Electorale I – Colegiul 19 si Ungaria

Colegiul 19 Bucuresti

Despre alegerile din Colegiul 19 au mai scris intre altii Lilick, Iulia Huiu, Rational Idealist si Decantarea Ideilor.

Sunt de acord cu Lilick si cu Deceneu ca scrutinul din colegiul 19 a demonstrat esecul votului uninominal majoritar, si trebuie interpretat ca un vot de blam dat clasei politice si sistemului electoral.

O prezenta de vot de sub 15%, o victorie cu sub 8% din totalul alegatorilor, doar doua candidate, cel putin una dintre ele paralela cu politica, toate astea vorbesc de la sine. In opoinia mea o prezenta la urne de sub 30% ar trebui sa duca automat la invalidarea alegerilor, vacanta locului in parlament si  repetarea alegerilor la o data ulterioara. Despre votul in alb au mai scris atat Lilick cat si Deceneu.

Multi comentatori s-au grabit sa dea vina pe situatia din colegiul 19 pe coalitia contra naturii PSD-PC-PNL. Sunt de alta parere: tot ce s-a intamplat in colegiul 19 are ca si cauza principala votul uninominal majoritar, el este cel care obliga partidele sa se coalizeze pentru a-si creste sansele de castig, lucru demonstrat in alegerile din colegiul 1. Este deci o mostra a ce s-ar putea intampla la nivel national cu un asemenea sistem electoral. Candidatura unei notorietati care nu are nici o pregatire politica, si victoria ei intr-o alegere uninominala deasemenea ar trebui sa puna pe ganduri. Iulia Huiu scoate in evidenta disocierea de politic manifestata in aceasta campanie electorala, un fenomen deosebit de periculor pentru democratie. Nu in ultimul rand la aceste alegeri a fost in mod neconstitutional impiedicata candidatura independentilor.

Concluzia pe care as trage-o este ca alegerile partiale in scrutin uninominal majoritar ar trebui regandite.

Ungaria – alegeri parlamentare

Sfarsitul de  saptamana trecut a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Ungaria, in circumscriptiile uninominale in care primul tur nu a dat nici un castigator. Ungaria foloseste un sistem electoral mixt, 176  din cei 386 parlamentari fiind alesi uninominal in doua tururi iar restul pe liste. S-ar putea spune ca este vorba de un sistem mixt, care se deosebeste insa de sistemul mixt german (repartizarea numarului final al mandatelor este proportional in sistemul german, nu asa in sistemul maghiar). Alegerile din Ungaria au insemnat o victorie totala a partidului Fidesz, disparitia din parlament a doua partide traditionale, crestin-democratii si liberalii, si aparitia in parlament a unui partid xenofob de extrema dreapta, Jobbik, si a unui partid de centru foarte tanar intitulat “Politica poate fi altfel”, LMP.  Optiunile de vot ale maghiarilor au fost in ce priveste listele:

1. Fidesz 53,7%

2. Socialistii 19,3%

3. Jobbik 16,7%

4. LMP 7,4%

Din cele 176 de colegii uninuminale Fidesz a castigat 119 deja din primul tur, iar in al doilea si-a mai adaugat 54 dintre cele 57 ramase in disputa. Configuratia parlamentului arata in felul urmator:

1. Fidesz 263 de parlamentari, 68,1%

2. Socialistii 59 parlamentari, 15,28%

3. Jobbik  47 parlamentari 12,2%

4. LMP 16 parlamentari 4,15%  (la care se adauga un parlamentar independent)

Concluzii:

– Fidesz a castigat dupa 8 ani de opozitie majoritatea absoluta, si, din cauza sistemului neproportional chiar majoritatea de doua treimi.

– Sistemul neproportional a prejudicat reprezentarea parlamentara a celorlalte trei partide, un sistem proportional nu ar fi impiedicat insa majoritatea absoluta a Fidesz.

– Daca alegerile ar fi avut loc intr-un sistem uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin, si maghiarii ar fi votat la fel Fidesz ar fi castigat toate locurile in parlament in afara de unul!! Cu 53% din voturi Fidesz ar fi avut 99,4% in parlament, iar opozitia cu 47% din voturi doar un singur parlamentar. Daca alegerile s-ar fi disputat in sistem uninominal majoritar in doua tururi de scrutin opozitia ar fi avut doar 3 parlamentari iar Fidesz 98% in parlament.

UPDATE:  in legatura cu majortiatea de 2/3 de care dispune Fidesz din cauza partii uninominale a sistemului de vot.

1. Parerea sociologului clujean Istvan Horvath citat de Ziua de Cluj. Citez:

“Pentru sociologul clujean Horvath Istvan, directorul Institutului Naţional pentru Problemele Minorităţilor Etnice din România, alegerea Fidesz cu peste două treimi poate crea formaţiunii şi unele probleme. Horvath susţine că la un asemenea scor partidul nu mai trebuie să negocieze cu altele. “Si nu neapărat este foarte bine, pentru că există foarte multe legi care să transforme profund Ungaria, care pot fi adoptate cu două treimi, ceea ce obligă Fidesz la mai puţină căutare a consensului. Prea mult sprijin electoral poate dăuna uneori”

2. Sunt de acord cu domul sociolog Horvath ca majoritatea (artificiala) de 2/3 poate crea probleme. Anume daca Fidesz ar incepe sa rescrie Constitutia Maghiara si sa o transforme intr-o “Constitutie Fidesz”. Teoretic Fidesz ar putea inlatura democratia schimband legea electorala sau subordonandu-si institutiile statului, mai ales ca in Ungaria nu exista pragul referendumului pentru a modifica Constitutia. Va fi foarte interesant cu cata responsabilitate sau lipsa de responsabilitate se va folosi Fidesz de enorma putere pe care o detine acum.

P.S. Ioan Usca nu a scris pe teme electorale, va recomand insa “Pedagogie”, si am inteles ca sarbatoreste aniversarea lui Natasa, deci “La Multi Ani!”.

6 Responses to “Electorale I – Colegiul 19 si Ungaria”

 1. atreides Says:

  daca mai era nevoie de o noua demonstratie pentru aberatia numita sistem majoritar, situatia din Ungaria este demonstratia perfecta. Sa ai 57% din voturi si 98% din mandate (in ipoteza ca votul ar fi fost majoritar pur, cum vor jegurile portocalii la noi) e cu totul si cu totul aberant. Multumiri pentru datele astea, nu le stiam, sunt foarte bune de memorat si de dat ca exemplu in orice discutie la noi despre sistemul majoritar.

  • transildania Says:

   Cu mare placere. Asemenea date nu prea sunt mentionate in discutia de la noi, nici de catre actorii politici nici de catre marii jurnalisti si analisti politici.

 2. Rational Idealist Says:

  Pragul de 2/3 atins de FIDESZ este important pentru ca ii da posibilitatea sa adopte singur legi organice sau sa schimbe Constitutia. Cunoscutii unguri pe care ii am, chiar cei favorabili FIDESZ, sunt destul de ingrijorati de perspectiva ca o factiune politica sa poata schimba de una singura regulile jocului (cadrul constitutional).
  La noi PDL incearca acelasi lucru fara macar sa fi castigat majoritatea in alegeri.

  • transildania Says:

   Asa este. Am adaugat un Update pe tema majoritatii de 2/3, te rog sa te uiti.
   Daca chiar cei favorabili FIDESZ sunt ingrijorati atunci lucrurile nu stau bine… Inca o dovada ca si acest sistem electoral mixt, nu uninominal de tot, dar neproportional, este periculos.
   Nu cred ca FIDESZ cu o majoritate absoluta dar fara 2/3 ar fi fost impiedicata in vreun fel de Constitutie sa guverneze si sa-si puna in aplicatie masurile.

   P.S. Uitasem sa te adaug la lista cu articolele pe care le-am remarcat despre alegerile din colegiul 19, corectez.

 3. Mare atentie la sistemul electoral! Urmeaza saptamani decisve « transildania Says:

  […] Un sistem mixt, dar neproportional, se practica in Ungaria, cu consecinte pe cre le consider nefaste pentru  democratia si independenta institutiilor din […]

 4. Mare atentie la sistemul electoral! Urmeaza saptamani decisive | Binele Says:

  […] sistem mixt, dar neproportional, se practica in Ungaria, cu consecinte pe cre le consider nefaste pentru  democratia si independenta institutiilor din […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: