Mai multe declaratii de faliment – UPDATE

Ieri seara, citind mai multe titluri de stiri despre majorarea taxelor dar si unele alte articole, mi-am dat seama ca tocmai am lecturat mai multe declaratii de faliment.

In primul rind citisem pe blogul deputatului Sever Voinescu o foarte clara declaratie de faliment a unei guvernari. Un faliment absolut remarcabila mai ales ca vine la doar patru luni (!!) dupa formarea acestui guvern. Cred ca este un record istoric, nu-mi vine in minte nici un alt precedent.  Analiza deputatului Voinescu este in mare parte corecta, totusi nu a a fost posibil sa nu contina inevitabila doza de spin: si anume cand opina ca esecul guvernului s-ar datora faptului ca membrii guvernului nu ar fi inteles mandatul acordat de catre alegatori la alegerile prezidentiale. Din contra, acest guvern este fructul alegerilor prezidentiale, si a unui anumit mod de a privi Constutitutia si sistemul politic. S-a dorit o guvernare practic monocolora (cu un partener mai mic UDMR), si chiar initial lipsind o majoritate in parlament aceasta s-a asigurat prin racolarea tuturor tradatorilor. Guvernul are o majoritate, si-a putut vota un buget, nu poate da vina pe nimeni, pe nici un partener de coalitie, pe parlament sau pe altcineva pentru rezultatul guvernarii.

In al doilea rand asistam la o declaratie de faliment a politicilor economice. Nu folosesc cuvintele “plan” sau strategie, pentru ca nu am remarcat nici o strategie, doar o serie de masuri contraproductive dezvoltarii economice. Nu este insa de mirare atunci cand un prim ministru spune in conferinta de presa intrebat de ce cresterea economica va fi de 0,8% raspunde “pentru ca asa am negociat cu FMI-ul”. Cine crede ca cresterea economica se negociaza la inceputul unui an cu cineva nu are o pregatire compatibila cu functia de prim ministru.

Pe urma cred ca asistam la falimentul acestui imprumut exorbitant de mare. Am fost din start destul de sceptic, cunoscand experienta altor tari care s-au imprumutat masiv intre altele la FMI. In principiu cred insa ca Romania ar fi avut nevoie de un imprumut insa cu o singura conditie: daca acel imprumut ar fi mers in proportie de 90% in investitii de infrastructura (rutiera, feroviara, energetica, apa, canalizare, cercetare) generatoare de crestere economica si menite sa surmonteze decalajele uriase prezente in aceste domenii. Imprumutul nu a mers insa in aceste domenii…

Mai cred ca ne aflam si in fata falimentului “politicilor” impuse de FMI, daca dupa un an in care ele s-au pus in practica, nu au avut nici un efect si acum FMI-ul propune cresterea taxelor si impozitelor in plina recesiune. S-au taiat pensii nesimtite, sporuri, s-au plafonat pensii si salarii bugetare, s-au concediat angajati, s-au inchis scoli, cu ce efect? Toate tintele de deficit bugetar sau crestere economica au fost ratate. Nu zic ca acolo unde era o risipa de bani sau un susrplus de personal nu trebuiau luate masuri. Insa a crede ca asemenea masuri ajung pentru a scoate bugetul si economia din probleme este o mare eroare. Ca dovada ca acum se lucreaza la cresterea impozitelor pentru toata lumea!! Ar fi o noua masura contraproductiva pentru depasirea recesiunii…

Nu in ultimul rind cred ca asistam la falimentul unui sistem fiscal neinteligent care loveste toata lumea la fel. Inca odata, nu sunt de parere ca majorarea unor taxe sau impozite ar fi indicata in acest moment. Insa daca teoretic trebuie crescute veniturile bugetare din taxe, iar sistemul fiscal este atat de inflexibil, incat o majorare a taxelor ar lovi  pe toata lumea la gramada, atunci acel sistem fiscal este prost. In ce priveste TVA Romania este una dintre putinele tari care impoziteaza alimentele cu cota standard. In opinia mea alimentele de baza, proaspete si neprocesate dar si cateva alte putine categorii de produse ar trebui impozitate cu cota redusa, pentru ca alte categorii de produse de lux sa poate fi impozitate cu o alta cota.

P.S Va recomand sa cititi o postare pe blogul “Rational Idealist”

UPDATE – 6.6-2010 In cele din urma nu se majoreaza taxele si impozitele ci scad salariile bugetare cu 25%, pensiile si altele cu 15%. Iarasi pentru toti la gramada. Falimentul este acelasi, chiar se mai adauga si alte declaratii de faliment.

4 Responses to “Mai multe declaratii de faliment – UPDATE”

 1. Hendrix Says:

  Asa este, avem in fata noastra un FALIMENT ECONOMIC, previzibil dealtfel. Acest faliment politic nu era posibil fara un FALIMENT POLITIC, caci situatia economica de acum este rezultatul politicii distructive duse de securistul de la Anvers. Totul se datoreaza visului nebunesc al lui ba-secu de a subju8ga tara asta politic si economic. Alegerile din 6 de cembrie 2009 au consfintit DEZASTRUL ce urma sa apara anul asta. Dupa un an 2009 in care marioneta sa boc n-a facut nimic pentru a salva economia, ba dimpotriva!, dupa un an in care guvernul boc a sucombat pe 13 octombrie prin motiune de cenzura, ce face ticalosul ba-secu? Il pune premier tot pe boc!!! Sfidand o tara intreaga! In acel moment tara era deja in colaps politic, fiind sfasiata in doua. Falimentul economic de acum nu face decat sa intregeasca dezastrul.
  Ce se intampla acum imi aminteste intrucatva de momentul 96, cand guvernarea vodcaroiu dusese tara in marasm. Dupa 6 ani de guvernare FESENISTA, fostii securisti reusisera sa jefuiasca tot, sub privirile celui ,,sarac dar cinstit”, adica a lui ilici. Acum furtul pe fata se face cu deplinul acord al mafiotului ba-secu. Acesti FESENISTI aplica din nou strategia jafului national, dictonul fiind ,,Dupa noi potopul!”.
  Ce va urma? Un guvern CDR a reusit in 96-2000 sa repuna tara pe linia de plutire din toate punctele de vedere, cu pretul pierderii puterii in 2000. In mod normal acest dezastru ecnomic-politic-social datorat in EXCLUSIVITATE lui ba-secu ar trebui sa duca la disparitia pedeleprelor. Va fi o lupta dura intre promisiunile de stanga pesediste si liberali. Pna atunci insa va trebui sa induram pana la capat dezastrul portocaliu, n-avem de ales!

  • transildania Says:

   De acord, si sunt de parere ca dupa tot ce s-a intamplat cu racolarea, cumpararea de tredatori in parlament, nu exista alta optiune pentru liberali cel putin, decat a ramane in opozitie pana la alegeri anticipate. Pe baza actualului parlament nu poate fi construita nici o schimbare.

 2. Alegeri « Ioan Usca Says:

  […] – Şi, dacă se poate, să nu fie cine ştie ce urâciune! […]

 3. In numele parintilor mei pensionari « Hai ca se poate! Says:

  […] Va doresc domnule presedinte si domnilor guvernanti […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: