Despre Paste, cel ortodox si cel “catolic”

Au trecut sarbatorile de Paste, si eu am fost plecat. Anul acesta s-a putut remarca faptul ca Pastele oriental si cel occidental au cazut din nou pe aceeasi data. Ceea ce se intampla mai rar decat sarbatorirea lui la date diferite in randul lumii crestine. Totul tine de metode diferite in a stabili prima luna plina dupa inceperea primaverii, de calendare diferite, si mai multe detalii se pot afla AICI.

Ce ma deranjeaza insa pe mine ca ardelean este un detaliu aparent neimportant, pe care l-am intalsnit in diferite articole ieri si astazi. Iau ca exemplu o declaratie a presedintelui, dar nu vreau sa ma leg de el personal, e doar un exemplu, si aceeasi formulare am intalnit-o in mult mai multe locuri:

“Pentru toti am un cuvant, le doresc sanatate, bucurie si ortodocsilor si romano-catolicilor si evreilor care saptamana aceasta au si ei o sarbatoare care se suprapune la 47 de ani cu Pastele nostru. Avem toti motive de bucurie, de liniste si de incredere”, a declarat Basescu.”

In mod normal toti sunt bagati in aceeasi oala, in mod normal se presupune ca toti romanii sunt ortodocsi. Cand vine Pastele se remarca insa ca uneori niste oameni “mai ciudati” sarbatoresc pastele cel mai des in alta data, dar uneori ca si anul acesta si ca si anul viitor Pastele ortodox si Pastele lor coincid. Este vorba de Pastele “catolic”. Pastele “catolic” nu e catolic. Il sarbatoresc si prostestantii din diferite confesiuni la aceeasi data cu catolicii.

Care e problema? S-ar putea spune ca este vorba de un amanunt neimportant. Sunt de alta parere. In Romania de exemplu din datele pe care le am, traiesc mai multi protestanti decat romano-catolici. In randul minoritatii maghiare de exemplu numarul reformatilor si unitarienilor protestanti depaseste numarul romano-catolicilor. Se mai adauga si luteranii sau alte culte protestante. De ce nu mi se pare mie omiterea protestantilor, care inca odata, nu sunt catolici si chiar s-au luptat catolicii pe diferite paliere, de ce nu mi se pare o greseala minora ci o gafa enorma? Pentru ca este o mostra, una singura pentru mai multe lucruri:

– in primul rand as zice o lipsa de cultura generala

– mai grav, o ignorare a realitatii demografice, culturale a Romaniei. Cum spuneam nu are presedintele monopol pe ea. Se intalneste si la multi jurnalisti sau redactori, mai ales in sudul si estul Carpatilor. Romanul e ortodox. Aah, nu-s toti? Mai is ceva catolici pe-acolo. Nu-s toti catolici? Ce naiba or fi? Nu mai conteaza.

– si nu e doar faptul ca sute de mii de cetateni romani sunt de confesiune protestanta, istoria confesiunilor protestante (reformate, unitariene sau luterane) este desconsiderata. Ele fac parte din patrimoniul religios si cultural al Transilvaniei, al Romaniei. Primele carti in limba romana, intre altele Tetraevangheliul, Noul Testament,  au fost tiparite de catre diaconul Coresi la Brasov in tipografia protestanta a lui Honterus.

Cine vorbeste de “toti” ar trebui sa-i amintesca chiar pe toti, sau sa nu mai vorbeasca deloc. Apropos: si anul viitor pastele “catolic” va fi odata cu cel ortodox, in2012 la o saptamana diferenta, iar in 2013 la chiar cinci saptamani diferenta. Atunci ca si acum slujba de inviere din Biserica Neagra din Brasov va fi pentru unii “catolica”. Pentru ca cel mai usor e sa gandesti intr-o singura categorie, sau cel mult in doua. De parca ar fi atat de greu sa cunosti realitatea (curenta, nu doar cea istorica), care nu poate fi impartita in doar doua categorii…

10 Responses to “Despre Paste, cel ortodox si cel “catolic””

 1. Lilick Says:

  @Transildania

  Redactorii sunt redactori. Dar presedintele chiar ar trebui sa fie al tuturor romanilor. Si daca el e neinformat, ca sa nu zic semidoct, ar fi cazul sa tina cont de consilieri. De sfatul lor. Oare Eckstein Kovács Péter carei confesiuni ii apartine? N-o fi chiar el protestant? A, nu le cere sfatul? Pai atunci de ce ii tine acolo? Sa conduca tara singur. Cu familia si cu Nutzi.

  • transildania Says:

   Consilierii sunt patetici, si daca nu cel mai patetic si penibil dintre toti, pentru ca primul loc e rezervat, atunci al doilea ar putea fi Kovacs. Inca o dovada ca este nevoie de o republica parlamentara

 2. Zoe Petre Says:

  Ca jumătate de ardeleancă, mai observ ceva: precizarea “romano-catolici”, care e de bună seamă o probă de ostilitate față de greco-catolici. Oficialitățile statului român, în frunte cu președintele și cu PM Boc, au proclamat un PARTENERIAT cu BOR (nici în Grecia nu știu dacă există), în schimb, îi pun la colț pe concetățenii lor care nu sînt ortidocși, chiar dacă mulți dintre ei sînt etnici români.
  Asta în condițiile în care dl. Boc și, mai nou, și dl. Băsescu, rostesc răspicat de fiecare dată că ROMÂNII fac și dreg, că ei vor ca ROMÂNII să aibă una și alta, încît mă întreb nu doar ce fac și ce vor armenii din România, ci și unde a pierdut statul român pe ROMÂNCE? Într-o lume în care formula de adresare uzuală a șefilor de stat respectă riguros egalitatea femeilor cu bărbații, e bizar să auzi un mărunt ipochimen ca Boc adresîndu-se doar masculilor nației.

  • transildania Says:

   Doamna Petre, asa este, si va multumesc pentru completare. Eu acum m-am referit doar la discriminarea prostestantilor in acest context. Ignoranta si discriminarea fata de greco-catolici, si rolul lor esential in emanciparea si educatia romanilor din Transilvania este cel putin la fel de frecventa si manifesta.
   Si ar fi si multe alte exemple de discriminari, generalizari, dezinformari si mostre de ignoranta. Le voi tematiza separat cand voi avea ocazia.
   Acum cateva zile l-am ascultat doar foarte putine minute (si a fost indeajuns) pe Dl Puric spunand: “Noi timp de aproape cinci secole am fost sub ocupatie otomana”. Cinci secole?? Si care “noi”?? Poate tu, pardon, Dumneavostra Domnule PURIC, dar eu, si multi altii n-am fost sub ocupatie otomana nici macar 2 ani.

 3. Lilick Says:

  http://www.cotidianul.ro/basescu_gafeaza_cu_ortodocsii_pre_catolici_si_protestanti_calcand-111526.html

  🙂

  • transildania Says:

   Ma bucura ca nu am fost singurul care a obesrvat… Intrase la spam comentariul, sunt foarte ciudati si astia de la wordpress…. baga comentariul la spam numai pentru ca este un link…

 4. Maestrul Păpuşar « Un blog cu atitudine Says:

  […] al Comisiei Europene asupra României), Cepeca (pe care l-am descoperit cu ocazia zilei violet) şi Transildania (ultimul său post surprinzându-l iar pe Zeus dând cu băţul în baltă). 44.418877 […]

 5. Toate traseele duc la Modrogan… « Dispecer Blogosferă Says:

  […] ISU, Jurnal, Lilick, LinkPing, Mirela, Natasa, Nea Costache, Roxana, Sebra, Sibilla, Simion, Teo, Transildania, Manuel, […]

 6. Paul Gabor Says:

  http://paulgabor.com/mizerabila-blogosfera/

 7. erika Says:

  hey!!! ce-i cu atatea comentarii pro si contra???? daca va considerati credinciosi ar trebui sa protestati impotriva faptului ca Iisus Hristos a murit si a inviat doar odata, la fel cum s-a si nascut. toate religiile au sarbatoarea Craciunului impreuna, de ce nu ar avea si sarbatoarea Pastelui??? tot ce am de zis e ca e penibil tot ce se intampla si mai ales calculele efectuate in ceea ce priveste Pastele. hai sa fim seriosi!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: