Cultura politica si “plebicistul”

“Plebicistul” este rastalmacirea ironica caragieleasca apusa in gura lui Farfuri a termenului plebiscit. Iar plebicistul este rastalamcirea si pervertirea reala, politica a democratiei directe si a conceptului de referendum.

Sunt in principiu un sustinator al ideei de democratie directa. Insa ca democratia directa si referendumul ca instrument democratic sa functioneze este absolut necesar ca alte conditii sa fie indeplinite. In primul rand , asa cum spuneam si in legatura cu reducera varstei legale pentru dreptul de vot, ar trebui sa existe o cultura politica adevarata, alita timp de decenii daca nu secole, si de o educatie politica timpurie, in scoli. In al doilea rand, ca un referendum sa nu devina un plebiscit, ar trebui reguli, legi, legi constitutionale, care sa reglementeze mult mai clar un referendum. Cine poate introduce o tema de referendum, si mai ales cand si cum? Un referendum suprapus cu alte alegeri si lipsit de o dezbatere autentica, o informare temeinica a alegatorilor despre subiect, si lipsit de resurse absolut egale de informare intre tabara “DA” si  “NU” nu este un referendum, este un “plebicist”. Si Ceausescu si Mihai Antonescu si cam toti dictatorii au castigat plebiscitele cu peste 95%.  De democratie sau democratie directa nu putea fi vorba, mai multe detalii si in acest articol.

Am citit pe blogul deputatului Mihai Voicu despre o dezbatere si rezultatele unui sondaj de opinie pe acest subiect:

– 91%  ar vota la referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

– 94% respectiv 89% ar vota pentru retragerea drepturilor cetatenesti a unor minoritati etnice daca acestea comit o infractiune respectiv daca isi exprima o  opinie politica.

– 88% ar vota pentru pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care nu sunt de acord cu invatatura crestina sau ar critica Biserica ortodoxa.

– doar 34% cunosc rolul legislativ al Parlamentului.

Aceste date sun o ultima demonstratie daca mai era nevoie pentru anumite concluzii:

1. Democratia directa si institutia referendumului nu pot functiona fara o cultura politica confirmata, si fara o educatie politica si cetateneasca care trebuie introdusa in curricula gimnaziilor.

2. Atata timp cat aceste conditi nu sunt implinite rezultatele unui referendum pe teme care ar schimba Constitutia, sau ar leza drepturile cetatenesti si valorile fundamentale democratice, nu poate fi decat un referendum consultativ, si ca indiferent de orice referendum, pentru modificarea Constitutiei pe buna dreptate sunt valabile doar articolele 150-152 din Constitutie, prin care doar Parlamentul cu majoritate de 2/3 poate modifica Constitutia.

3. Ca precedentele doua “referendumuri” au fost, in lipsa indeplinirii conditiilor necesare pentru un referendum, doar plebiciste convocate in scopuri electorale, pentru a aduce avantaje electorale unui anumit partid, si fara o dezbatere corecta.

9 Responses to “Cultura politica si “plebicistul””

 1. Hendrix Says:

  Excelent articol, foarte bine scris! Acum cateva minute citeam cu GROAZA site-ul RealitatiiFM in timp ce faceam conexiunea cu postul RealitateaFM, ca in fiecare dimineata. Subiectul dezbaterii de azi este chiar legat de unele ,,sondaje” conform carora rrromanii nostri ar dori reintroducerea pedepsei cu moartea si pedepsirea penala a celor ,,care critica biserica ortodoxa sau cer autonomia tinutului secuiesc.” Daca dupa 20 de ani de democratie exista atatia salbatici, oameni care nu inteleg nimic din notiunea de democratie, sa ne mai miram ca securistul de la Anvers a fost votat cu 50,33% din voturi? Refuz sa cred ca suntem in continuare o tara inapoiata democratic, o tara plina de oameni tarati de comunism, de mentalitati comunistoide. Faptul ca 34% din populatie ,,cunosc rolul legislativ al Parlamentului” arata clar ce populatie avem. Oare cati din cei 34% au votat cu PNL? Cred ca foarte multi! Oare cati din ceilalti 66% au votat cu ba-secu pe 6 decembrie? MAJORITATEA!
  Este foarte adevarat ca doar niste dictatori conduc prin plebiscite, care sunt doar ,, rastalmacirea si pervertirea reala, politica a democratiei directe si a conceptului de referendum.” Dupa ce dictatorul pregateste terenul printr-un intens linsaj madiatic al parlamentarilor si al notiunii de Parlament pe cine mai mira ca peste 80% din boborul care a votat a spus DA micsorarii numarului de parlamentari si desfiintarii Senatului? Daca acum a cerut desfiintarea Senatului, oare cand va cere desfiintarea
  Parlamentului? Nu o va mai cere, nu va mai fi cazul! De ce? Pentru ca va cere inainte DESFIINTAREA PARTIDELOR POLITICE!!! Adica DISTRUGEREA DEMOCRATIEI! Aceasta este directia finala a oricarei dictaturi: desfiintarea democratiei prin desfiintarea partidelor politice, a Parlamentului, acapararea intregii puteri in mainile unui singur om!
  Ne indreptam cu ba-secu spre aceasta tinta, tinta spre care am fost condusi si de ilici dupa lovilutie. Este vreo deosebire intre fesenistii lui ilici si portocalii lui ba-secu? Niciuna, majoritatea fostilor fesenisti il voteaza acum pe ba-secu! Cei care ii urau in 90 pe liberali si taranisti URASC acum pe liberali. Gloata fesenista din 90, cea care aplauda minerii care vandaliza Bucurestiul in iunie 90, cea care aplauda bataia salbatica impotriva studentilor antiiliescieni, cea care striga ingrozitorul ,,Moarte inteklectualilor!” s-a incolonat acum sub stindardul lui ba-secu!
  Problema reala a Romaniei ramane a lipsei de democratie. Ilici a castigat de 3 ori avand acest bazin electoral pe care stia cum sa-l atraga. Ba-secu stie si el sa atraga aceste rebuturi umane comunistoide. Cat timp aceasta gloata portocalie va ramane neinformata, dezinformata, usor de manipulat, de mintit, de amagit un BA-SECU va exista intoteauna.
  Nu este nevoie de ,,educatie politica si cetateneasca care trebuie introdusa in curricumulire gimnaziilor”. Fii sigur ca nu se va pune in practica si nici n-ar fi o idee prea buna. Cine sa le predea? S-ar ajunge tot la o pervertire a notiunii de democratie in final. Problema este cu semianalfabetii care voteaza cu ba-secu, cu cei manipulati de securisti. Cultura politica??? Nu, aici nu mai vorbim de asa ceva! Este nevoie doar de INFORMARE corecta, obiectiva. Singura speranta ramane PNl ca partid politic si presa reala, neportocalizata. Si ce a mai ramas din societatea civila neportocalizata.

  • transildania Says:

   In mare parte de acord. totusi sunt de parere ca este nevoie deo educatie politica, o pregatirea a viitorilor cetateni inca din scoala. Desigur trebuie avut grija cine preda si din ce manuale. Cultura politica nu se maturizeaza peste noapte, este nevoie de muulti multi ani de decenii, si trebuie inceput candva si de undeva.

 2. Marinarii de ce nu sunt vinovaţi de nimic? « Un blog cu atitudine Says:

  […] Lilick, Gabriela, Dispecere, Vania, Alex, Transildania? Voi ce părere aveţi? Marinarii de ce nu sunt vinovaţi de nimic? 44.418877 […]

 3. Acolo este ţara mea… « Dispecer Blogosferă Says:

  […] also: Ada, Cristian, Gabriela, Jurnal, Dramo, Nea Costache, Teo, Transildania, Manuel, […]

 4. Vania Says:

  De ce să-i închizi pe blasfemiatori? Eu le trag cu halba-n cap…

 5. Adrian Stoica Says:

  Wow … te rog sa nu mai folosesti “curriculumurile”, lasa-l pe Funeriu sa vorbeasca despre asta. Daca e musai, pluralul e “curricula” … horrible dictu.

 6. Adrian Stoica Says:

  Scz … ai scris “curriculumire” … parca ar fi “jumulire”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: