Nu e chiar Farfuridi, e Tanyeridi!! – UPDATE

Vreau sa explic din ce cauza am avut o mare curiozitate, anume cum se spune “farfurie” in limba maghiara; consultand un dictionar am aflat – “tanyer”: De ce? Pentru ca am citit raspunsul lui Marko Bela dat propunerii imorale din partea PDL-ului de care vorbeam aici.

Raspunsul depaseste toate asteptarile. Inainte de toate Tanyeridi face clar ca reducerea numarului de parlamentari nu e buna, dar o va vota: “Nu prea ne bucuram noi ca exista aceasta idee, de reducere. Dar totusi, putem accepta sa se reduca din numarul parlamentarilor“.  In ce priveste unicameralul probabil idem.

Prioritatea numarul 1 a UDMR-ului este pastrarea reprezentarii proportionale insa – atentie!- doar pentru UDMR si minoritatea maghiara!! Adica: “reprezentarea proportionala e buna e corecta, dar numai pentru noi, restul nu ne intereseaza. Noi ne luam halca noastra proportionala, cu restul faceti ce vreti, o puteti cioparti neproportional dupa bunul plac”.

Culmea este atinsa cand Tanyeridi-bacsi declara ca actualul sistem electoral care este unul care asigura (chiar daca nu absolut perfect) reprezentarea proportionala atat pentru UDMR cat si pentru alte partide nu este bun si trebuie schimbat!!

Liderul Uniunii a mai sugerat ca formatiunea sa ar sprijini instituirea unui sistem uninominal într-un singur tur, deoarece spune el, cel cu doua tururi nu asigura prezenata maghiarimii în parlament proportional cu numarul de voturi primiteMarko Bela a precizat ca a avut discutii “în principiu” cu colegii de coalitie, din PDL, în legatura cu Legea electorala si ca au cazut de acord ca si aceasta trebuie modificata. De altfel, UDMR cere garantii si în legatura cu aceasta lege. “Actualul sistem nu e bun, deci dupa parerea mea, e mult mai rau decât cel pe care l-am avut înainte, cel cu liste judetene. Este nevoie de o modificare si probabil ca în acea lege si eventual si în Constitutie ar trebui sa avem garantii privind reprezentarea minoritatilor si reprezentarea maghiarilor”, a explicat Marko” (sursa: antena3.ro)

Uninominal pentru voi, primesc, proportional numai pentru noi, primesc, actualul sistem proportional nu e bun si trebuie schimbat, primesc, din dilema asta nu putem iesi…

—–

Un cu totul alt gen de discurs la György Frunda (sursa: RFI):

UDMR-ul nu va fi de acord cu Parlamentul unicameral, nu numai pentru că prin aceasta, puterea de exprimare sau posibilitatea constituţională de exprimare a comunităţii maghiare în Parlamentul României scade semnificativ. Din punctul meu de vedere, desfiinţarea Senatului duce la slăbirea statului de drept, la inaplicabilitatea principiilor democratice şi la posibilitatea instaurării unui sistem autoritar în România”, afirmă parlamentarul UDMR.

Senatorul susţine că România tinde “spre o republică prezidenţială, cu accente autoritariste” : “Dacă aduc la numitor această propunere de desfiinţare a Senatului cu celelalte prevederi care întăresc puterea preşedintelui, cu reducerea numărului parlamentarilor, concluzia juridică de drept constituţional este evidentă : ar urma să am un Parlament mult mai slab, care este dominat de către preşedinte. Tindem spre o republică prezidenţială, cu accente autoritariste”.

Gyorgy Frunda critică şi propunerea de reducere a numărului de parlamentari la trei sute. “Nu sunt de acord cu stabilirea numărului parlamentarilor în Constituţie, lucru care contravine nu numai tradiţiilor din România, dar şi practicilor europene. După părerea mea, este o viziune îngustă, din punct de vedere constituţional şi politic, să maximalizez la trei sute şi pe urmă să încep să mă gândesc cum împart locurile, pe judeţe sau pe ce criterii

12 Responses to “Nu e chiar Farfuridi, e Tanyeridi!! – UPDATE”

 1. Deceneu Says:

  Nu cred ca ai inteles care-i offul si pozitia ingrata a lui Marko si a UDMR-ului.

  PSD-ul a pus conditia sa nu fie la guvernare in guvernul Boc 1, si PD-L-ul a acceptat-o. Asta a facut ca Geoana sa piarda alegerile, si nu diaspora cum se vehiculeaza.

  PNL-ul a avut o relatie buna cu UDMR-ul dar cu noua conducere relatiile cred ca nu sunt deloc amiabile.
  Dna Norica Nicolai a avut un discurs destul de nediplomatic la intrunirea romanilor de la Toplita.
  “amărăciunea faţă de cazurile de discriminare sau de abuz la care sunt supuşi românii din Covasna, Harghita şi Mureş şi i-a asigurat pe participanţii la manifestare că liberalii vor fi alături de ei.”

  PD-L-ul are planurile sale si UDMR-ul este intr-o postura de izolare.

  Ce poate face Marko?
  Sa ceara sa se respecte interesele de reprezentare la putere a maghiarimii si in rest romani nu au decat sa faca ce vor, sa se lupte intre ei daca nu sunt capabili sa construiasca ceva.

  • transildania Says:

   Eu inteleg pozitia ingrata a lui Marko.

   In primul rand insa este o pozitie ingrata in care a ajuns cu mana lui. In coalitia PSD-PDL chiar nu avea de ce sa participe si UDMR-ul cele doua partide avand o majoritate arhisuficienta. In pozitia asta ingrata a ajuns dupa savarsirea unor adevarate acrobatii politice, trecand de la votarea unei motiuni de cenzura motivate impotriva lui Boc, si sustinerea unui premier Iohannis, la o coalitie si colaborare cu Boc.

   In al doilea rand, oricat de ingrata ar fi pozitia in care se afla, asta nu ar trebui sa il faca sa spuna ca ar vota legi constitutionala pe care le considera gresite, ca isi doreste proportionalitate doar pentru UDMR, si ca actuala lege electorala care asigura aceasta proportionalitate si pentru UDMR este proasta si trebuie schimbata.

   In altreilea rand, inteleg ca el trebuie sa apere interesele uniunii sale, insa am convingerea foarte ferma ca asa cum o face nu va atinge nici macar acest obiectiv!!! Ci exact opusul, pentru ca – pornind de la ipoteza absurda a unui sistem electoral care garanteaza proportionalitate pentru UDMR – si in rest permite orice, se trezeste cu un sistem in care un partid sau o coalitie poate obtine cu 35% din voturi 55-60% in parlament. Atunci nimeni nu are nevoie de UDMR la guvernare, si procentul sau proportional garantat nu mai foloseste maghiarimii la nimic. Faptul ca UDMR-ul a ajuns la guvernare in 1996, si afost la guvernare sau a putut sustine un guvern vreme de 13 din ultimii 14 ani se datoreaza in primul rand reprezentarii proportionale, pentru toti, nu doar pentru ei.

   • Deceneu Says:

    Maghiarii au adoptat aceeasi pozitie ca grupul celorlalte minoritatii, au respectat alegerea romanilor si au guvernat cu: Iliescu, Constantinescu, Basescu sau Tariceanu.
    Daca provocau crize politice erau facuti vinovati de respectivel ecrize si acuzati ca submineaza intresele nationale.
    In cazul de fata si-au exprimat preferinta pentru sistem proportional, si au criticat sistemul uninominal.
    Mai mult ce pot face, cand doua partide mari cocheteaza cu sistemul uninominal majoritar si la treilea partid este indecis?

    Mai bine sa ne uitam in curtea noastra unde multi liberali din echipa lui Crin sustin uninominalul si daca nu o fac explicit il sprijina prin noncombat.
    Pe Crin il preocupa mai mult pozitia lui Tariceanu in PNL decat Ponta sau reforma electorala. A organizat un congres ca sa-si intareasca pozitia. Se comporta in PNL ca Basescu in alinata DA.
    De cate ori are ocazia se distanteaza de guivernarea Tariceanu, de parca in respectiva guvernare nu au fost alti liberali de marca, ca Vosganian, R Stroe etc.., si Tariceanu ar fi guvernat de unul singur.

    • transildania Says:

     Ce am inteles eu in cazul de fata e ca si-au exprimat preferinta pentru un sistem proportional, insa doar pentru ei.

     “Mai mult ce pot face, cand doua partide mari cocheteaza cu sistemul uninominal majoritar si la treilea partid este indecis?”
     Cred ca ce va tot pot face pentru ca sunt la guvernare, si pentru ca ar trebui sa chibzuiasca ce ar insemna votul uninominal pentru toti in afara UDMR. Simt nevoia sa ma repet: daca ar fi uninonimal pentru toti minus UDMR atunci va fi mult mai probabile majoritatile si guvernarile care nu ar avea nevoie de sprijinul UDMR. Daca UDMR-ul a fost des la guvernare in ultimii ani a fost din cauza proportionalului pentru toti, nu doar pentru ei.

     Daca oameni din echipa lui Crin sustin sau sprijina uninominalul este intr-adevar o problema, dar este alta problema despre care am mai vorbit si voi mai vorbi.

 2. Hendrix Says:

  Nu cred ca este de criticat Marko Bela pentru declaratiile facute. UDMR a fost si este in continuare aparatoare a sistemului bicameral, asa este? Esentiala este pozitia maghiarilor fata de intentia pedeleprelor de a mutila Constitutia dupa chipul si asemanarea lui ba-secu. Atata timp cat ei vor apara bicameralismul nu mi se pare ok sa-i lovim.
  In privinta reducerii numarului de parlamentari nu prea exista contre pe esichierul politic, chiar si liberalii n-au fost impotriva. Cred ca ai fost un pic tendentios in ceea ce priveste declaratia lui Bela. A dat el un raspuns ,,propunerii indecente” venite deunazi din partea pedeleprelor? NU! Si nici nu cred ca vor accepta mizerabila propunere portocalie. Este pacat sa-l acuzi acum pe Bela de ipocrizie sau sa-i faci procese de intentie, cum ca ar dori ,,proportionalitate” doar pentru ei.

  @Deceneu De acord cu tine pe subiectul pus in discutie. Ma deranjeaza insa pozitia ta extrem de dura fata de PNL si nu pot sa inteleg aversiunea ta fata de liberali, practic nu scapi niciun prilej pentru a-i critica. De multe ori chiar fara rost.
  Spui ca:,,PNL-ul a avut o relatie buna cu UDMR-ul dar cu noua conducere relatiile cred ca nu sunt deloc amiabile.” Liberalii au avut intotdeauna o relatie buna cu maghiarii, asa este. Au fost ele bune si in perioada 2001-2004 cand maghiarii au sustinut guvernul lui nastase? Eu zic ca s-au respectat si atunci! Ce te face sa crezi ca relatiile n-ar fi deloc amiabile ACUM?
  Spui asa:,,Dna Norica Nicolai a avut un discurs destul de nediplomatic la intrunirea romanilor de la Toplita.” Nediplomatic??? N-ai dat niciun citat care sa demonstreze asta, ai preferat sa citezi o sursa cel putin dubioasa, dupa modul in care reflecta situatia. O sursa cel putin neprietenoasa cu liberalii. Poti sa-mi spui care este sursa?
  Mai spui:,,multi liberali din echipa lui Crin sustin uninominalul si daca nu o fac explicit il sprijina prin noncombat.” Nu cred ca ai dreptate! Ce inseamna in viziunea ta ,,multi”? Fii sincer si spune-mi si mie care sunt liberalii care sustin uninominalul, ok? Cat despre cei care ,,il sprijina prin noncombat” spun doar ca este o rautate gratuita din partea ta. Ar trebui sa stii ca PNL este cel mai democratic partid unde expromarea opiniilor este LIBERA. Stiai asta? Si nu de ieri, de alaltaieri, a fost asa in toti cei 20 de ani scursi de la lovilutie.
  Sa ne intelegem bine! N-as avea nimic impotriva daca ai critica argumentat pozitia liberalilor. Inteleg ca esti de partea liberalilor, spunand ,,Mai bine sa ne uitam in curtea noastra unde multi liberali”. Tu chiar crezi ca esti de partea lor daca continui sa scrii asa despre ei? Mai gandeste-te!

  • Deceneu Says:

   @Hendrix am dat un citat scris mai sus cu caractere italic, de pe sit-ul tvmures Norica Nicolai, la Topliţa: Acest teritoriu este profund românesc şi aparţine şi românilor şi maghiarilor
   Norica nu avea de ce sa mearga la Toplita la o reuniune anti-maghiara.
   Simpla ei prezenta e lipsita de diplomatie, pentru ca gireaza adunarea.

   Despre sustinerea uninominalului de catre PNL nu am facut decat sa reproduc ce a afirmat Victor Ionescu “Deceneu. Votul uninominal este sustinut si sprijinit clar de PNL.”, afirmatie facuta ca raspuns la comentariu meu in care am preluat o afirmatie de pe un site, cum ca doi liberali au propus un proiect de lege pentru sistemul uninominal majoritar. Poti sa mergi la comentariu si de acolo la sursa.

   Eu critic dezbinarea din PNL, lipsa de intitative si de coerenta.
   “Sunt preferabile loviturile unui om care te iubeste, sarutarilor mincinoase ale celui care te uraste.” (Horatiu)

   • Deceneu Says:

    Link la comentariu de mai sus

   • Deceneu Says:

    Va rog sa inchideti etichetele de la link-ul de mai sus

   • transildania Says:

    @Deceneu
    am citit comentariul din link, si imi dau tot mai mult seama ca si acolo si aici si cu alte ocazii se nasc neintelegeri din cauza unei uriase confuzii, pe care o fac multi politicieni comentatori

    Confuzia s-a nascut cand de exemplu liberalii dar si altii, care erau in favoarea pastrarii proportionalitatii, nu au depus efortul sa explice ce este uninominalul. Ei au mimat public ca sustin uninominalul, intelegand prin el un sistem mixt, dar in esenta proportional. Sistemul actual este proportional, chiar daca nu la perfectiune. Pentru multa lume insa sistemul actual este “uninominal” pentru ca asa ii zice toata lumea. De aceea poate si Victor Ionescu se refera la sistemul actual ca fiind uninominal.

    Probabil ca sunt si liberali care sustin uninominalul majoritar, ceea ce ar fi grav, sunt insa si multi care sustin “uninominalul” adica sistemul actual proportional perpetuand aceasta confuzie.

    • Deceneu Says:

     Ambele formule sunt toxice pentru democratie.
     – sistemul majoritar pentru ca distrosioneaza reprezentarea
     – sistemul uninominal pentru ca deviaza dezbaterea din campania electorala de la programe la persoane, si promoveaza pe cei cu finantare in defavoarea celor valorosi.

  • transildania Says:

   @Hendrix
   Eu m-as bucura sa-l fi inteles gresit pe Marko, stiu ca exprimarile sale sunt mai greoaie si se pot interpreta in diferite feluri. daca se va dovedi ca m-am inselat voi recunoaste acest lucru si-mi voi cere scuze, pana atunci insa eu inteleg ce a spus el asa cum am scris.
   Imi dau seama ca si in UDMR exista mai multe curente, vezi si update-ul cu Frunda. Din ce zice Marko nu reiese ca ar sustine bicameralismul, nici contrariul, iar fata de reducerea numarului de parlamentari este mai flexibil decat transantul Frunda. Oricum insa, ceea ce spune despre sistemul de lifica in ochii mei.

 3. UDMR-ul si deputatii minoritatilor « transildania Says:

  […] toate astea nu am vazut prea multe. Vicepremierul Marko s-a remarcat prin sustinerea uninominalului majoritar cu conditia ca acesta sa fie valabil doar pentru populatia […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: