Electorale GB-RO 4 – Rolul media si importanta temei sistemului electoral

Astazi au loc alegerile generale parlamentare in Marea Britanie. Sectiile de vot se inchid la ora 10 PM. Prime rezultate concludente sau trenduri vor fi vizibile noaptea tarziu sau abia catre vineri dimineata. Exit poll-uri la nivel national sau proportia voturilor la nivel national nu au nici valoare din cauza votului uninominal majoritar.

Vreau sa ma opresc scurt asupra rolului media, si diferentele enorme intre MB si Romania.  In Marea Britanie media de calitate informeaza cetateanul despre teme complexe, ia pozitie duce campanii. Presa pro-conservatoare duce campanii impotriva adoptarii monedei Euro. Alte cotidiene importante importante informeaza despre votul uninominal majoritar, si poarta initiative pentru schimbarea sistemului electoral, The Independent duce aceasta campanie de mai mult de cinci ani de zile.

O traditie in Marea Britanie (si SUA) este ca publicatiile sa faca cu cateva zile inainte de alegeri un endorsment, o declaratie de sustinere si o recomandare de vot data unui partid. De cele mai multe ori acest endorsment nu are o importanta majora, oamenii au in cele mai multe cazuri opiniile formate, si nu voteaza pe X sau pe Y doar pentru ca asa le spune un ziar. Remarcabil in legatura cu recomandarile ziarelor este argumentatia cu care sunt sustinute, si faptul ca ele pot aduce inca odata in atentie o tema si un subiect politic superimportant.

Pana in 2005 partidul Liberal-Democrats era tratat ca o cenusareasa a sistemului politic britanic. Nu era aproape deloc prezent in stiri si dezbateri, conferintele sale erau ignorate de multe ziare, si nimeni nu ii recomanda. In 2005 in premiera LibDems au primit endorsment-ul uneia dintre principalele publicatii quality, The Independent. Cu aceasta ocazie, in premiera si The Guardian si The Observer recomanda partidul LibDem. Dar nu gratuit, nu un cec in alb, ci argumentat, iar unul dintre principalele argumente este schimbarea sistemului electoral majoritar, care nu poate fi reusita decat printr-un parlament fara majoritate si un guvern de coalitie sau minoritar sustinut de LibDems cu conditia reformarii sistemului uninominal.

Aici editorialul The Independent:

Leading article: This historic opportunity must not be missed


For five years this paper has fought for electoral reform. Britain now has a historic chance to end our unfair and discredited voting system for ever

Si aici endorsment-ul The Observer:

Nick Clegg is the candidate of change

The Liberal Democrats offer a prospect of renewal which has been denied them by a grossly unfair voting system

Endorsment-ul The Guardian:

The liberal moment has come

If the Guardian had a vote it would be cast enthusiastically for the Liberal Democrats. But under our discredited electoral system some people may – hopefully for the last time – be forced to vote tactically

P.S. Deseara voi incerca pe blog o transmisie actualizata in timp real a alegerilor din MB.

Advertisements

2 Responses to “Electorale GB-RO 4 – Rolul media si importanta temei sistemului electoral”

  1. Rational Idealist Says:

    Multumesc pentru seria de articole despre alegerile din UK si sistemul de vot! Astept noaptea de live-blogging 😛

  2. transildania Says:

    Cu placere! incep imediat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: