UK General Elections 2010 – LIVE

3:05 Moderatul sef BBC, un jurnalist de ca 70 de ani si care poate a trait si relatat vreo 15 alegeri a spus, si mi-am notat: “this is a very misterious election, very confusing“… no comment despre sistemul electoral

3:00  Un rezultat absolut istoric si remarcabil in Irlanda de Nord. In Irlanda de Nord macinata timp de un secol de o confruntare la sange pe demoarcatii confesionale si nationaliste, au existat doar doua categorii de partide (4 in toatal): catolicii republicani pro-irlandezi (extremisti sau moderati) si protestantii unionisti (extemisti sau moderati). In premiera liberalii au pus pe picioare un partid, primul din Irlanda de Nord care cu nu apeleaza la alegatori pe motive sectariene, confesionale sau nationaliste. Di liberalii au castigat acest colegiu impotriva protestantilor extremisti invingand pe nimei alticneva decat prim-ministrul Irlandei de Nord autonome , reprezentantul protestantilor extremisti. O victorie istorica si o demonstratie ca nationalismul si secterianismul confesional nu are nici un viitor, si poate fi infrant de candidati care impotriva traditiei apeleaza pe subiecte cu adevarat relevante strangand voturi de la comunitati diferite dpdv etnic sau religios, si care nu au votat niciodata acelasi partid.

2:15 Primele 77 de colegii si-au anuntat rezultatele, rezultatul partial de LAB 40, CON 21,  LIB4, OTH 13 MPs nu are in sine nici o relevanta, pentru ca indica doar ordinea in care au fost anuntate primele rezulate. Ce ar fi de remarcat pana acum: 1. exista o diferenta mare intre numarul de voturi necesar pentru a castiga un loc parlamentar. In unele colegii ajung 9mii de voturi, in alte colegii este nevoie de peste 30mii de voturi.  2. Conservatorii castiga in voturi, dar acolo unde laburistii detin locul de parlamentari le este foarte greu sa-l castige. 3. Se pare ca votul tactic are o importanta chiar mai mare decat era de prevazut.

2:00 Se prefigureaza un scandal electoral de proportii: In foarte multe colegii si sectii de vot afluenta a fost masiva si s-au format cozi extrem de lungi. La ora 10 mai multor sute de alegatori la nivelul unor sectii de votare, si mai multor zeci sau poate sute de mii de alegatorii le-au fost inchise in nas usile sectiilor de votare. Un mare numar de alegatori care nu au putut vota se revolta. De mentionat douaaspecte: in multe colegii diferentele intre castigator si locul 2 vor fi de numarul al unor sute de alegatori. Majoritatea problemelor au avut loc in colegii urbane care voteaza majoritar LIB sau LAB. O imensa rusine pentru orice democratie atunci cand alegatorii trebuie sa stea la coada sau nu mai pot vota.

1:20 In paralel cu numararea voturilor are loc un razboi mediatic de proportii, un razboi de PR, spin si de influentare a opiniei publice (un razboi care poate va continua si maine si in zilele urmatoare). Pentru a intelege despre ce este vorba pe scurt dedeubturile: in Marea Britanie exista mai multe traditii si cutume decat legi, o Constitutie scrisa exista dar nu este compilata. Una dintre traditiile si conventiile parlamentare pe care le-au respectat toate partidele este ca in cazul in care nici un partid nu detine majoritatea absoluta dupa alegeri, primul ministru in functie (in acest caz Gordon Brown), nu este nevoit sa demisioneze imediat, ci este primul care poate incerca sa formeze o majoritate parlamentara. In mod clar conservatorilor acum nu le convine aceasta conventie, si incearca sa creasca presiunea mediatica pentru ca Brown sa demisioneze. In acest scop vor incerca sa se declare invingatori chiar daca nu vor avea o majoritate (la fel cum nu o va avea nici Labour).

1:00 Analiza exit-pollului (si inca o data este foarte important faptul ca o proiectie corecta, sau chiar cu o margine de eroare este imposibila): CON 305, LAB 255, LIB 61, ALT 29, hung parliament. Daca acest exit poll ar fi corect atunci ar fi mai multe implicatii: in primul rand un parlament fara majoritate absoluta pentru nici un partid in pofida sistelmului uninominal majoritar.  In al doilea rand asa cum spuneam si in alta postare, un rezultat rusinos pentru acest sistem electoral, si  o grava subreprezentare a partidului LIB, care pe fondul unui rezultat crescut fata de 2005, de la atunci 22% catre 25% sau mai mult ar avea chiar mai  putini parlamentari si sub 10% in parlament, doar un sfert din parlamentarii Labour alesi de ca 30%. In ce priveste viitorul guvern, atat un guvern minoritar CON sustinut de LIB ar fi posibil cat o coalitie LAB-LIB sustinuta de alte partide.

0:20 Sectiile de votare au inchis la ora 10:00. Exista un exit-poll, primul singurul si unul care nu zice nimic. Primul si singurul pentru ca a fost comandat de toate televiziunile britanice impreuna, si nu va exista altul. Unul care nu spune multe din mai multe puncte de vedere, pentru ca nu contine cifrele in procente (singurele pe care le-ar putea estima corect cu margine de eroare), ci incearca o proiectie a numarului de parlamentari MP. Tocmai aceasta proiectie este imposibila din cauza scrutinului uninominal majoritar. Iata proiectia acestui exit-poll, revin imediat cu o analiza: CON 305 MPs, LAB 255 MPs, LIB 61 MPs, altii 29 MPs.

Am sa incerc pe cat pot o transmisie actualizata in timp real  a alegerilor din Marea Britanie. De data asta pentru a veni in ajutorul cititorului in direct voi posta ultimele noutati sus. Pentru a citi postarea in ordine cronologica trebuie sa cititi deci de jos in sus. Voi folosi prescurtarile CON (Conservatori) LAB (Labour) LIB (Liberal Democrats) SNP (Scottish Nationalists) si MP (Member of Parliament).  Voi folosi si termenul de “target seat”, adica un colegiu tinta, pe care un partid nu il detinea la ultimele alegeri, dar care este vanat si este un indicator pentru rezultatul final. Ora este GMT. Ca sa nu uitam de unde pornim: in 2005 rezultatele au fost urmatoarele LAB 35,3% vot, 356MP (55,2%); CON 32,3% vot 198MP (30,7%), LIB 22,1%vot 62 MP (9,6%), alte partide 10,3%vot 30MP (4,6%). Cifra magica este de 326 MPs, adica majoritatea absoluta. Daca o fi vreun cititor ratacit il rog sa nu ezite sa-mi trimita parerea sa sau intrebari prin comentarii, last not least ca sa ma tina treaz 😉

Advertisements

3 Responses to “UK General Elections 2010 – LIVE”

  1. Lilick Says:

    Da-ne si niste link-uri, ceva… 🙂

  2. Primul-Ministru Traian Băsescu şi guvernul său trebuie să plece! « Un blog cu atitudine Says:

    […] Ramona, Rares, Alex Marin, Ionut, CelMare, Cepeca, Alex Rosca, Dan, Gabriela, Seby, Theodora, Transildania, Vladimir Ionaş, Gand licitat, […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: