Invocarea articolului 53 – un precedent deosebit de periculos

Articolul 53 din Constitutie:

(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

1. Daca un guvern invoca articolul 53 din Constitutie cand nici una dintre conditiile prevazute de articol  (securitatea, nationala; ordinea, sanatatea, morala publica; drepturile si libertatile cetatenilor; instructia penala; calamitati naturale; dezastru, sinistru grav) nu este indeplinita constituie un precedent extem de periculos. In cauza se afla mult mai mult decat trecerea acestui pachet de legi de rectificare bugetara. Daca articolul 53 este scos din palarie si poate fi utilizat doar pentru ca guvernul a a clacat in materie de politica economica si bugetara, inseamna ca acest articol va putea fi folosit in mod neconstitutional si pentru a restrange alte drepturi si libertati constitutionale!!


4 Responses to “Invocarea articolului 53 – un precedent deosebit de periculos”

 1. Micawber Says:

  Nu e cazul sa sesizeze cineva si niscai organisme internationale in legatura cu aceasta (anuntata) ingradire a drepturilor si libertatilor pe motiv de bun plac?

  Nu ca as avea cine stie ce asteptari naive, sau ca as crede ca sa va misca ceva, dar stiu ca chestiile astea le pica foarte prost banditilor portocalii.

 2. Eram sub influenţa băuturilor alcoolice… « Un blog cu atitudine Says:

  […] superb! Este unic! Este PREŞEDINTELE ROMÂNIEI! L-au votat 5 milioane de cetăţeni ai acestei ţări! A doua oară! El citeşte LEVANTUL! De cinci ani de […]

 3. Pop Mihai Says:

  articolul a fost invocat pentru a crea cadrul legal impunerii masurilor. sa nu ne abatem de la problema (unora) si anume masurile in sine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: