Un articol si o luare de pozitie

Am citit pe blogul lui Lilick un articol care merita citit de la cap la coada: “Germenii modelului politic interbelic de tip fascist in regiul politic roman contemporan – prezidential, direct populist”. Autorul este profesorul Corneliu Liviu Popescu.

Absolut remarcabila mi s-a parut luarea de pozitie simbolica a senatorului Mircea Diaconu in Senat, o atitudine corecta fata de campania antiparlamentara. Discursul sau exceptional il puteti vedea pe blogul “Agentia de Rating Politic”. Intr-adevar democratia nu este un hobby.

P.S. Doua experiente usor diferite din ziua de 19 mai puteti citi pe blogul “Hai ca se poate!” si la Ioan Usca.

4 Responses to “Un articol si o luare de pozitie”

 1. Hendrix Says:

  Iata ce scriam ieri pe acel blog: ,,Am citit pe nerasuflate cele 24 de forme ale bolii prin care trece tara asta de 6 ani. Diagnosticul pus de Corneliu Popescu este dur dar corect: GERMENII MODELULUI FASCIST. Orice om de bunacredinta nu poate sa nu-i dea dreptate acestui distins profesor universitar, expert in drept constitutional. Pentru cei ce nu-l cunosc le spun ca el este unul din cei 4 juristi cu coloana vertebrala care au refuzat sa fie partasi la comisia prezidentiala condusa de slugoiul portocaliu stanomir, individ care primise comanda de la ba-secu sa redacteze un model de Constitutie dupa chipul si asemanarea lui ba-secu!
  As vrea sa rezum doar principalele idei expuse cu care sunt 100% de acord:
  -existenta unui lider suprem, salvator al neamului;
  -discreditarea grava a Parlamentului in ochii populatiei, institutie fundamentala intr-o democratie;
  -discursul impotriva partidelor politice(cu exceptia celui portocaliu);
  -discreditarea autonomiei locale, acuzata ca fiind plina de ,,baroni” si corupti;
  -subminarea justitiei, judecatorii independenti fiind ultimii aparatori ai statului de drept;
  -atacurile impotriva presei, libertatea de exprimare fiind esentiala intr-o democratie;
  -fidelizarea partidului fata de liderul ei( exact ce a facut ba-secu cu pedeleprele sale);
  -politizarea aparatului de stat prin infestarea lui cu activisti portocalii;
  -subordonarea aparatului represiv lui ba-secu;
  -atacarea oamenilor de afaceri neinregimentati lui ba-secu cu arme penale, protejarea celor fideli lui ba-secu;
  -inlocuiea dezbaterii cu propaganda agresiva portocalie;
  -ralierea unor intelectuali obedienti9vezi telectualii lui ba-secu);
  -discursul nationalist;
  -propaganda agresiva impotriva bazelor democratiei: Parlament, partide politice, justitie;
  -,,bascularea uluitoare de la stanga la dreapta”, pe modelul urmat de dictatori precum mussolini sau hitler;
  -propasirea economica a familiei dictatorului si camarilei acesteia;
  -subordonarea Curtii Constitutionale, dand cale libera vioarii Constitutiei.
  Mi-a mai atras atentia o fraza din final: SA NU SE PERMITA DUSMANILOR DEMOCRATIEI SA FOLOSEASCA INSTRUMENTE DEMOCRATICE IN MOD PERVERTIT, facand referire la alegeri libere, libertatea de exprimare, liberatatea de asociere si presa. Ieri, pe blogul deputatului Mihai Voicu, sustineam banarea troliilor portocalii care au napadit acel blog sub pretextul libertatii de exprimare! Fascismul si comunismul au ajuns la putere prin PERVERTIREA democratiei, prin ,,alegeri libere”!!!
  19.05.2010, 12:40:00”
  Am fost extrem de impresionat de articolul scris de dl. Popescu. Are darul de a analiza obiectiv, lucid, corect modul in care au aparut regimuri de tip fascist. Conditiile sunt create la noi! Sunt extrem de dezamagit de faptul ca postarea mea de ieri a ramas singura! Nici macar Lilick, gazda blogului, nu s-a ostenit sa-mi dea un raspuns! Pacat! Pacat in primul rand ca cititorii blogului au trecut cu usurinta peste un articol extrem de important. Pacat ca nici ea n-a considerat ca ar fi cazul unui dialog. Ma bucura faptul ca ai remarcat excelentul articol al dlui Popescu si sa-l supui dezbaterii. Poate se vor gasi oameni care sa inteleaga totusi.

  • transildania Says:

   Am citit comentariul tau si la Lilick si sunt absolut de acord, e o sinteza foarte buna. Mi-a atras atentia articolul domnului profesor Popescu pentru ca prezinta in relativ putine cuvinte toata gama de intrumente fasctoide si comunistoide folosite pentru a transforma o societate libera si democratica si performanta in contrariul ei.
   Eu, Lilick, tu, si multi altii scriem pe acest subiect absolut esential. Este foarte important ca si profesorii, expertii in acest domeniu care ajung la aceleasi concluzii sa se faca cat mai auziti.

 2. Lilick Says:

  Transildania, Hendrix, sa fim putin atenti in continuare la persoane ca Liviu Popescu sau Piperea. Au multe de spus. Vor mai fi dezbateri la Fundatia Horia Rusu dupa 7 iunie.

  Hendrix, cred ca nu am apucat sa-ti raspund la mine, dar foarte interesant ce ai remarcat. Si eu am tinut minte fragmentul citat de tine.

  • transildania Says:

   Da, este foarte important ca persoane ca domnul profesor sa vorbeasca, sa se faca auziti, sa se poata face auziti si cat mai multa lume sa afle ceea ce sustin. Ei sunt adevarata societate civila, nu propagandistii care mint in detrimentul tuturor, dar in folosul lor material personal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: