UK Election 2010- hung parliament

Caricatura: Steve Bell -The Guardian

Am sa revin in scurt timp cu o analiza in depth a alegerilor din Marea Britanie. Trei concluzii scurte:

-Niciun partid nu a castigat o majoritatate in parlament, in pofida uninominalului majoritar

-Dupa 65 de ani de guverne monocolore, Marea Britanie va avea cel mai probabil un guvern de coalitie, era bipartitismului a luat sfarsit.

-Sistemul electoral a produs un nou rezultat aberant (voi reveni cu detalii) si va fi modificat ca program a oricarei coalitii

Advertisements

7 Responses to “UK Election 2010- hung parliament”

 1. Rational Idealist Says:

  Se vorbeste de o oferta facuta de Conservatori pentru o alianta de guvernare cu LibDems, dar nu este clar daca reforma sistemului electoral face parte din ea.
  Pe de alta parte, Gordon Brown a promis explicit reforma electorala in schimbul sustinerii LibDems.
  Cred totusi ca pentru Clegg este extrem de problematic in acest moment sa aleaga o alianta cu Labour. Nu e vorba doar ca, oricum, Labour+LibDems nu ar avea o majoritate in House of Commons (258+57 < 326), ci ar mai avea nevoie si de sustinere din partea partidelor mici. Dar este vorba in primul rand de o chestiune morala: pe de o parte, Clegg vrea reforma sistemului electoral pentru ca vointa electoratului sa fie mai bine reprezentata; pe de alta parte, a intra intr-o alianta care sa pastreze Labour la putere ar putea fi vazuta tocmai ca o tradare a vointei electoratului, care a votat majoritar pentru schimbare. (Si totusi, ca sa complicam si mai mult lucrurile: ca vot popular, Labour+LibDems=52%; impreuna au cam 15,5 milioane de voturi, fata de 10,7 milioane pentru Tories; in logica proportionalitatii, un guvern Labour+LibDems ar fi legitim, stiut fiind ca ideologic cele doua partide sunt compatibile).

  Scenariul pe care mi l-as dori eu este o coalitie Tories+LibDems, care sa duca si la o reforma a sistemului electoral, si la o reforma adevarata a statului (nici o aluzie la Romania, orice asemanare e pur intamplatoare). Cameron are unele idei interesante, Clegg de asemenea. Au insa si puncte importante de divergenta – UE, imigratia…

  Oricum, foarte interesant de urmarit. Sunt recunoscator pentru postarile tale, ca si pentru discutia aprofundata despre sistemul de vot majoritar (cu exemplele din US, HU, UK). Faci un serviciu public.

  • transildania Says:

   Cu mare placere!
   Sunt de acord cu tine. Nici eu nu cred ca o alianta cu Labour este posibila pentru ca nu ar avea singuri o majoritate. Am calculat si ar avea nevoie de sprijinul galezilor, scotienilor, a unor irlandezi mai moderati pentru a avea o minuscula majoritate. Asa ceva este de neconceput, inca, in Marea Britanie. Dar cum spuneai, intr-un sistem proportional si de fapt in urma votului o asemenea coalitie ar fi legitima si ar fi avut si majoritate.

   Cred ca liberalii vor ajunge la o colaborare cu conservatorii. Intrebarea e in ce forma si in ce termeni. In ce forma: daca o coalitie adevarata cu ministrii liberali sau sustinerea unui guvern minoritar? O coalitie poate ar fi greu de inghitit pentru unii parlamentari sau alegatori ai liberalilor. Si in ce termeni? Cameron a facut deja o oferta liberalilor, a inclus si reforma electorala insaacolo s-a referit la alte puncte decat reprezentarea proportionala si a propus o comisie. Este clar: conservatorii nu vor reforma electorala, cacat schimbari care i-ar avantaja si mai mult. Si nu stiu ce garantii le-ar putea oferi Cameron liberalilor, de ce? Conservatorii ar putea trage de timp cu reforma electorala si Cameron poate oricand sa convoace alegeri anticipate in acelasi sistem. Atunci liberalii ar cadea in capcana.

 2. Rational Idealist Says:

  Am recitit ce am scris mai sus, am observat un dezacord: “a intra intr-o alianta care sa pastreze Labour la putere ar putea fi vazuta…” – trebuia desigur “vazut”.

  Un comentariu interesant am gasit aici: http://blogs.lse.ac.uk/election/

 3. Atunci i-am condamnat pe toţi la şoapte… « Dispecer Blogosferă Says:

  […] Madi, Mirela, Natasa, Nea Costache, Oana, Orfiv, Octav, Petrisor, Simion, Supravietuitor, Teo, Transildania, Vania, Bizzare, Manuel, Consiliul « Carne […]

 4. Rational Idealist Says:

  Se pare ca tonul discutiei intre Gordon Brown (care nu vrea sa se lase dus) si Nick Clegg a devenit destul de contondent: http://andrewsullivan.theatlantic.com/the_daily_dish/2010/05/brown-rants-at-clegg-on-the-phone.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: