Senzationala lovitura de teatru in Anglia – agonia si moartea tragica a uninominalului

Revin dupa o pauza de cinci zile datorata unei deplasari. Intre timp s-au intamplat mai multe, absolut remarcabile mi se par insa evolutiile politice din Marea Britanie aflata in plina campanie electorala. Acolo are loc o lovitura de teatru spectaculoasa si istorica, cu multe repercusiuni inclusiv pentru Romania, pentru dezbaterea noastra despre sistemul politic, sistemul partidelor si legea electorala.

Britanicii sunt satui pana in gat de “dreapta” conservatoare si “stanga” laburista, si vor o schimbare istorica. In ultima saptamana campania electorala s-a intensificat si acum cateva zile a avut loc o dezbatere televizata intre liderii principalelor trei (repet pentru amatorii bipartidismului: da, trei) partide: Gordon Brown (Lab), David Cameron (Con) si Nick Clegg (Liberal-Democrat). In mod surprinzator Nick Clegg a reusit sa demonstreze britanicilor ca o schimbare adevarata, o reforma in adevaratul sens al cuvantului poate veni doar de la liberali. Ca laburistii sunt erodati de lunga guvernare si criza economica, iar conservatorii nu sunt o adevarata alternativa, ca nu au solutiile bune, si ascund vechi retete care au dat gres in spatele unei retorici de fatada. Dupa aceasta confruntare din care Clegg a iesit invingator, sondajele de opinie au inregistrat un senzational salt al scorului liberalilor, un salt de peste 10% de la 18% la 30%. Liberalii au intrecut laburistii pentru prima data de cand se efectuaza sondaje in UK. Dupa ultimele sondaje ei ajung pe locul 1, la 33%, devansandu-i si pe conservatori!!


Bipartidismul in Marea Britanie era oricum mort demult, in pofida afirmatiilor mincinoase care se mai aud din cand in cand prin Bucuresti. La rand este uninominalul, care se afla pe duca. Timp de decenii a fost pastrat si hranit cu infuzii de laburisti si conservatori, pentru ca le asigura false majoritati in parlament. Laburistii au anuntat deja ca-l vor abandona, conservatorii singuri mai tin la el, dar nu-l vor putea tine singuri in viata. Liberalii lupta impotriva lui inca din perioada interbelica. Reforma electorala si constitutionala figureaza de mult la loc de frunte in programul lor (si este vorba de o reforma in adevaratul sens al cuvantului, o schimbare inteligenta in bine, nu in rau cum ar fi multe masuri propuse la noi, si machiate la fatada de cuvantul “reforma”). Cresterea fulminanta a liberalilor inseamna in mod automat un vot de blam dat uninominalului. Uninominalul nu va muri frumos, de batranete, ci va livra la aceste alegeri un nou exemplu a caracterului sau nedemocratic. Daca mai era nevoie. Nu cred ca mai era nevoie pentru ca exista exemple istorice cu duiumul. Dar poate e bine asa, sa vada toata lumea cum uninominalul va produce acum si in direct o mutilare oribila a votului. Voi reveni imediat cu detalii si cu implicatii.

Foto: The Guardian “poll of polls”

4 Responses to “Senzationala lovitura de teatru in Anglia – agonia si moartea tragica a uninominalului”

 1. Deceneu Says:

  Uninominalul intre populism si (in)acuratetea informatiei
  Citez:
  “a. Romania ar fi prima tara din lume si nu doar din Europa (postcomunista) care trece de la un sistem proportional la un sistem majoritar pur in ultimii 25 de ani. Schimbarea din Franta, de scurta durata (un ciclu electoral), a fost de la majoritar la proportional si inapoi.

  Schimbarea din Italia din 1994 a fost si ea catre o marire a majoritarismului,” si inapoi la sistem proportional dupa doua legislaturi.

  • transildania Says:

   Reforma in Anglia inseamna schimbarea in bine (chiar daca tarzie), “reforma” in Romania inseamna incercarea de a adopta toate exceptiile de la regula din fiecare tara, toate masurile anacronice de care altii cu greu incearca sa se debaraseze.

 2. Lilick Says:

  O veste execelenta. 🙂

  • transildania Says:

   Asa e Lilick. O veste excelenta pentru Marea Britanie in primul rand. Sunt curios insa cat timp propagandistii minciunii din Romania vor continua sa toace aceeasi placa stricata si supermincinoasa cu bipartidismul, cu uninominalul care chipurile ar garanta “stabilitate”, cu uninominalul ca solutie etc…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: