Despre desfigurarea democratiei si promovarea incompetentei…

scrie Andrei Marga intr-un editorial pe care vi-l recomand cu caldura. Un semnal de alarma, o analiza dura dar in acelasi timp lucida si in opinia mea corecta, care merita citita de la cap la coada, aici doar un fragment:

Peste toate, cei care administrează România actuală nu înţeleg legătura indisolubilă dintre democraţie şi valoarea profesională a reprezentanţilor. Precum Ceauşescu, puterea apelează la persoane de calitate îndoielnică, încât, pe de-o parte, să nu fie vreun pericol de concurenţă din partea acestora şi, pe de altă parte, să se poată oricând arunca vina pe cineva. La rândul lor, persoanele acestea reproduc nivelul redus de competenţă şi onestitate: cei pe care îi numesc sunt, deopotrivă, mai curând incompetenţi, docili, agresivi, cu destule pete la activ. Precum în 1933! O ţară care are nevoie, ca de aer, de persoane competente şi integre, capabile să imagineze, să gândească şi să implementeze soluţii chibzuite, cade astfel pradă unor administratori nepricepuţi, care o trag în jos. Cu un preţ uriaş, însă, pe care îl plăteşte, ceas de ceas, inevitabil, fiecare cetăţean.

7 Responses to “Despre desfigurarea democratiei si promovarea incompetentei…”

 1. Lilick Says:

  Din pacate, acest obicei de a promova incompetenti, va produce (sau a produs deja) o neincredere generala. Lumea se va indoi si de cei competenti. Dar se poate ca asta sa se si urmareasca.

 2. Florentin (ATP)-admin 20 x Schindler Says:

  Suntem doar noi, cu interesele noastre, cu lipsa de altruism, cu meschinăriile şi bigotismul intelectual. Realitatea existenţială românească ne demonstrează că se poate trăi şi fără repere, fără criterii, cu pseudo-valori, promovând doar un mimetism social. În consecinţă, persoana umană este redusă la un “eu independent” în opţiunile sale de viaţă şi acţiune până la iresponsabilitate. Absenţa scopurilor colective creează o arie largă lipsei de acţiune (mai bine zis se instalează mentalitatea de a nu face). Înstrăinat de lume, preocupat numai şi numai de propria-i supravieţuire, omul recent trăieşte într-o „societate a spectacolului” în care proiectele comunitare îşi pierd valabilitatea în faţa lipsei de iniţiativă şi entuziasm. Voluntariatul este perimat, iar civismul expirat!

 3. Rational Idealist Says:

  Pe fond are dreptate, dar… povestea e mai lunga si motivatiile rafuielilor lui Marga cu PDL nu intrutotul onorabile.
  Vezi si aici: http://ghilotina.wordpress.com/2010/04/20/macel-la-ubb-marga-taie-jugulara-lui-baba/

  Pe scurt: omul i-a promovat pe Boc si Baba in UBB trecand peste orice reguli (mai ales pentru ultimul). Se astepta in 2004 sa fie numit ministru si a fost extrem de surprins cand a aflat de la TV (!) ca este Miclea… Inteleg chiar ca venise la Bucuresti in asteptarea anuntului, dupa care a plecat in tromba inapoi la Cluj.

  Inca o data: pe fond e just ce spune acum, dar ma intreb ce autoritate morala are sa critice cand el este unul din cei mai mari sustinatori (in trecut, pana cand nu a primit ce se astepta) si principalul artizan al carierei academice a lui Boc si Baba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: