Electorale Great Britain – Romania

Caricatura: Steve Bell – The Guardian

Voi incepe o scurta serie de postari despre alegerile din Marea Britanie. Nu doar pentru ca sunt istorice si cele mai palpitante si interesante pentru britanici, dar si pentru ca poarta multe conotatii importante si pentru dezbaterile politice autohtone. Ceea ce se intampla in Mare Britanie are legatura cu dezbaterile noastre despre sistemul politic, sistemul partidelor, sistemul constitutional si electoral.

Raman sase zile pana la alegerile din MB, si a prevede rezultate este foarte greu. Totusi unele aspecte sunt deja aparente si demne de evidentiat. Aceste alegeri vor ramane din multe puncte de vedere in istorie, in primul rand pentru ca guvernarile monocolore cu majoritate absoluta obtinute artifical datorita sistemului uninominal vor lua sfarsit, si anume in pofida sistemului uninominal!

Cateva date despre sistemul uninominal majoritar din Marea Britanie:

Aceasta grafica reprezinta un rezumat incomplet a ceea ce inseamna votul uninomimal majoritar la ultimele alegeri:

– Labour a castigat o majoritate absoluta in parlament cu doar 35 % din voturi, insa trebuie luat  in considrerare faptul cai cei 35% sumeaza toti alegatorii Labour, nu doar cei care au votat candidatii castigatori. In multe circumscriptii Labour nu a castigat si s-a clasat pe locul 2 sau trei, deci cei care i-au ales de facto pe acei 56% de parlamentari Labour au fost undevacu mult sub 30% catre 25 % din votanti.

– La alegerile din 2005, nici unul dintre cei 646 de parlamentari alesi uninominal intr-un singur tur nu a intrunit peste 50% din voturi in circumscriptia sa. Asta arata ca pe de o parte ca in mod rational nu se voteaza candidatii in sine, fie ei si uninominali, ci partidele si programele lor. Pe de alta parte arata ca- daca nimeni nu a castigat cu peste 50% si cu siguranta nu multi au castigat cu peste 45% – practic toti parlamentarii au fost alesi efectiv de catre 30 catre maximal 40% dintre votanti si ca in mod automat votul a ca. 60% dintre alegatori a fost absolut deageaba, pierdut, si nu a avut absolut zero  relevanta pentru raportul de forte din parlament!!

– Exemple de rezultate absurde datorate sistemului uninominal majoritar exista cu duiumul, iar rezultatul din 6 mai 2010 va fi un nou exemplu scandalos. Voi tematiza aceste exemple concludente cu alta ocazie. Vreau sa evidentiez insa pentru moment cateva dintre consecintele obligatorii si nelipsite ale votului uninominal majoritar, daunele sale colaterale omniprezente cum ar fi: votul tactic, fenomenle “safe seats”, “gerrymandering” etc.

4 Responses to “Electorale Great Britain – Romania”

  1. Jimmy Says:

    Interesant articolul dumneavoastră, o să aștept urmarea.

  2. Dare de seamă despre norbi…(1) « Dispecer Blogosferă Says:

    […] d, d, d, d, d, e, g, g, g, g, g, g, i, i, j, k, l, l, m, m, m, n, n, o, o, o, p, r, s, s, s, s, t, t, v, […]

  3. Electorale GB-RO 2 – Votul tactic « transildania Says:

    […] transildania « Electorale Great Britain – Romania […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: