“In Romania nu s-a dat nici un leu pentru banci” spunea domnul Vasilescu viceguvernator BNR intr-o emisiune la Realitatea TV sambata trecuta.
Imprumutul de la FMI a fost facut la presiunea bancilor straine, si ele au profitat de pe urma acestui imprumut, spunea aici, si tot repeta economistul Ilie Serbanescu.
Cine are dreptate? Doar unul dintre ei o poate avea.
Si unde exact s-au dus miliardele de Euro din imprumut?
28/04/2010 at 02:10 |
Pe pensii si salarii. 🙂
28/04/2010 at 06:31 |
In martie anul trecut scriam pe blog ca Basescu salveaza “sistemul ticalosit” !
Vasilescu nu exprima opinii obiective, el transmite mesaje optimiste catre populatie in calitate de functionar de stat de rang inalt.
Serbanescu a explicat si cum a fost ajutate bancile. BNR a primit banii de al FMI dar a redus garantiile bancilor, garantii care ar fi trebuit sa finanteze economia, dar ele au finantat cheltuielile guvernului, adica pensii si salarii cum spune Lilick mai sus.
O alta parte a imprumutului s-a dus direct la salarii cu acordul FMI.
Sustinand salarile cu imprumutiru de la FMI practic s-a mentinut capacitatea de palata a populatiei pentru creditele luate, si a functionat ca o garantie de stat.
Daca pupulatia intra in incapacitate de plata si statul nu intervenea, bancile ar fi avut pierderi, si meritau sa aiba pierderi pentru ca au dat credite in conditii de risc. E adevarat ca si dobanzile au fost ca in zonele de risc, adica dublu fata de occident, deci bancile ar fi pierdut, dar pierderile nu cred ca ar fi depasit profitul estimat.
Guvernul le-a garantat profitul bancilor de teama protestelor sociale si din motive electorale.
Din pacate cu imprumutul de la FMI se transfera povara creditelor de la cei care s-au indatorat la cei care nu aveau datorii, prin cresterea datoriei publice pe care o plateste toata populatia activa in functie de venituri si de consum.
Imprumutul FMI produce o redistriburie a datorieie private, o forma de solidaritate sociala hotarata de Basescu, o politca socialista luat de un partid care se pretinde de dreapta.
28/04/2010 at 12:13 |
[…] 1 Personal, nu agreez euthanasia. Opţiunea mea este pentru o abordare complexă care să implice adăposturi, […]
28/04/2010 at 17:45 |
@Lilick si @Deceneu
pai e grav de tot daca e cu spuneti (si va cred). Atunci venituri extraordinate si care trebuie rambursate cu dobanda sunt folosite pentru cheltuieli curente negeneratoare de voi venituri… se anunta un dezastru… imprumutul trebuia investit in infrastructura si dezvoltare economica…