Doar pretul incompetentei?

Asa cum spuneam si intr-o postare anterioara, dramatica rectificare bugetara (in fond este vorba de o rectificare bugetara la doar 3 luni dupa votarea bugetului), care cuprinde intre altele reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, reducerea pensiilor cu 15% pentru toata lumea indiferent de salar sau pensie, reducerea indemnizatiei pentru perioada de maternitate, si multe alte, demonstreaza falimentul total al oricarei politici economice sau bugetar fiscale. Si falimentul imprumutului FMI, al politicilior promovate de FMI. Ar fi o multime de motive pentru a evidentia acest lucru, ma voi referi la cateva, in special cele acompaniate de spin, adica de minciuni propagandistice.

* Una dintre minciunile cele mai des repetate a fost urmatoarea: “Existau doar doua alternative: ori crestem impozitele si taxele pentru toti in aceeasi masura, ori taiem de la bugetari, pensionari, mame, copii, in aceeasi masura; a doua alternativa este raul cel mic, deci singura alternativa”.  “Nu exista alte solutii decat aceste doua” (presedintele, 13.mai 2010, 19:09) Mai rar am auzit o minciuna si o dovada de incompetenta mai mare!! O rectificare bugetara poate fi facuta in nenumarate feluri. In primul rand in buget exista si alte capitole decat cheltuielile cu personalul. Lilick a demonstrat cum se face o reducere de cheltuieli echilibrata, incluzand bugetele unde se fac investitii neprioritare, bani risipiti in licitatii clientelare. Dar chiar daca toate reducerile s-ar face doar pe cheltuielile de personal, pensii etc: este ultima dovada a incompetentei de a taia nediferentiat de la toata lumea aceeasi cota. Desigur o rectificare bugetara se poate face si pe partea de venituri. Si aici alta minciuna de o anvergura cel putin la fel de mare este de a spune, ca singura alternativa de crestere a veniturilor este cresterea TVA pentru toate produsele si a cotei unice pentru toata lumea. Acest mod de abordare a politicilor economice si bugetare la nivel intelectual infantil este o insulta la adresa inteligentei. Justificarea (repetata la infinit) ca nu ar exista alternative este o dzinformare ordinara.

* Sa ma opresc asupra unui aspect, reducerea pensiilor, un aspect acompaniat deasemenea un spin. Se spune in justificarea taierii pensiilor: “Bugetul de pensii este suplimentat de la buget cu 2,2 miliarde de euro, asta dovedeste ca e nesustenabil. Nu mai avem decat 1,7 la buget, 500 de milioane de euro nu exista”. Nu discut acum intrebarea daca nu ar exista 500 de milioane in buget, as paria ca exista. Un fapt poate mai putin cunoscut este ca in marea majoritate a tarilor din UE, banii pentru pensii provin doar in parte  din cotizatiile pentru pensii, restul fiind suplimentat de la buget. Nici bugetul de asigurari sociale (pensii) ale Germaniei etc. nu acopera singur cheltuielile. Acest lucru este insa normal si asumat. De ce? pentru ca bugetul de pensii ar putea fi adus in echilibru marind CAS-ul. CAS-ul este platit doar de angajatori si angajati, o marire a sa ar scumpi costurile angajatorului, ar scumpi resursa umana si mana de lucru ar afecta negativ competitivitatea, si piata de munca. De aceea este cel mai rational lucru ca o parte a pensiilor sa fie platite din buget, unde cotizeaza toata lumea, chiar si pensionarii insisi.

* Aruncarea vinei pe greaua mostenire din 2007-2008 este o incercare ieftina si penibila de a distrage atentia de la incompetenta in domneiul economic. Daca mostenirea ar fi fost atat de grea bugetele pe 2009 si mai ales cel votat in 2010  si care nu a tinut mai mult de trei luni.

* Pe langa taierea cu toporul nediferentiat (ca si un chirurg care ar opera cu drujba, nu cu scalpelul) a cheltuielilor intr-o anumita parte a bugerului  problema de fond este lipsa totala a unor masuri care sa duca la crestere economica. Doar cresterea economica poate scoate bugetele din deficit.

Acum imi pun intrebarea daca ceea ce se intampla este doar pretul platit pentru incompetenta in materie economica? Incompetenta joaca fara indoiala un rol. Primul ministru nu are o pregatire economica fiind jurist, “expert” in dreptul constitutional. El, dar si alti componenti ai guvernului cred ca cresterea economica anuala, cifra in sine, este ceva care se negociaza la inceputul sau la mijlocul anului cu reprezentantii FMI. Ministrul de finante este un om de afaceri, dar nu este nici el nu este economist, si este o persoana care se lauda ca nu stie cum se deschide un calculator si nici nu simte dorinta sa o faca. Precedentul ministru de finante a fost un inginer. Presupun ca exista si alti consilieri, printre care si expertii BNR. Din pacate despre competenta lor vorbesc rezultatele. Nimeni dintre ei nu se poate desprinde de abordarea contabiliceasca de care vorbeste si Deceneu. Va recomand si o postare de pe blogul Trenduri economice.

Ar fi si alte explicatii? Nu stiu. Catodata ma gandesc daca nu este vorba de un experiment la scara mare, unul premeditat dar dezastruos. Care implementeaza masuri nepotrivite in momente nepotrivite, din motive care imi scapa. Similitudinile dintre situatia noastra si ce s-a intamplat in Argentina si se intampla in Letonia si Estonia sunt frapante. Ceea ce nu prevesteste nimic bun…

17 Responses to “Doar pretul incompetentei?”

 1. Lilick Says:

  Politica economica a unui Carpaci. 🙂

 2. Micawber Says:

  Lucrul cel mai sinistru la aceste masuri anuntate este (dincolo de dramatismul sacrificiilor nediferentiate cerute de la niste oameni nevinovati este seninatatea cu care se merge inainte, cu aceiasi insi lipsiti de credibilitate si coloana vertebrala.

  Nu e vorba aici de a cere capul lui Motoc, ci a vedea cel putin disparitia din posturile de decizie a acelorasi mafioti care gestioneaza cu senitatate dezastrul in vreme ce-si pun la adapost interesele si acolitii.

  PS Am urmarit si eu conferinta de presa de azi a lui Basescu. Dincolo de prestatia prezidentiala la care nu ma mai surprinde nimic, am vazut si jalnica performanta a unor ziaristi timorati si diletanti care, de cele mai multe ori, n-au stiut ce si cum sa intrebe si au sfarsit prin a se integra perfect in marea hahaiala a cotroceanului, dandu-i parca o mana de ajutor la prostirea prostilor, ca sa folosesc o expresie deja consacrata.

  • transildania Says:

   E nevoie de oameni competenti in domeniu, nu spun ca trebuie sa fie neaparat economisti, insa oameni care stiu ce e de facut.

   Prestatia jalnica a ziaristilor nu e o noutate….

 3. Micawber Says:

  @ transildania

  Marea problema e credibilitatea ZERO a actualilor guvernanti. Si daca se vor face schimbari numai pe principiul ‘capul lui Motoc’, aducandu-se in loc alte marionete portocalii, degeaba.

  • transildania Says:

   Pai sunt absolut de acord, poate nu m-am explicat destul de bine bine: singura solutie pentru rezolvarea crizei sunt alegeri anticipate, si un nou guvern cu o noua majoritate in spate. Orice altceva ar prelungi si adanci criza.

 4. Micawber Says:

  Just – alegeri anticipate – desi cred ca multi nu s-au desteptat nici macar acum.

 5. Rational Idealist Says:

  Incompetenta e si un simptom al ilegitimitatii politice. Masurile luate acum sunt singurele posibile pentru ca ACEST guvern, ACEASTA majoritate parlamentara nelegitima, ACEST presedinte, nu au capitalul politic si moral de a lua alte masuri (cum ar fi reduceri selective de cheltuieli, extinderea targetata a bazei de impozitare etc.). Platim acum – noi toti – pretul jocurilor politice periculoase ale lui Basescu.

  Si, de fapt, acest guvern nu este in stare sa implementeze nici macar ce a anuntat Basescu – sunt gata sa fac pariu cu oricine ca, daca ramane tot echipa Boc, o sa vorbim din nou la toamna de cresterea taxelor, dupa ce va fi esuat in reducerea cheltuielilor.

  Problema mai mare este ca Basescu si ai lui au reusit sa aduca tot sistemul institutional intr-o fundatura, care face aproape imposibile solutii politice alternative (de exemplu, o alta majoritate politica); alegerile anticipate ar putea fi o iesire, dar sunt foarte greu de organizat in cadrul nostru constitutional (un indiciu: in 20 de ani nu am avut NICIODATA alegeri anticipate, desi intentii au mai fost). Eventualul rezultat al unor noi alegeri ar fi scoaterea din peisaj a UNPR si reducerea PDL la irelevanta (undeva sub 20%), dar consensul de guvernare dintre PSD si PNL nu mai pare atat de usor de construit acum (vezi discutiile in contradictoriu despre cota unica, un punct important de divergenta).
  Si ar mai fi ceva: pentru ca orice majoritate fara PDL sa poata rezista la guvernare, ar fi necesara si suspendarea sau neutralizarea cumva a presedintelui – altfel, va continua circul pe care il avem de 5 ani incoace. (Cei care critica masurile populiste ale guvernarii PNL din 2007-2008 ar trebui sa recunoasca si vina indirecta a lui Basescu: atacand permanent acel guvern, a declansat o cursa a populismului pe bani publici; orice masura mai riguroasa ar fi incercat acel guvern sa adopte, se expunea atacurilor populiste din flanc ale lui Basescu – vezi salariile profesorilor; si nu vreau prin asta sa scuz PNL, care a plusat si el la un moment dat in acel joc).

  Outsourcing-ul guvernarii catre FMI (sub camuflajul unui guvern de “tehnocrati” cu Tanasescu premier, cum se aude) apare deja ca raul mai mic decat status quo – care e catastrofal. A scris si CTP de curand ceva in genul asta (“Presedintele ne spune ca daca nu este implementat acest program, Romania risca sa-si piarda o parte a suveranitatii. Eu cred ca asta ar fi singura noastra sansa.” – nu mai stiu citatul exact).

  Sa derulam putin timpul inapoi: a existat o solutie, in toamna trecuta, dupa ce guvernul Boc a fost dat jos de Parlament: un guvern cu majoritate puternica (65%), cu un premier politic nesubordonat partidelor (Johannis), care ar fi avut suficient capital politic sa implementeze si masuri de austeritate mai bine gandite, si programe anti-criza. Dar n-a vrut Basescu.

  • transildania Says:

   Sunt sigur si eu ca majorarea taxelor va fi inevitabila. Problema va fi din nou: CUM se face. Eu as pune pariu ca se va face in mod la fel de incompetent.

   De acord ca ajungerea la alegeri anticipate este complicata. Mai este si pericolul ca inainte de alegeri (anticipate sau la termen) actuala majoritate sa schimbe legea electorala.

   In ce priveste outsourcing-ul guvernarii catre FMI, aici sunt de alta parere. Si guvernul actual este deja outsourced catre FMI, si nu am nici o incredere in politicile FMI. Ar mai fi posibil un guvern de experti ca in Cehia, insa cu experti adevarati, nu cei care au jucat un rol ca lucrurile sa ajunga unde sunt.

   • Rational Idealist Says:

    Nici eu nu sunt deloc fan al FMI. Spun doar ca intre guvernul Boc si un guvern FMI, ultimul e raul mai mic. Acesta nu e un “guvern FMI”. Dovada? Nu e in stare sa ia masurile anuntare si sa atinga tintele asumate.

 6. Bibliotecaru Says:

  Eu cred că este preţul ink-om-potenţei.
  Şi noi rămânem de… pelikan.

 7. Discursul lui Basescu este incitator la violenta « Hai ca se poate! Says:

  […] trebuie tratat intr-un proces de modernizare a statului, pentru a stopa evolutiile negative”. CULMEA OBRAZNICIEI, HOTUL STRIGA HOTII. Guvenul Boc 4 NU A LUAT NICI MACAR O MASURA ANTICRIZA. Guvernul Boc 4 nu a facut nimic altceva […]

 8. alin b mPNLs6 Says:

  Nu cred că analiza raţională pe fond are vreo noimă.
  Este doar o manevră psihologică de-a manipulatorilor.
  Au nevoie de timp
  Au nevoie să-şi pregătească terenul
  Ne bagă în viteză pe piste false. Sperie boboru, îl “vaccinează de demonstraţii”. Erodează emoţional viitoarele victime şi provoacă opoziţia să prezinte public soluţii nepopulare, ca să “aibă pe cine să dea vina”
  Încă nu ştim ce metodă să ne jupoaie carnea de pe oase au de gând să adopte.
  Experienţa ne învaţă însă CĂ VOR FURA TOT CE ŞI-AU PROPUS SĂ FURE. Mai au nevoie de nişte timp pentru asta…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: