Constitutia ca bazar – legea electorala o moneda de schimb

O propunere scandaloasa

Vicepresedintele PDL, deputatul  Ioan Oltean, ofera UDMR prezenta vesnica in parlament prin lege, o reprezentare constanta de ca. 7% indiferent de scorul electoral in schimbul sustinerii proiectului PD de modificare a Constitutiei. Citez:

Trebuie găsită o formulă de compromis. Putem să le acordăm garanţia, prin Legea Electorală, că vor avea un număr de parlamentari, aşa cum e cazul minorităţilor naţionale. Minoritatea maghiară ar putea primi un anumit număr de mandate, proporţional cu reprezentativitatea lor din teritoriu, care e constantă

Dezbaterea despre legile constitutionale si electorale a ajuns la momentul “bazarul din Stambul”. Cele mai importante legi ale tarii sunt privite ca o proprie ograda, cu care faci ce vrei, cele mai importante legi sunt ciopartite si oferite ca moneda de schimb. Azi un 7% vesnic, maine parlamentar pe viata, NUP pe viata, NCR (neinceperea cercetarii penale) pe viata, cecuri in alb, posturi ilegale in teritoriu, etc. etc. Se profileaza o propunere de lege electorala interesanta: Vot uninominal cu prag de 10% dar cu o exceptie de 7% pe vecie in schimbul tradarii unor principii…

12 Responses to “Constitutia ca bazar – legea electorala o moneda de schimb”

 1. Micawber Says:

  Intrebarea cu adevarat interesanta este daca UDMR marseaza la asa ceva. Ca de ce face PD am incetat de multa vreme sa ma mir.

 2. Rational Idealist Says:

  Ar fi o mare prostie din partea UDMR. Astfel de aberatii nu pot ramane in picioare pe termen lung, ar pica la prima ocazie, dar dezonoarea va ramane. Oricat li s-ar parea unora, PDL nu va ramane totusi etern la putere.

 3. transildania Says:

  @Micawber @Rational Idealist

  Chiar daca aceasta propunere nu va ramane in picioare sau nu va fi acceptata de catre UDMR, propunerea in sine spune multe. Legile, in special legea electorala este privita ca o propietate personala, o prada de razboi, care poate fi impartita dupa bunul plac si la tocmeala.

  Iar despre UDMR: la ei nu m-ar mai mira nimic. Aveam o parere buna despre ei, si au cativa oameni de valoare. Insa dupa ce au abandonat proiectul Iohannis, dupa ce au fugit sub aripile intinse ale lui Boc, la cateva luni dupa ce l-au dat jos prin motiune de cenzura, dupa ce se aseaza la masa cu tradatori precum oprea si companie… ma astept la orice din partea lor.

 4. Adrian Stoica Says:

  Chestiunea e discutabila din mai multe puncte de vedere.
  Putem discuta si ideea de a se acorda un numar de locuri in parlament unei anumite entitati, cum ar fi Academia Romana sau BOR, eludand mecanismul electoral prin care sunt alesi ceilalti reprezentanti, asa ceva s-a practicat in perioada interbelica. Dar unei minoritati?
  Sa observam, in primul rand, ca UDMR nu este si nu poate fi “reprezentantul” minoritatii maghiare, sau nu unicul reprezentant. Cu maghiarii care ar opta, de exemplu, pentru Partidul Civic Maghiar ce facem? Dar cu cei care doresc, in primul rand, o reprezentare politica si abia apoi una etnica si, prin urmare, voteaza cu un partid, ce facem?
  Apoi, se pune problema: acesti ipotetici reprezentanti ai maghiarilor vor reprezenta colegii sau nu? Daca ar reprezenta colegii, in ce fel s-ar organiza alegerile in aceste colegii? Adica, oamenii voteaza cum vor, dar castigatorul va fi, in mod obligatoriu, de la UDMR. Nu e absurd? Sau, putem accepta ca acesti parlamentari sa reprezinte maghiarimea, dar nu un anumit colegiu?
  Ce facem, apoi cu tiganii? Conforma datelor statistice, si ei reprezinta un procent destul de consistent, poate mai mare decat cel al maghiarimii. Acum tiganii au o reprezentare parlamentara destul de redusa, datorita lipsei de organizare si faptului ca prefera sa voteze candidati politici si nu etnici. Chiar daca reprezentarea lor politica este redusa, tiganii nu sunt discriminati politic: cine i-a impiedicat sa sustina candidatii Partidei Romilor sau ai altor organizatii etnice? Am spus-o, este preferinta lor de a sustine candidati politici si nu etnici. Dar, in conditiile adoptarii unei astfel de prevederi pentru maghiarime, tiganii ar fi indreptatiti sa solicite o prevedere similara pentru minoritatea lor.
  De ce, oare, trebuie sa “reinventam” democratia?

  • transildania Says:

   Perfect de acord. Propunerea este de la cap la coada aberanta, din toate motivele pe care le-ai expus, si multe altele. Mai mult, este 100% neconstitutionala, si ar fi casata imediat de catre Curtea Constitutionala, daca CCR va mai exista ca ultim resort al democratiei.

   Insa si asa cum e, aberanta si neconstitutionala, spune multe, vorbeste de la sine despre perceptia unora despre legile cele mai esentiale ale unei democratii.

   Cat despre ce spuneai cu votul etnic si ne-etnic, si aici iti dau dreptate. Nici de departe cetatenii de etnie si limba maghiara nu voteaza toti UDMR. Cu siguranta multi dintre ei, si la fel cei din familii multietnice, se uita tot mai putin la UDMR.

 5. Hendrix Says:

  Propunerea basesciana, ajunsa in presa prin gura lui olteanu, spune multe despre pedelepre. Arata halul in care, fara nicio jena, intelege ba-secu sa-si bata joc de DEMOCRATIE, sa faca tranzactii scandaloase. Arata mizeria umana a securistului de la Anvers, arata josnicia acestui mizerabiol personaj politic. Sper sa nu apara acum un portocaliu de genul lui @plesca si sa-mi spuna ca a fost ideea lui olteanu si nu a lui ba-secu. Daca va avea tupeul sa afirme asta cred ca ma voi supara ingrozitor si o sa-i spun multe!
  Stiam ca ba-secu este capabil de multe mizerii, dar asta intrece orice masura! Pe de alta parte arata DISPERAREA pedeleprelor, arata ca ar fi in stare de orice pentru a trece noua Constitutie visata de securistul de la Anvers. Dupa cum ii cunosc pe maghiari nu cred ca vor pune botul la aceasta ,,propunere indecenta”. Ei sustin puternic ideea bicameralismului si nu cred ca vor face concesii. In plus sustin si retragerea aberantului articol 1 privind ,,caracterul national” al statului roman. Si eu sunt de parere ca intr-un stat democratic nu se fac astfel de lucruri, cu atat mai mult cu cat R

 6. Hendrix Says:

  Continuare: cu cat Romania nu este un stat national! Raman la parerea ca inca platim tribut nefastei politici nationalist-sovine promovate de ceasca pana in 89, politica nefasta continuata de fesenisti si dupa lovilutie. Sa nu uitam ca un mare pericol la adresa democratiei dupa 90 au reprezentat-o partidele extremiste de genul prm ori punr.

  • transildania Says:

   Corect Hendrix, daca ar exista ceea ce in alte tari se numeste “demisia de onoare” un politician si-ar da demisia dupa o asemenea propunere.
   Din pacate par sa se cofirme temerile mele in legatura cu udmr-ul si dispozitia sa de a accepta propuneri indecente. Am gasit ceva si voi reveni cu un Update.

 7. Frust « Ioan Usca Says:

  […] https://transildania.wordpress.com/2010/04/24/constitutia-ca-bazar-legea-electorala-o-moneda-de-schim… […]

 8. Ioan Usca – Ultimul Mitropolit – 14 « Caius Says:

  […] https://transildania.wordpress.com/2010/04/24/constitutia-ca-bazar-legea-electorala-o-moneda-de-schim… […]

 9. Timpuri noi « Nataşa Says:

  […] https://transildania.wordpress.com/2010/04/24/constitutia-ca-bazar-legea-electorala-o-moneda-de-schim… […]

 10. Nu e chiar Farfuridi, e Tanyeridi!! « transildania Says:

  […] Nu e chiar Farfuridi, e Tanyeridi!! By transildania Sa explic de ce am avut o mare curiozitate, cum se spune “farfurie” in limba maghiara; consultand un dictionar am aflat – “tanyer”: De ce? Pentru ca am citit raspunsul lui Marko Bela dat propunerii imorale din partea PDL-ului de care vorbeam aici. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: