Update despre coalitia CON-LIB din MB

In saptamanile trecute am scris des si mult despre alegerile din Marea Britanie. Am ramas dator cu o postare despre finalitatea acestor alegeri.

Pentru prima data in ultimii 75 de ani pe timp de pace Marea Britanie are un guvern de coalitie (cu un sistem de vot echitabil coalitiile ar fi fost mult ma dese). Contrar scenariilor apocaliptice venite din partea unor propagandisti interesati, adversari ai reprezentarii proportionale, o coalitie la Whitehall nu a impins Tamisa sa curga de la est la vest, nu a oprit ceasornicul Big Ben. Ceaiul se ia tot la 5 o’clock, masinile continua sa circule pe partea stanga a strazii cu volanul pe dreapta, si englezii continua sa practice un sport ciudat dar traditional, in care doi tipi inarmati cu o casca si o bata groasa apara niste betisoare infipte in pamant in fata unei mingiute.

Coalitia, atunci cand nici un partid nu este votat de peste 50% dintre alegatori, nu este doar cel mai normal lucru de pe lume, este si singura solutie democratica si de bun simt. Desigur nici un partid nu-si poate impune 100% programul si intentiile, este nevoie de un compromis negociat, in urma caruia programele cele mai extreme si proaste ale ficarui partid sunt abandonate.

Liberalii au negociat foarte bine, si au reusit sa impuna garantii pentru ca puncte importante din programul lor sa fie blindate si asigurate. Un prim pericol la adresa politicilor liberale este prerogativa primului ministru britanic de a convoca alegeri anticipate oricand doreste el. De aceea una dintre primele legi ale noii coalitie va fi una care ia aceasta prerogativa din mana primului ministru si o pune in mana majoritatii parlamentare. Astfel liberalii se asigura ca programul de guvarnare stabilit nu va putea fi subminat de alegeri anticipate comandate de Cameron prin surprindere si tradare a coalitiei. In acelasi timp aceasta masura impusa de liberali intareste parlamentarismul britanic in detrimentul unor preogative prezidentialiste pe care le detineau pana acum prim ministrii.

Nick Clegg, liderul liberalilor, va fi vice-prim minstru, si va avea un portofoliu special si nou creat: cel al reformei constitutionale, politice si electorale. Obiectivele sunt: un alt sitem electoral si sfarsitul uninominalului majoritar, o camera a lorzilor in sfarsit aleasa democratic, reguli de conduita pentru parlamentari, si multe altele. De notat ca ceea ce se intelege prin reforma in MB (reprezentare proportionala, parlamentarism) este opusul falselor idei vandute ca reforma in Romania.

In niciunul dintre aceste domenii nu se pot astepta progrese radicale si rapide. marea britanie este cunoscuta pentru o metoda a pasilor marunti dar indreptati intr-o directie buna. Exista suspiciuni indreptatite daca aceste reforme se vor materializa, si este sigur faptul ca fara o presiune externa nu vor avea loc, nu deageaba coalitia takebackparliament.com isi va continua demersurile. Conservatorii nu sunt adeptii acestor schimbari necesare, ei tin si la sistemul electoral total anacronic, si la camera lorzilor nealeasa, alt relict nedemocratic, o rusine pentru orice democratie a secolului 21. Ca de obicei si odata in plus in istoria Marii Britanii, liberalii dovedesc ca sunt sustinatorii reformelor de bun simt si necesare, si singurii dornici si capabili sa le si impuna.

Advertisements

8 Responses to “Update despre coalitia CON-LIB din MB”

 1. Rational Idealist Says:

  Cameron a promis referendum pentru Alternative Vote (AV), un sistem departe totusi de proportional, dar marginal mai reprezentativ decat cel actual. Am vazut estimari cum ca, in caz ca ar fi fost AV la alegerile recente, LibDems ar fi luat vreo 22 de locuri in plus (toate de la Conservatori!).
  Nu este o reforma satisfacatoare, dar cred ca pragmatismul si realismul au invins (mai mult nu prea se putea acum), ce parere ai? Pe de alta parte, intrand la guvernare cu portofolii semnificative, LibDems au ocazia sa demonstreze ce pot si sa sparga anumite preconceptii.
  Sunt si comentatori care spun ca se prefigureaza o alianta de durata de centru-drepta intre Tories si LibDems. Nu sunt inca lamurit in privinta asta.
  Oricum, per total un lucru bun, zic eu 🙂

  • transildania Says:

   Si eu cred ca este un lucru bun aceasta coalitie. Alta solutie nu exista, iar britanicii se vor reobisnui cu guvernele de coalitie. Liberalii au negociat foarte bine, ramane de vazut daca partidul conservartor se va tine de intelegere. Daca nu o vor face cred ca ei vor avea de suferit.

   Despre AV, ai dreptate, este un fel de uninominal majoritar light, nu este o solutie buna, si nu ar satisface liberalii sau activistii pentru reprezentare proportionala. Cu toate astea este un pas intr-o anumita directie, in cea corecta.
   Trebuie avut si in vedere si urmatoarea situatie: in Anglia schimbarile se produc foarte incet, nici nu ma asteptam la schimbari radicale. Prima reforma electorala din 1832 a fost una minimala, si s-a produs dupa 40-50 de ani de campanie. urmatoarea reforma electorala a fost catre sfarsitul anilor 1800. Cu reformarea Lorzilor la fel. Se discuta de decenii, dar nu s-a facut nimic. Si Labour, Tony Blair, au promis inca d-inainte de 1997 alt sistem de vot si o Camera a Lorzilor democratica, aleasa. Nu au facut nimic. Sa vedem daca acum un guvern de coalitie cu un vice-premier cu un portofoliu de reforma constitutionala va reusi mai multe.

 2. Lilick Says:

  Uitandu-ma la poza asta imi dau seama ca Cameron cu Clegg chiar seamana… Hmm. 🙂

 3. atreides Says:

  ”Ceaiul se ia tot la 5 o’clock, masinile continua sa circule pe partea stanga a strazii cu volanul pe dreapta”…si britanicii continua sa voteze majoritar. Nu cred ca Clegg va obtine sistem proportional. Ma rog, din partea mea n-au decat sa voteze cum vor, nu mor eu de grija lor, dar ce pumn in botul lui basescu ar fi daca ar trece totusi la sistem proportional, salivez de placere numai cand ma gandesc la asta 🙂

  • transildania Says:

   De sistem proportional nu poate fi vorba. Asa cum scriam mai sus si lui Rational Idealist, in MB schimbarile nu se produc repde si radical. Ei au vot majoritar (uninominal, nu pentru ca la inceput erau doi parlamentari in fiecare colegiu) de cel putin 500 de ani si nu au reusit sa-l schimbe. Daca va fi o schimbare va fi deocamdata catre o variantalight si mai proportionala a uninominalului majoritar). Si pentru camrea lorzilor este propusa reprezentarea proportionala (valabila altfel pentru alegerile eurparöamentare, scotiene, galeze)
   Chiar daca ei nu trec imediat la un sistem proportional, cred ca pumnul in bot mentionat de tine este oricum dat, si asta trebuie evidentiat, tarile care au uninominal majoritar vor sa-l abandoneze…

 4. Pe 19 mai toti somerii din Bucuresti si imprejurimi la miting « Hai ca se poate! Says:

  […] imi raspunde cineva care are cunostinte […]

 5. Probleme economice (partea a II-a) - Cel care striga in pustie Says:

  […] tot numai Băsescu. Or, conform Constituţiei, preşedintele României trebuie să fie mediatorul puterilor din stat şi nicidecum să devină exponentul puterii executive anihilând practic orice putere a […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: