generata de acesta ar fi fost,  teoretic, pentru toti demagogii prilejul ideal de a cere votul uninominal majoritar care sa aduca “stabilitate”. Cu toate acestea nici unui ceh (politician sau alegator) nu i-a tecut prin cap aceasta falsa solutie. Din contra, cehii au optat pentru o curatare a sistemului politic venita din alegerea in parlament a unor noi partide (unele autentice, nu simulacre gen UNPR). Aceste partide nu ar fi intrat in parlament cu votul uninominal majoritar, iar fostele “mari” partide nu ar fi putut fi sanctionate.

– Alegerile arata ca si in Cehia alegatorii nu au nici un chef sa fie guvernati alternativ de doua mari partide. Bipartidismul artificial dorit de catre unii pe malurile Dambovitei este mort si ingropat la Praga. Alegatorii nu mai gusta deloc discursurile, masurile si coruptia din cele doua partide, si campania murdara dar sterila pe care au dus-o (acuzandu-se reciproc si cu lovituri sub centura). Societatea civila din Cehia s-a implicat puternic dar nepartizan in aceasta campanie electorala indemnand cetatenii sa spuna NU vechiului stil politcianist si demagogic, si sa aiba curajul de a vota partide si solutii noi. Ceea ce cehii au facut in mare parte. Fostii protagonisti Topolanek si Pardubek au disparut practic din viata politica.

– Cehia a experimentat in ultimii ani guvernari cu majoritate fragila, demiterea guvernului prin motiune de cenzura, un guvern de independenti agreat de o larga majoritate, alegeri anticipate. toate astea in situatii sensibile. Motiunea de cenzura a trecut in perioada in care Cehia detinea presedentie UE.  Nimeni nu a facut din situatia asta un capat de tara, nimeni nu a strigat dupa tatuci salvatori providentiali. Inca odata s-a dovedit ca motiunea de cenzura sau alegerile anticipate  nu sunt o problema, ci o normalitate, si singura solutie democratica. Parlamentarismul este marele castigator al alegerilor din Cehia.

– Cele trei partide de centru dreapta au o majoritate parlamentara confortabila si vor putea forma noul guvern. Niciunul dintre ele nu va mai putea avea un rol dominant. Perfect democratic probabil noul prim-ministru va fi liderul ODS, Necas, pentru ca este partidul cel mai votat dintre cele trei, si cu toate ca partidul sau a pierdut masiv, si este al doilea clasat dupa social-democrati. Mai tineti minte momentul octombrie 2009 dupa motiunea de cenzura care a demis (??) guvernul Boc? Atunci, in contextul discutiei despre persoana care ar trebui desemnata pentru functia de prim-ministru, s-a vehiculat minciuna conform careia intr-o democratie partidul cu cel mai mare numar de parlamentari da primul ministru. Cehia se va adauga nenumaratelor exemple care dovedesc contrariul.

7 Responses to “Alegeri in Cehia – victoria parlamentarismului”

 1. Lilick Says:

  Excelent! Inca o palma pentru Basescu. 😆

  • transildania Says:

   Asa e, inca o palma pentru toti cei care sustin “solutii simple” gen, vot uninominal si prezidentialism. Oricat de crancena si murdara ar fi fost lupta electorala din ultimii ani in Cehia, nimeni nu a propus si nimeni nu a votat asemenea “solutii”, din contra, cehii voteaza partide si programe de guvernare. Voteaza partide mici, partide noi, si vor coalitii intre aceste partide, Reusesc in acelasi timp sa pedepseasca un anume partid de dreapta si sa dea majoritate unei noi coalitii de dreapta.

 2. Rational Idealist Says:

  Foarte bun articolul si informativ.
  Aberatia basesciana cu “datoria constitutionala” a presedintelui de a desemna un premier de la partidul cu cel mai mare numar de mandate nu a fost decat o gaselnita jalnica. Chiar si Constitutia noastra, asa proasta cum e, nu ofera nici cea mai mica justificare pentru asa ceva.

  • transildania Says:

   Clar ca nu ofera Constituita nici o justificare pentru aceasta gaselnita fatala. Lilick a scris un articol atunci unde enumera cel putin 9 exemple unde partidul al doilea sau al treilea clasat dadea primul ministru.

 3. In Germania se poate « Hai ca se poate! Says:

  […] pe iunie 1, 2010 Presedintele Germaniei Horst Kohler a anuntat ca isi da demisia din functie ca urmare a unor declaratii pe care le-a facut dupa o vizita in Afganistan. Potrivit AFP, Kohler a afirmat ca razboiul din Afganistan serveste intereselor economice ale […]

 4. Deceneu Says:

  In Romania si la PNL prioritatile sunt altele.

  PNL propune două tururi de scrutin la alegerile uninominale parlamentare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: