Lovitura de teatru in Anglia – implicatii

Ultimele sondaje de opinie din Marea Britanie confirma cresterea spectaculuasa a liberalilor. Desigur sondajele sunt sondaje, pana la data alegerilor au mai ramas 16 zile, timp in care se mai pot intampla multe. Totusi deja de acum se intrevad evolutii istorice pentru Marea Britanie cu implicatii foarte importante si pentru Romania.

Caricatura: Chris Ridell – The Observer

1. Pentru prima data dupa primul razboi mondial partidul liberal probabil nu va mai fi al treilea clasat la numarul de voturi pe plan national. Avantajul din sondaje si clasarea chiar pe primul loc este fara precedent pentru Lib-Dems, de cand se fac sondaje de opinie in Marea Britanie.

2. Marea Britanie va avea ceea ce englezii numesc a hung parliament, adica un parlament in care nici un partid nu va detine singur majoritatea absoluta, si asta in pofida sitemului uninominal! Acest lucru nu este fara precedent, dupa al doilea razboi mondial s-a intamplat insa ceva mai rar, ceea ce a permis multor dezinformatori de meserie din Romania sa sutina minciuna potrivit careia votul uninominal majoritar duce la o majoritate clara pentru un partid si la “stabilitate”. Marea Britanie va avea dupa alegeri fie un guvern de coalitie, fie unul minoritar, fie alegeri anticipate din care va rezulta alt hung parliament, adica exact “instabilitatea” atat de temuta pe malurile dambovitene, si asta repet: in pofida votului uninominal in forma sa cea mai pura si dura.

3. Liberal-Democratii vor detine balanta puterii in noul parlament, si vor putea intra intr-o coalitie fie cu Labour fie cu Tories. Astfel vor putea pune in practica programul de reforme constitutionale (sfarsitul votului uninominal, o Camera a lorzilor aleasa democratic, descentralizare). Daca Labour sau conservatorii vor bloca aceste reforme liberalii le pot retrage sprijinul parlamentar si se ajunge la alegeri anticipate unde liberalii vor putea creste si mai mult.

4. Votul uninominal este pe duca. Nu ma astept sa dispara rapid, pentru ca cel putin conservatorii vor face totul sa-i targiverseze moartea. Nu ma astept la o schimbare radicala pentru ca Marea Britanie nu este cunoscuta pentru schimbari radicale, ci pentru o metoda a pasilor marunti. Insa directia este clara.

Votul uninominal nu va muri frumos cum spuneam deja, ci va produce o mostra hidoasa a ceea ce este in stare sa faca. Exista cateva proiectii despre numarul parlamentarilor celor trei partide, in urma votului uninominal pornind de la un scor de 33% pentru liberali, 32% pentru conservatori si 26% pentru laburisti. In parlament conservatorii ar obtine 244 de mandate, laburistii 243, iar liberalii, in pofida faptului ca ar fi partidul cel mai votat ar obtine doar 134, cu peste 100 de parlamentari mai putin decat celelalte doua partide!! Ca sa ajunga partidul cu cel mai mare numar de parlamentari (dar sub 50% in parlament, undeva pe la 35-40% din numarul parlamentarilor), si pentru a putea impune fara echivoc un prim ministru liberal, liberalii ar avea probabil nevoie de votul a 50-60% dintre alegatori. In schimb Labour in 2005 cu 35% din vot a avut 55% in parlament.

Implicatii pentru dezbaterea din Romania:

5. Bipartitismul: Timp de secole Anglia a avut votul uninominal, niciodata nu a avut insa un sistem bipartit. tot ce a reusit votul uninominal a fost din cand in cand sa dezavantajeze aleatoriu in mod cras un anumit partid, sau chiar mai multe, si sa dea o putere parlamentara sporita altui parid. Aceste alegeri britanice vor demonstra inca odata daca mai era nevoie ca bipartititismul nu este dorit de nimeni in Europa si ca nu poate fi impus cu forcepsul nici macar prin votul uninominal. Aviz deci amatorilor.

6. ” Stabilitatea: este si ea o falsa valoare, des invocata si atribuita sistemului uninominal. Marea Britanie va avea un guvern minoritar, un guvern de coalitie si/sau alegeri anticipate, (adica lucruri foarte normale pentru orice democratie) si a avut si in trecut in pofida uninominalului. Alegerile din UK vor trimite minciunile des vehiculate despre pseudo-stabilitatea produsa de votul uninominal direct si definitiv la cosul de gunoi, de maculatura a propagandei.

7. Votul uninominal ca solutie:  Votul uninominal este un sitem de vot predemocratic si nedemocratic, sfarsitul sau se apropie si in Marea Britanie.  Nici o alta tara nu vrea sa-l introduca, si francezii vor sa renunte la el. Doar in Romania este sustinut in continuare cu false argumente de fatada de catre politruci care viseaza la mai multa putere decat cea mandatata in mod democratic de catre alegatori. Sa vedem pana cand…

Advertisements

10 Responses to “Lovitura de teatru in Anglia – implicatii”

 1. Hendrix Says:

  Ma bucura ascensiunea in sondaje a liberalilor englezi in sondaje, ramane de vazut daca se vor confirma la alegeri! Chiar si asa stand lucrurile, numarul de locuri din Parlament va diferi, datorita VU, fata de procentul obtinut. Esentiala va fi negocierea formarii unui guvern.
  Chiar daca VU va fi vreodata inlocuit cu cel proportional asta nu va duce la scaderea patimii pentru VU in tara noastra. Asta atata timp cat vor exista personaje sinistre precum ba-secu, avide de putere cu orice pret!

  • transildania Says:

   Asa e Hendrix, sunt sigur de faptul ca propaganda pro uninominal in Romania va continua, va fi dusa de politruci si si tot felul de dezinformatori deghizati in jurnalisti. Important este ca lumea sa fie informata cat de cat despre ce este in realitate VU si ce se intampla in Anglia sau in alte tari.

 2. mihaivoicu Says:

  Nu uninominalul este problema, ci majoritarul. Nu-i avelasi lucru. Exista sisteme in care se foloseste votul uninominal dar repartizarea mandatelor este proportionala (cum e la noi acum), dar si sisteme plurinominale (sau de lista cum zicem noi) dar care se castiga majoritar (castigatorul ia toata lista) cum este la alegerile prezidentiale din SUA cu listele de electori din fiecare stat.
  Asadar nu e corect spus uninominal vs proportional ci majoritar vs proportional si uninominal vs plurinominal

  • transildania Says:

   Domnule Voicu, aveti dreptate, si imi sunt cunoscute aceste nuante.
   Eu fac o distinctie mai simplificata intre uninominal si proportional (in aceste categorii ale blogului), pe baza unui singur criteriu, cel mai important: este sau nu respectata reprezentarea proportionala atunci cand se repartizeaza numarul total al mandatelor?

   Sistemul german de pilda, este pentru mine in primul rand un sistem proportional, pentru ca respecta reprezentarea proportionala. Asta este cel mai important lucru, ca pe urma jumatate dintre parlamentari sunt desemnati in colegii uninominale este o chestiune de importanta inferioara.

   Stiu ca sunt combinatii inteligente intre votul uninominal si reprezentarea proportionala. Nu am sustinut si nu voi sustine niciodata (cum au facut-o altii) ca votul uninominal este incompatibil cu reprezentarea proportionala. Din contra, sustin un sistem ca si cel german, sau un sistem pe liste deschise, respectand insa ca si criteriu de baza reprezentarea propostionala.

 3. Inepţia anului: de ce merge tancurile taică, iar avioanele nu? « Un blog cu atitudine Says:

  […] aveau dreptate… “S’il vous plait messieurs!” Ăştia suntem, acolo ne este locul. La […]

 4. savulescugabriel Says:

  Liberaldemocratii erau cotati la inceputul lunii aprilie la 14%. Dupa primul meeting TV Nick Clegg are o cota de simpatize de 60%, iar LibDem au sarit in toate sondajele cu peste 15%. Am atasat ultimele sondaje de pe platforma YouGov.co.uk

  Referitor la alegeri mai trebuie precizat:

  Conservatorii pierd masiv in mediul urban in favoarea ecologistiilor si liberalilor. Ramine de vazut daca conservatorii isi vor mobiliza electoratul in mediul rural, in mod special in colegiile din sudul si centrul Angliei. Deasemnea conservatorii pierd masiv in favoarea euroscepticilor de dreapta UKIP. Aici voturile provin atat din mediul urban, cat si din cel rural.

  Mai exista o necunoscuta, numarul extrem de mare de candidati independenti, care concureaza in toate cele 650 de colegii cu restul partidelor.

  Laburistii pierd de asemea in favoarea ecologistilor. Deasemenea laburistii pierd in doua colegii masiv in favoarea Noii Stangi TUSC.

  Castigurile ecologistilor afisate de catre sondaje nu se pot cuantifica in voturi valabile exprimate, deoarece ecologistii britanici nu sunt uniti intr-un singur partid, ci formeaza o umbrela din cinci partide regionale.

  Regionalistii scotieni vor castiga toate colegiile.

  De asemenea regionalistii din Tara Galilor si Irlanda de Nord vor castiga colegiile de referinta. Ramine de vazut daca Sinn Feinn isi vor revendica mandatele obtinute. Pana in prezent Sinn Feinn refuza juramantul de parlamentar si mandatele obtinute raminea neutilizate. Sinn Feinn a aderat in iunie 2009 la grupul liberal european ALDE si este de asteptat o schimbare de atitutudine.

  LibDem castiga sigur 80 de colegii, in 150 de colegii situatia este head-to-head. Este posibil ca cele trei mari partide sa castige fiecare 200 de mandate, iar restul sa revina regionalistilor, ecologistiilor si euroscepticilor.

  Conform cutumei speakerul parlamentului ramine in functie si este in prezent detinut de laburisti. Cu siguranta laburistii vor avea 3-4 colegii in plus fata de restul partidelor. Si atunci se va forma un guvern de coalitie care va schimba din temelii sistemul politic britanic.

  Pe scurt punctele esentiale din sistem-changul britanic:

  Camera Lorzilor va fi reformat dupa modelul Senatului, iar lorzii vor fi ales dupa sistemul de vot majoritar.

  Camera Inferioara va fi reformata geometric, dupa modelul continental. In prezent parlamentul britanic este configurat face-to-face, fractiuniile minoritare nu au drept de apel, opozitia este monopolizata de partidul clasat pe locul secund in alegeri.

  Reforma electorala este un punct esentiala. Exista doua modele:

  uninominal mixt (dupa modelul roman)

  si proportional. In ultimul caz parerile sunt diferite modelul atribuitie votului (unui singur partid sau voturi multiple)

  Implicatiile pentru Romania:

  Victoria LibDem va consolida pozitia ELDR in Parlamentul European
  Mitul binefacator al sistemului de vot uninominal va fi anihilat de argumentele reale
  Popularii europeani PPE isi vor pierde pe vesnicie vectorul politic in Marea Britanie, Conservatorii transferandu-se in vara la Grupul Eurospectic.

  Implicatiile pentru Europa

  Ramine de vazut daca scotienii nationalisti vor aplica reteta Kosovo in scopul edificarii independentei statale.

  YouGov’s daily poll has topline figures of CON 31%(-2), LAB 26%(-1), LDEM 34%(+3). YouGov seem to be bouncing back and forth between Lib Dem and Conservative leads, realistically the movement is probably all margin of error stuff and true position that the Conservatives and Lib Dems are neck and neck. It’s worth noting however that this is the highest Lib Dem score recorded so far by YouGov.

 5. YouGov.co.uk: CON 31%(-2), LAB 26%(-1), LDEM 34%(+3) « ALIANTA DREPTEI Says:

  […] CON 31%(-2), LAB 26%(-1), LDEM 34%(+3) 21/04/2010 — savulescugabriel Blogul doctrinar “Transildania” analizeaza atent implicatiile colaterale ale scrutinului din Marea […]

 6. savulescugabriel Says:

  Portalul politic UK Polling Report calculeza conform sondajelor mandatele obtinute de fiecare partid. Conform sondajului YouGov.co.uk viitorul parlament britanic ar avea urmatoarea configuratie:

  CON 31%, 228 mandate

  LAB 26%. 246 mandate

  LDEM 34%, 143 mandate

  Alte partide 9%, 15 mandate

  Irlanda de Nord, 18 mandate

  Total: 650 mandate

  Sursa: Swing-Calculator

  http://ukpollingreport.co.uk/blog/swing-calculator

  • transildania Says:

   Da, foarte posibil, eu am vazut alta proiectie citata in “The Sun”. Adevarul e ca toate aceste proiectii in ce priveste numarul de mandate se aseamana cu cititul in carti de tarot, sau in sat-ul de cafea. Votul uninominal este foarte impredictibil si vor fi foarte multe circumscriptii electorale care vor fi decise la musata, unde cateva zeci sau sute de voturi vor face diferenta. Nu in ultimul rand va interveni si votul tactic, adica unii alegatori vor vota alt partid decat cel pe care il favorizeaza daca acesta nu are sanse de castig. In orice caz noaptea alegerilor va fi extraordinar de interesanta.

 7. Electorale GB-RO 5 – Analize si concluzii uninominale « transildania Says:

  […] pe care le prevedeam aici cu mai bine de doua saptamani in urma s-au confirmat in proportie de 99%. Alegerile din UK au dovedit […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: