Cum a intrat John Stuart Mill in parlament

Printre intelectualii britanici care s-au implicat public in politica Marii Britanii secolului XIX se numara si filosoful John Stuart Mill. Mill a fost autorul unei vaste opere de carti si articole, filosof, teoretician al politicii economice, a scris si carti politice (“On Liberty”), despre etica, morala, educatie, etc. Nu a fost un filosof in sensul unuia care se invarte si ramane in turnul de fildes al abstractului, ci unul cu ochi, atentie si solutii pentru problemele si cerintele practice din viata de zi cu zi a tuuror cetatenilor. A organizat nenumarate campanii si dezbateri politice, pentru reforma sistemului electoral, a legilor; pentru protejarea libertatii individuale, a minoritatilor si celor lipsiti de drepturi in fata tiraniei majoritatii; pentru dreptul femeilor de a vota; pentru educatia muncitorilor, etc. A facut-o in cea mai mare parte din afara partidului liberal, el nefiind inregimentat in acest partid, dar totusi un liberal autentic.

Din biografia sa ar fi multe de remarcat, mi-a atras atentia un scurt fragment: Cum a intrat John Stuart Mill intr-un tarziu in parlament. Citez din “John Stuart Mill” de Jürgen Gaulke:

In martie 1865 Mill a fost intrebat daca ar candida pentru Camera Comunelor din Westminster, daca o scrisoare circulara ar demonstra interesul alegatorilor pentru candidatura sa. In 1851 refuzase o candidatura. De data asta a fost de acord. Insa a pus cinci conditii: Im primul rand a avertizat ca nu se va ocupa de interesele locale din colegiu, in al doilea rand ca nu va reprezenta interesele partidului ci doar opinia sa personala. In al treilea rand, nu se va ocupa de interesele particulare ale unor membrii de partid din colegiul sau, in al patrulea, ca nu va putea contribui cu nici un penny pentru costurile campaniei electorale. In afara de asta a spus ca nu va putea duce o campanie electorala si va refuza sa raspunda la orice intrebare despre convingerile sale religioase. Mill a facut deci aproape totul pentru a nu fi ales. Conditiile sale practic inacceptabile au fost insa aprobate de catre liberali, care au pornit o strangere de donatii pentru campania sa electorala. Mill s-a impotrivit sa ofere o fotografie pentru afisele electorale si in mijlocul campaniei electorale s-a retras la Avignon, pana cu zece zile inainte de alegeri. A tinut doar doua discursuri electorale, una dintre ele in fata muncitorilor, care nu aveau drept de vot. Acolo s-a intamplat un incident. O pancarta a fost introdusa de catre adversarii sau in sala, o pancarta cu un citat din lucrarea sa “Ganduri”: “Minciuna provoaca clasei joase rusine, cu toate ca ea este o mincinoasa notorie”. Mill a recunoscut ca a scris acel pasaj. In mod surprinzator, in loc de tumulte a primit aplauze pentru sinceritatea sa. Pe 12 iulie 1865 Mill a castigat ca si candidat al Partidului Liberal colegiul in fata conservatorului W.H. Smith, cu o diferenta de 700 de voturi.

Acest pasaj mie imi starneste multe intrebari, oare la noi:

-unui om ca J.S. Mill i s-ar propune vreodata sa candideze pentru parlament?

-i s-ar accepta conditiile puse?

-ar fi fost ales?

-si cand se va pricepe ca votul uninominal daca functioneaza undeva cu scartiieli si cu probleme atunci intr-o tara cu o adevarata cultura politica?

2 Responses to “Cum a intrat John Stuart Mill in parlament”

  1. Micawber Says:

    Care va sa zica, un fel de Spirache Necsulescu avant la lettre, atata ca unul real 🙂

    Cat despre chestiunea ‘votului uninominal’ la noi, cred ca e evident pentru toata lumea ca a fost un simplu episod din serialul de minciuni de prostit prostii, ca sa adopt terminologia lui Mircea Badea.

    • transildania Says:

      De acord cu “minciuni de prostit prostii”, dar cu ” a fost” nu sunt de acord, pentru cu “episod” si “a fost” nu sunt de acord. Votul uninominal poate adoptat cu o majoritate simpla in parlament, si chiar prin ordonanta de urgenta cu o luna inainte de alegeri (cand parlamentul nu o mai poate impiedica).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: